Купянский городской портал! Четверг, 28.03.2024, 12:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 14
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2017 » Январь » 12 » Салтівська ОДПІ інформує. Новини від 12.01.2017 р.
07:27
Салтівська ОДПІ інформує. Новини від 12.01.2017 р.
Законодавчі вимоги щодо оформлення запиту на податкову консультацію

Звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі повинно містити:
найменування для юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв'язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
підпис платника податків;
дату підписання звернення.
На звернення платника податків, що не відповідає вимогам, зазначеним у цьому пункті, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України "Про звернення громадян".

Терміни щодо надання відповіді на запит на податкову консультацію

Відділ обслуговування платників Салтівської ОДПІ інформує про те, що Законом України від 21.12.2016р. №1797-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні", який набрав чинності з 1 січня 2017 року змінено порядок надання податкових консультацій платникам податків.
Оновлена стаття 53 ПКУ передбачає, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 (було 30) календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом. Вказаний термін може бути продовжено уповноваженою особою органу ДФС на строк не більше 10 календарних днів, із письмовим повідомленням платника про таке продовження до закінчення 25- денного строку.

Дивіденди та податковий супровід

Оподаткування пасивних доходів фізичних осіб регулюється нормами статті 170 Податкового кодексу, яка визначає, що будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи суб'єктів спрощеної системи оподаткування, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.
Дивіденди оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставками:
у розмірі 5 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами - платниками податку на прибуток підприємств;
у розмірі 18 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування.
Також, згідно з пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу пасивні доходи у вигляді дивідендів є об'єктом оподаткування військовим збором.
Отож, у випадку нарахування юридичною особою доходу у вигляді дивідендів на користь фізичної особи, то така юридична особа як податковий агент включає вказаний дохід до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і оподатковує його податком на доходи фізичних осіб за відповідною ставкою ( 5 чи 18) відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Декларація з податку на прибуток: якщо помилка у додатку ПН

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Суми податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період, відображаються платниками у таблиці 1 «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України» додатка ПН до рядка 23 декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 (далі – Декларація).
Якщо платником податку при перенесенні показників з додатка ПН у рядок 23 Декларації допущено помилку або додаток ПН був незаповнений, то в уточнюючій Декларації та додатку ПН до неї зазначаються правильні значення сум податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам.
На підставі порівняння податкового зобов’язання такої Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення (зменшення) податкового зобов’язання та штрафу у розмірі трьох відсотків від такої суми, які відображаються у частині «Виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів» Декларації (рядки 32, 35).
Разом із Декларацією платник податку має право надати до контролюючого органу пояснення проведених виправлень.

Форма надання індивідуальної консультації

За вибором платника податків індивідуальна податкова консультація надається в усній або письмовій формі. Отже, як бачимо, вилучено згадку про електронну форму консультацій.
Натомість уточнено, що індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, обов’язково повинна містити:
назву – податкова консультація,
реєстраційний номер в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій,
опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків,
обґрунтування застосування норм законодавства,
висновок з питань практичного використання таких норм законодавства.
Окрім того, індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті ДФС, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до зазначених даних єдиної бази та офіційного веб-сайту буде безоплатним та вільним. В усній формі консультації надаватимуть контролюючі органи та ДПІ, а у письмовій формі - контролюючі органи в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональні територіальні органи, центральний органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Новації для власників РРО

Підприємці – платників єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій.
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено відповідні зміни до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України.
Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів».
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України.

П’ять рекордсменів – податків, що наповнили місцеві бюджети Харківщини у 2016 році

Серед п’ятірки найбільших за обсягами – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок з реалізації у роздрібній мережі підакцизних товарів та податок на прибуток. Із загальної суми, що сплачена до місцевих бюджетів у 2016 році – 8,8 млрд. грн., на п’ятірку лідерів припадає 8,4 млрд. грн.
Про це повідомили в Головному управлінні фіскальної служби області та відзначили, що це складає 95,4 відсотків загальних надходжень.
Як і зазвичай, основою місцевих бюджетів регіону є податок на доходи фізичних осіб. Його надійшло 4,8 млрд. грн. Цей податок стабільно забезпечує місцеві громади надходженнями.
Наступним за розміром серед лідерів податкових надходжень до місцевих скарбниць є єдиний податок. За 2016 рік його розмір склав 1,5 млрд. грн.
Третій податок – це плата за володіння або користування найбільшим багатством України – землею. За 2016 рік до місцевих бюджетів Харківщини внесено 1,2 млрд. грн. плати за землю.
Акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів вийшов на четверту позицію. Надходження минулого року становлять 708,5 млн. грн.
Замикає п’ятірку найбільших за розміром у місцевих бюджетах Харківської області податок на прибуток, якого надійшло впродовж року близько 130,2 млн. грн.
Аналізуючи сучасну структуру, розмір та суми податкових платежів, які надходять до бюджетів Харківської області, у відомстві відзначають позитивну динаміку – адже проти аналогічного періоду 2015 року загальні надходження до місцевих скарбничок за 2016 рік зросли майже на 3 млрд. грн.

Податкова соціальна пільга з податку на доходи фізичних осіб у 2017 році

Головне управління ДФС у Харківській області повідомляє, що відповідно до пп.169.1.1 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга надається для будь-якого платника податку в розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. У 2017 році розмір податкової соціальної пільги (далі – ПСП) становитиме 800 грн. (1600 грн*50% = 800,00 грн.).
Водночас, абз. 1 пп. 169.4.1 Кодексу визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених підпунктом 169.1.2 пункту 169.1 цієї статті, визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому цього підпункту, та відповідної кількості дітей.

Яким чином ФОП сплачують ЄВ у разі припинення підприємницької діяльності?

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП зобов’язані подати самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) згідно додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 8 розд. ІІІ Порядку № 435).
Термін сплати зобов’язань, визначених ФОП у Звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄВ повинен бути сплачений до дати подання Звіту включно.
Крім цього, відповідно до ст. 5 Закону № 2464, зняття з обліку платників ЄВ, зокрема ФОП в органах доходів і зборів, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку.
ФОП знімаються з обліку як платники ЄВ в контролюючому органі у разі встановлення факту відсутності заборгованості зі сплати ЄВ, контроль за справлянням якого здійснюють контролюючі органи.
У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, така ФОП користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника ЄВ в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП. За порушення норм Закону № 2464 платники ЄВ несуть фінансову та адміністративну відповідальність відповідно до ст.ст. 25, 26 Закону № 2464 та ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-Х зі змінами та доповненнями.

Де можна ознайомитись з інформацією щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД та переліком документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).
Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі підготовка документів та реєстрація, розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів».

На яку ПСП та при якому граничному доході у вигляді заробітної плати ФО має право зменшувати дохід у вигляді заробітної плати від одного роботодавця

Відповідно до пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.
Згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2017 році податкова соціальна пільга дорівнює 800,00 грн. при граничному доході 2240,00 гривень.

Інформація щодо отримання громадянами та суб’єктами господарювання інформаційно-довідкових послуг засобами телефонного зв’язку та надсилання електронних листів до ІДД ДФС

Шановні суб’єкти господарювання та громадяни!
Ви маєте можливість отримати відповідь в режимі оn-line зателефонувавши до Контакт-центру ДФС за телефонними номерами:
0 800 501 007 (зі стаціонарних телефонів - безкоштовно, з мобільних телефонів - за тарифами операторів мобільного зв’язку, натиснувши на номер з комунікативних пристроїв (комп’ютерів, планшетів та мобільних телефонів, які мають можливість комунікаційної телефонії) сплачуючи тільки за послуги Інтернет-провайдера)
044 454 16 13 (за тарифами ВАТ Укртелеком)
Інформаційно-довідкові послуги надаються
з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі)

За невиплату «мінімалки» бізнес штрафуватимуть

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав бізнесменів забезпечити виплату своїм працівникам заробітної плати на рівні, не нижчому за мінімальну — 3,2 тис. грн.
«Для бюджетної сфери у країні є достатньо коштів для виплати заробітної плати і лікарям, і вчителям, і усім іншим бюджетним категоріям», — наголосив глава уряду.
В. Гройсман також нагадав, що у бюджеті на 2017 рік передбачено підвищення першого тарифного розряду до 1,6 тис. грн. Таким чином, заробітна плата буде нараховуватися від 1,335 тис. грн., як було раніше, а від 1,6 тис. грн.
Прем’єр застеріг роботодавців від зловживань, наприклад щодо оформлення працівника на півставки, неповний робочий день.
Акцентував увагу на тому, що було розширено повноваження органів влади, зокрема органів місцевого самоврядування, щодо перевірок на підприємствах.
«Виявлене неспівпадіння у тому, що людина працює повний робочий день, а оформлена як на неповний, каратиметься штрафом у сотні тисяч гривень. За недопуск відповідальних осіб на підприємство для здійснення перевірки також передбачені штрафні санкції», — зауважив Володимир Гройсман.

З 1 січня 2017 року збільшена фінансова відповідальність роботодавців за використання нелегальної праці

У зв’язку із набуттям чинності з 01.01.2017 р. Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України“ (далі – Закон № 1774), починаючи з 01.01.2017 р. статтею 265 КЗпП запроваджені фінансові санкції стосовно юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (9600 гривень).
Так, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків розмір штрафної санкції складатиме 96 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
За порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі розмір штрафу складатиме 9600 гривень. Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Як відобразити в формі №1ДФ бонуси підприємцю за використання корпоративної платіжної картки

ДФС України роз’яснило, за якою ознакою доходу відображати в формі №1ДФ виплачені підприємцю бонуси за використання корпоративної платіжної картки
ДФСУ у листі від 27.12.2016 р. №28228/6/99-99-13-02-03-15 зазначила, що згідно з Довідником ознак доходів, доходи у вигляді бонусів Cash-back, нарахованих та виплачених у грошовій формі податковим агентом (банком) фізичній особі - підприємцю не від здійснення господарської діяльності, а за використання електронного платіжного засобу - корпоративної платіжної картки в торгово-сервісних підприємствах або мережі Інтернет, зазначаються в податковому розрахунку (ф. N 1ДФ) за ознакою доходу "127".

Для великих платників податків бюджетні рахунки не змінились

ДФС наголошує: станом на 03.01.2017 р. продовжують діяти "старі" рахунки для сплати податків і зборів до державного та місцевого бюджетів та єдиного соціального внеску
Податківці звертають увагу платників податків, що знаходяться на обліку в Офісі великих платників податків, або перейшли на обслуговування в Офіс, що у 2017 році (станом на 03.01.2017 року) продовжують діяти рахунки для сплати податків і зборів до державного та місцевого бюджетів, та єдиного соціального внеску.
Реквізити бюджетних рахунків розміщено на головній сторінці офіційного суб-сайту Офісу великих платників у рубриці «Бюджетні рахунки».
Одночасно повідомляється: якщо місцезнаходження платника податків (юридична адреса) не співпадає з місцем податкового обліку в органі ДФС, сплата податку на прибуток повинна здійснюватися платниками податків за місцем знаходження платника, тобто на бюджетні рахунки відкриті на рівні головних управлінь Державної казначейської служби України в областях з відомчою ознакою «99» (Інформація щодо реквізитів рахунків для сплати податку на прибуток наведені у переліку рахунків (файл «РАХУНКИ ОБЛАСТЕЙ»).

Про подання звітності неприбутковими організаціями

Неприбуткові підприємства, установи та організації подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 (далі – Звіт ), у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.
Так, неприбуткові організації, які не порушували вимог Податкового кодексу України, подають Звіт за базовий податковий (звітний) період – календарний рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. При цьому такі неприбуткові організації за звітні податкові періоди, що дорівнюють «I кварталу», «Півріччю», «Трьом кварталам», не звітують.
Подання фінансової звітності разом зі Звітом здійснюється за бажанням неприбуткової організації. При цьому у відповідних клітинках поля «Відомості про одночасне подання до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності» основної частини Звіту робиться позначка «+» про подання відповідних форм фінансової звітності.

Формування податкового кредиту без податкової накладної

Податковий кредит може бути сформований платником податку без отримання податкової накладної на підставі рахунку за послуги, виставленого їх постачальником, при дотриманні таких обов’язкових умов:
постачається послуга (а не товар);
вартість послуг має визначатися за показниками приладів обліку;
рахунок повинен містити загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця (постачальника) таких послуг.
Підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у пункті 201.11 статті 201 Податкового кодексу України, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися в листі ДФС України від 23.12.2016 № 40753/7/99-99-15-03-01-17 «Про формування податкового кредиту з ПДВ».

Торговців алкоголем і тютюном, що не звітували про обсяги обігу в 2016-му, не штрафуватимуть

Підпунктом 6 п. 2 р. ІІ Закону України від 20.12.2016. р. № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі - Закон № 481). Зокрема, скасовано обов’язок власників ліцензій на роздрібну торгівлю подавати щомісячний звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів (відповідних уточнень зазнала ч. 3 ст. 16 Закону № 481). Водночас передбачено: штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів не застосовуються до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2017

З початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року. За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.
У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи.
Граничні строки подання декларації:
для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017;
для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017;
Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Відкрито рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад

Державна фіскальна служба України повідомляє, що відповідно до вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та у зв’язку з об’єднанням у 2016 році територіальних громад сіл, селищ, міст в органах Державної казначейської служби України з 04.01.2017 відкриті рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад, місцеві ради яких набули повноважень за результатами перших місцевих виборів, що відбулися у 2016 році. При цьому рахунки, які на сьогодні відкриті для територіальних громад сіл, селищ, міст, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад з 04.01.2017 закрито.
Інформація про реквізити рахунків, відкритих в органах Казначейства для сплати місцевих податків і зборів до об’єднаних територіальних громад, розміщена на веб-порталі ДФС в рубриці «Бюджетні рахунки» (http://sts.gov.ua/byudjetni-rahunki ).

На Луганщині "Фантом" затримав партію продуктів, призначену для переправи річкою на окуповані території

У Луганській області співробітники спецпідрозділу податкової міліції "Фантом" спільно із СБУ та прикордонниками затримали партію продуктів харчування, яку по переправі через річку Сіверський Донець планували незаконно доставити на тимчасово окуповані території.
Зокрема, на незаконній переправі між селами Лопаскіно та Трьохізбенка було затримано жителя останнього, який мав намір по річці переправити на окуповану територію 825 кілограмів сиру та ковбасних виробів.
Під час проведення операції по затриманню зловмисника на переправі було виявлено саморобні пастки у вигляді дощок із забитими в них вістрям вгору великими цвяхами.
Наразі складено протокол про здійснення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204-3 (порушення порядку переміщення товарів в район або з району проведення антитерористичної операції) КУпАП.

50 000 грн. – гранична сума розрахунків готівкою

04.01.2017 р. набрала чинності постанова НБУ від 25.11.2016 р. № 407, якою втричі зменшено граничну суму розрахунків готівкою для фізичних осіб.
Так, гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня не може перевищувати 50 000 грн. До сьогодні така гранична сума становила 150 000 грн.
При укладанні договорів купівлі-продажу між фізичними особами, які підлягають нотаріальному посвідченню (наприклад, продаж автомобіля), гранична сума також не має перевищувати 50 000 грн. у разі якщо розрахунок проводиться в готівковій формі. Постановою зазначено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 000 грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).
Незмінною залишається гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня — 10 000 грн. Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.
Нацбанк України наголошує, що встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 000 грн не завдасть незручностей громадянам та не зачіпатиме щоденних покупок населення, оскільки стосуватимуться лише великих придбань (нерухомості, коштовностей, транспортних засобів, предметів мистецтва, хутра, дорогих годинників, подорожей тощо).

Змінено критерії визначення великого платника

Змінами, внесеними до Податкового кодексу Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII, з 01.01.2017 р. змінено критерії щодо визначення великих платників податків.
Отже, відтепер великий платник податків — це юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у яких обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує 1 млрд грн або загальна сума платежів, перерахованих до державного бюджету, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує 20 млн грн.

У поштовій посилці митники знайшли арсенал холодної зброї

Днями працівники Львівської митниці ДФС передали в правоохоронні органи 21 ніж, які було виявлено під час митного контролю. Так, минулого року через митний пост «Львів-поштовий» Львівської митниці ДФС транзитом до Латвії надійшла посилка з США. Відправником значився громадянин, що живе або перебуває у Нью-Йорку, а отримувачем – особа, яка мешкає або перебуває у м. Ризі. Під час митного контролю цього міжнародного поштового відправлення, за допомогою рентген-системи «Рапіскан», було виявлено 21 ніж. Згідно з маркуванням вони виготовлені в США, Італії, Німеччині, Японії, Франції. Згідно з вимогами Всесвітньої поштової конвенції такі предмети заборонені до пересилання у міжнародних поштових відправленнях. Ножі вилучили та скерували для дослідження в експертну установу з метою з’ясування належності їх до холодної зброї.
За результатами експертного дослідження всі ножі визнані холодною зброєю колючо-різальної дії. Зброю, а також повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, скеровано в правоохоронні органи.

Транспортний податок у 2017 р.

У зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати з 01.01.2017 р. зміни, внесені до Податкового кодексу Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», торкнулися визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів.
Критерієм для визначення об’єкта оподаткування таких транспортних засобів є їх вік (не старше п'яти років включно) та середньоринкова вартість, яка напряму залежить від встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року розміру мінімальної заробітної плати.
З 1 січня 2017 р. мінімальна заробітна плата становить 3200 грн. У зв’язку з цим змінюється розрахункова середньоринкова вартість легкових авто для цілей оподаткування — шляхом зменшення у два рази. Тобто якщо у 2016 р. така вартість становила 750 мінімальних зарплат, то у 2017 р. — 375.

Сплата ЄСВ підприємцями та тими, хто здійснює незалежну профдіяльність

Оскільки для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, крім фізичних осіб – підприємців віднесених до першої групи платників єдиного податку, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток), то мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб за 2017 рік складатиме:
з 01 січня – 704 грн. (3200 х 22 відсотки).
Для фізичних осіб – підприємців віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 ПКУ, та скористалися зазначеною нормою, мінімальна сума єдиного внеску у 2017 році складатиме:
з 01 січня 2017 року – 352 грн. (3200 х 0,5 х 22 відсотки).
Водночас наголошуємо, що страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску.
Щодо звільнення від сплати єдиного внеску
З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).
Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Детальніше - http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100003738-splata-yesv-pidpriyemtsyami-ta-timi-khto-zdiysnyuye-nezalezhnu-profdiyalnist

Нове в податковому законодавстві

01.01.2017 р. набрали чинності Закони України від 06.12.2016 р. № 1774-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», від 20.12.2016 р. № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» та № 1795-VIII «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі», від 21.12.2016 р. № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Так, внесено зміни в частині адміністрування ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток підприємств, трансфертного ціноутворення, ПДФО, єдиного податку (спрощена система оподаткування), податку на нерухоме майно, транспортного податку, плати за землю, екологічного податку і рентної плати та ЄСВ. Детальніше з новаціями в податковому законодавстві можна ознайомитися на http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100003740-nove-v-podatkovomu-zakonodavstvi

Оновлено довідники податкових пільг

Затверджено Довідник податкових пільг № 81/1, що є втратами доходів бюджету та Довідник інших податкових пільг № 81/2 станом на 31.12.2016 р. Детальніше - http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100003743-onovleno-dovidniki-podatkovikh-pilg

Не пізніше 15 січня сільгоспвиробники повинні здійснити реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування у Єдиному реєстрі

Згідно з пунктом 48 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Кодексу (з урахуванням внесених змін) реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), складених сільгоспвиробниками за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 Кодексу, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року. Про це зазначено в листі ДФС України від 03.01.17 № 8/7/99-99-15-03-02-17 «Про скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства». Реєстрація таких податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням вказаного терміну.
Отже, починаючи з 16 січня 2017 року реєстрація таких податкових накладних та розрахунків коригування здійснюватися не буде.

Податкові зміни – 2017: виробництво та обіг алкоголю і тютюну

01 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Законом внесено зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме:
скасовано спеціальну звітність для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
плата за ліцензію на право оптової торгівлі для малих крафтових пивоварень з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік складе 30000 гривень;
суб’єкти господарювання, які виробляють виноматеріали, можуть отримувати ліцензію на виробництво спирту коньячного, а також здійснювати оптову торгівлю спиртом коньячним власного виробництва за наявності ліцензії на виробництво (без окремої ліцензії на оптову торгівлю вартістю 500000 грн.);
скасовано обов'язковість сертифікації алкогольної продукції.

Починаючи із податкової звітності за перший звітний (податковий) період 2017 року сільгоспвиробники подають до ДФС виключно податкову декларацію з позначкою "0110"

Починаючи із податкової звітності за перший звітний (податковий) період 2017 року сільгоспвиробники подають до ДФС виключно податкову декларацію з позначкою "0110" за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, у якій відображатимуться розрахунки з бюджетом за усіма операціями такого сільгоспвиробника. Про це зазначено в листі ДФС України від 03.01.17 № 8/7/99-99-15-03-02-17 «Про скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства».
У разі якщо в сільгоспвиробника за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі було задеклароване від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом (значення рядка 21 декларації), то такі суми податку, відповідно до пункту 49 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, переносяться із податкової декларації з ПДВ із позначкою 0121 -0123, 0130, поданої за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі (грудень 2016 року/ IV квартал 2016 року), до податкової декларації з ПДВ із позначкою 0110 (рядок 16.1) за перший звітний період 2017 року (січень 2017 року/1 квартал 2017 року).

Скасовано спецрежим для сільськогосподарських товаровиробників

Згідно з підпунктом 4 пункту 2 розділу ХІХ "Прикінцеві положення" Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з 1 січня 2017 року втрачає чинність стаття 209 Кодексу, яка регламентує умови застосування спецрежиму сільськогосподарськими товаровиробниками. Одночасно, з 1 січня 2017 року набуває чинності Закон України від 20 грудня 2016 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році", яким внесено ряд змін до Кодексу в частині врегулювання окремих питань, пов’язаних із скасуванням спецрежиму.
Державною фіскальною службою України в листі від 03.01.17 № 8/7/99-99-15-03-02-17 «Про скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства» надано роз’яснення щодо анулювання реєстрації суб'єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ, подання податкової звітності з ПДВ за перший звітний (податковий) період 2017 року, закриття додаткових електронних рахунків та граничного терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/70807.html)

Нові розміри посадових окладів за єдиною тарифною ставкою

Постановою Кабміну України від 28.12.2016 р. № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» визначено, що з 01.01.2017 р. посадові оклади (тарифні ставки) за ЄТС розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 1600 грн. Таким чином керівники установ, закладів та організацій бюджетної сфери мають забезпечити введення в дію з 01.01.2017 р. нових штатних розписів з посадовими окладами розрахованими виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду ЄТС на рівні 1600 грн.
Крім того, для недопущення «зрівнялівки» в оплаті праці некваліфікованих та кваліфікованих працівників на рівні мінімальної заробітної плати керівникам установ, закладів та організацій бюджетної сфери доручено забезпечити в межах фонду оплати праці диференціацію заробітної плати шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його праці.

Податкові зміни – 2017: податок на доходи фізичних осіб

1 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Законом внесено зміни в частині адміністрування податку на доходи фізичних осіб зокрема:
звільнено від оподаткування доходи від здавання металобрухту;
збільшено неоподатковану вартість навчання, яка сплачується за фізичну особу (не вище трьохкратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи), знято заборону на її звільнення протягом 3 років;
збільшено до 80 євро неоподатковуваний розмір добових при закордонних відрядженнях;
за ставкою у розмірі 9 відсотків оподатковуються доходи у вигляді дивідендів по акціям й корпоративним правам, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування, суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток;
змінено перелік витрат приватного підприємця на загальній системі, виключено зі складу витрат суми акцизного податку з реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, надано право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (крім земельних ділянок, об'єктів житлової нерухомості, легкових та вантажних автомобілів).

В який термін подається податкова декларація ФОП?

Відповідно до пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 розд. ІІ та п. 177.5 ст.177 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), фізичні особи - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.
Згідно з п. 177.11 ст.177 ПКУ фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.
Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності).

Оподаткування простроченої кредиторської заборгованості загальносистемника

Під безнадійною заборгованістю треба вважати заборгованість, за якою минув термін позовної давності, якщо відповідні заходи з її стягнення не призвели до позитивних наслідків.
Кредиторська заборгованість – це заборгованість платника податку перед іншими суб’єктами господарювання за отримані товари (роботи, послуги).
Враховуючи викладене вище, якщо кредитором списується заборгованість фізичній особі – підприємцю за реалізовані товари (роботи, послуги), то зазначені товари (роботи, послуги) вважаються безоплатно отриманими фізичною особою – підприємцем, а сума списаної заборгованості включається до складу оподатковуваного доходу.
Для отримання більш детальної консультації платник податку має право звернутися до контролюючого органу з відповідними документами та докладним описом суті здійснюваних операцій та особливостей договірних відносин.

Чи можливо працювати на першій групі «спрощенки» в магазині на ринку

В управлінні податків і зборів з фізичних осіб Салтівської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області повідомили, що згідно з п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн.
Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них» торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.
Отже, фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, розташованому на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи.

Книга єдинника: коли можна внести зміни самостійно

Форми книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість), книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість) (далі – книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат)) та порядки їх ведення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №579 (далі – Порядок).
На титульному аркуші книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат) зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, податкова адреса (п.3 Порядку).
Отож, при зміні відомостей, зазначених на титульній сторінці книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат), платник єдиного податку може самостійно зазначити відповідні зміни та продовжити її ведення до реєстрації нової.

Щодо термінів сплати єдиного внеску

Терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у 2017 році залишаться незмінними.
Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої статті 9 Закону № 2464).
Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року (абзац третій частини восьмої статті 9 Закону № 2464).
Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року (абзац четвертий частини восьмої статті 9 Закону № 2464).

Щодо строків та порядку подання обов’язкової звітності фізичними особами – підприємцями та особами, які провадять незалежну професійну діяльність

Строки та порядок подання Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок), залишилися незмінними.

Що таке максимальний та мінімальний страховий внесок

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахункове як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (пункт 6 частини першої статті 1 Закону № 2464).
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (пункт 4 частини першої статті 1 Закону № 2464).
Згідно з нормами частини п’ятої статті 8 Закону № 2464 єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22 відсотки до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

Який розмір ЄВ застосовують ФОП платники ЄП без використання праці найманих працівників?

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є, зокрема ФОП платники єдиного податку (ЄП).
ФОП платники ЄП без використання праці найманих працівників, нараховують ЄВ у розмірі 22 відс. на суму, визначену такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464, та не менше розміру мінімального страхового внеску.
При цьому для платників, віднесених до першої групи платників ЄП, визначених у пп. 1 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до ст. 24 Закону № 1058-IV, пропорційно до сплаченого ЄВ.

Новації в оподаткуванні підприємців-загальносистемників

30 грудня 2016 року Президентом України був підписаний Закон від 21.12.2016 № 1797-VIII Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні, який набирає чинності з 1 січня 2017 року.
Законом внесено деякі зміни в порядок визначення доходів та витрат фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування.
Так визначено, що не включаються до доходу фізичної особи - підприємця суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Крім того, розширено перелік витрат фізичної особи - підприємця від провадження господарської діяльності на суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи - підприємця (крім податку на додану вартість для фізичної особи - підприємця, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою - підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця.

Акцизна звітність за формою 1-РА, 1-РТ скасована

З 01 січня 2017 року суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами не зобов’язані подавати звіти форми 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та 1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі», які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49 (підстава - Закон України від 20 грудня 2016 року № 1791 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році»).

Операція «Акциз-2017» триває

Серед найважливіших напрямків роботи податкової міліції є очищення ринку підакцизних товарів від фальсифікату та незаконно ввезеної на територію України підакцизної продукції. Проведення належних заходів по вказаному напрямку здійснювалося протягом 2016 року в рамках загальнодержавної операції «Акциз-2016».
Проведення оперативно-профілактичних заходів буде продовжено і в 2017 році в рамках операції «Акциз-2017».
Тож, якщо у вас є підозри щодо якості алкогольних напоїв, автентичності марок акцизного податку на них, стала відома інформація про незаконну діяльність на ринку нафтопродуктів, або протизаконне ввезення на територію України транспортних засобів, телефонуйте та повідомляйте про це за номером чергової частини оперативного управління ГУ ДФС у Харківській області.
Просмотров: 511 | Добавил: Margo_Ko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)
    [12.07.2023]
    Кровати металлические в тюрьмы (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024