Купянский городской портал! Пятница, 17.05.2024, 16:56
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2013 » Февраль » 25 » Відповіді на цікаві запитання декларування доходів громадян
15:25
Відповіді на цікаві запитання декларування доходів громадян

25 лютого 2013 року відбулася онлайн-конференція, де на запитання платників податків відповідала начальник Куп`янської ОДПІ Харківської області ДПС Олена Кухтіна.

Тема конференції - Декларування доходів громадян та приватних підприємців

Дата та час проведення - 25 лютого 2013 року з 10.00 до 11.00

Чи має подавати Декларацію фізична особа, яка отримала у звітному році доходи від продажу машини?

 

Відповідь: відповідно до п. 179.2 ст. 179 розділу IV ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій  продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок, за відсутності будь-яких інших доходів, що підлягають обов‘язковому декларуванню.

 

Чи має право на податкову знижку один з батьків, що сплачує кошти за навчання дитини, якій більше 23 років та яка не працює, якщо в квитанціях зазначені дані дитини?

 

Відповідь: Один із батьків (платник податку) має право доручити своїй дитині здійснити правочин у вигляді проведення розрахунку (сплати коштів) за навчання за рахунок належних платнику податків коштів (у т. ч. заробітної плати). При цьому, фактичні витрати на сплату вартості навчання несе платник податку - батько або мати дитини, яка навчається. Тобто, квитанції, в яких зазначено П. І. Б. дитини платника податку, є документами, що підтверджують фактично понесені витрати платника податку (батька або матері) у зв’язку зі сплатою вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти дитини, яка не одержує заробітної плати та дають йому право на отримання податкової знижки з передбачених пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу підстав.

Платників податку найчастіше цікавили питання  необхідності сплати податку під час отримання різноманітних доходів отриманих минулого року, порядку подання податкової декларації, можливості отримання пільг при сплаті податку та терміни декларування та сплати податку.

           

Чи має право платник податку на податкову знижку за навчання, якщо він отримує освіту в декількох навчальних закладах, у тому числі за кордоном?

 

Відповідь: Податковою знижкою для фізичних осіб вважається документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загаль­ного річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заро­бітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Отже, платник податків, який навчається в де­кількох навчальних закладах України, за умови виконання всіх вимог, передбачених Податковим кодексом, має право скористатися податковою знижкою на навчання. Платники податків, які на­вчаються за кордоном, права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти, не мають.

Мною отримана спадщина від батька. Чи необхідно мені подавати декларацію про доходи?

 

Відповідь: Відповідно до пп.164.2.10  Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно розділом ІV ПКУ.

Згідно з п.174.3  ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

 Водночас, пунктом 179.2 ПКУ визначено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку.

 Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із ПКУ оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

 

Чи необхідно мені, як громадянину, подавати декларацію про доходи, якщо протягом року я отримувала доходи на різних підприємствах та по цивільно-правових угодах?

 

 Відповідь: Відповідно до пп.”є” п.176.1  Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VІ із змінами та доповненнями, платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року у строки, передбачені  Кодексом для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

            Тобто, якщо громадянин отримував доходи протягом року, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) двома або більше податковими агентами лише у формі заробітної плати, інших виплат у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами та загальна річна сума таких доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році – 128 760 грн. (1073х120)), то такий платник податків зобов’язаний подати податкову  декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня за місцем проживання (прописки).

 

 

Громадяни повинні задекларувати дохід до 1 травня 2013 року. Наразі з'ясувати необхідно усі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації, можна, звернувшись до Центрів обслуговування платників податків або до органів державної податкової служби податкової інспекції за місцем проживання.
Впевнена, що кожен свідомий громадянин вчасно виконає свій конституційний обов’язок та забезпечить коштами в першу чергу місцеву громаду, в якій проживає сам та його сім’я.

Просмотров: 772 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024