Купянский городской портал! Суббота, 18.05.2024, 10:58
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2014 » Декабрь » 2 » Платники Куп`янської ОДПІ поповнили казну на 279 млн. грн. ЄСВ
13:11
Платники Куп`янської ОДПІ поповнили казну на 279 млн. грн. ЄСВ
Платники Куп`янської ОДПІ поповнили казну на 279 млн. грн. ЄСВ

Cаме стільки перерахували до бюджету єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування платники м.Куп`янська, Куп`янського, Шевченківського, Дворічанського районів за січень - листопад 2014 р..
Єдиний соціальний внесок – це обов’язкові відрахування на загальнодержавне соціальне страхування задля соціального захисту та прав громадян на отримання страхових виплат. Цей збір сплачується підприємцями за себе та кожного найманого працівника.
Стабільне надходження ЄСВ свідчить про те, що підприємницька спільнота міста сумлінно ставиться до виконання своїх соціальних зобов’язань.
Однак паралельно існує й ринок нелегальної найманої праці. Непоодинокі випадки, коли з працівниками не укладаються договори при працевлаштуванні на роботу або неофіційно виплачується зарплата. З такими роботодавцями систематично проводиться роз’яснювальна робота.
Нагадуємо, що звітність на паперових носіях подається до Центру обслуговування платників податків ОДПІ у м. Куп`янськ, а в електронному вигляді - на єдину адресу Інформаційного порталу ДФС України: zvit@sta.gov.ua. Для подачі електронної звітності платникам потрібно тільки завантажити відповідну програму і отримати електронний ключ, який надається органами ДФС абсолютно безкоштовно.

Зарплата у «конверті»: від А до Я

Ще досить поширеною залишається практика, коли роботодавці офіційно не оформлюють найманих працівників. У такий спосіб вони економлять свої кошти на податках, а працівників переконують, що вигідніше одержувати зарплату в «конвертах». На жаль, багато хто не замислюється, що за цю «вигоду» вони платять надто дорого.
По-перше, від такого працівника роботодавець може позбавитися у будь-який момент, оскільки офіційно немає перед ним ніяких зобов’язань. По-друге, не варто розраховувати й на оплату відпустки, лікарняних, соціального захисту тощо. По-третє, із зарплати в «конверті» пенсія не нараховується. Навіть на випадок втрати роботи нелегальний працівник не може розраховувати на гідне нарахування допомоги з безробіття.
Податківці опікуються вирішенням цієї проблеми, щоб захистити найманих працівників і проконтролювати наскільки достовірно роботодавці сплачують до бюджету податки при виплаті доходів громадянам. Їх увагу, перш за все, привертають суб’єкти господарювання, які мають відповідні ризики. Приміром, діяльність потребує додаткових трудових ресурсів, а найманих працівників немає. Таких порушників податкового законодавства виявити нескладно - аналізується податкова звітність, порівнюються обсяги виручки, види діяльності платників податків, опрацьовується інформація, яка надходить від інших органів влади.
З недобросовісними підприємцями проводиться роз’яснювальна робота щодо дотримання ними трудового та податкового законодавства.

Щодо оподаткування вартості святкових вечорів

Наразі напередодні новорічних свят виникає багато питань щодо оподаткування вартості святкових вечорів.
Відповідно до пп.«є» пп.14.1.54 п.14.1 ст14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору.
Додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами р.IV ПКУ) (пп.14.1.47 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Згідно з пп.«а» пп.164.2.17 п.164.2 ст.164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств.
Однак, оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.
Враховуючи вищевикладене, вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників.

На Харківщині майже 80 тисяч «спрощенців» є платниками єдиного соціального внеску

Загалом з початку року ними сплачено до бюджету 325 млн. грн. ЄСВ. Зокрема у листопаді від зазначеної категорії платників вже надійшло майже 21 млн. гривень.
Про це під час прес-конференції повідомив начальник відділу управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Харківській області В’ячеслав Даценко.
Фахівець нагадав, що для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Також, відзначив В’ячеслав Даценко, спрощенці сплачують єдиний внесок щоквартально, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.
В той же час, як підкреслює співробітник Міндоходів, сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована або не сплачена платниками, є недоїмкою, яка стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.
Тож в ГУ Міндоходів області нагадують громадянам про своєчасну сплату єдиного соціального внеску. Адже у такий спосіб вони гарантують собі у майбутньому гідне пенсійне забезпечення та соціальний захист.

У листопаді платники Куп`янської ОДПІ сплатили до державної казни 1 млн. грн. військового збору

Загалом, із серпня 2014 року, коли почав нараховуватись військовий збір в Україні, платники району вже встигли поповнити бюджет майже на 3,6 млн. гривень.
Як відзначає заступник начальника інспекції Інна Богатирьова, зазначена сума надійшла з початку запровадження військового збору станом на 01.12.2014 року від платників, які перебувають на обліку в Куп`янській ОДПІ.
Коли виникає право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту?
Право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:
а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;
б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв’язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);
в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;
г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.
Відповідна норма визначена ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями. Також, з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (веб – портал ДФС, вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс», дане роз’яснення у категорії 101.16).

Понад 10 млн грн податку на прибуток надійшло до бюджету від платників Куп`янської ОДПІ

Протягом одинадцяти місяців цього року представники бізнесу сплатили до бюджету 10,1 млн грн податку на прибуток.
За словами начальника Куп`янської ОДПІ Олени Кухтіної, це на 733 тис.грн більше, від очикуваного
Зокрема, у листопмаді від платників податків надійшло 823,8 тис.грн податку на прибуток.

Податкова накладна: як відображаються послуги з 1 грудня?

Згідно із п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, до розділу I податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:
- до графи 3 - номенклатура товарів/послуг продавця;
- до графи 5 - одиниця виміру товарів/послуг - шт., кг, м, см, куб. м, куб. см, л, послуга тощо;
- до графи 6 - кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг.
У клітинках податкової накладної, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.
Якщо податкову накладну складаємо на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) в повному обсязі, у графі 5 податкової накладної зазначається одиниця виміру «послуга», а в графі 6 зазначається «1».
Якщо податкова накладна складена на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги, у графі 5 податкової накладної зазначається слово «послуга», а в графі 6 - відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, при постачанні частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі або при отриманні суми попередньої оплати половини договірної вартості послуги, у графі 6 вказується число «0,5».

Для переходу на єдиний податок необхідно подати заяву з 1 по 16 грудня 2014 року

Згідно з пп. 298.1.4 Податкового кодексу України суб`єкт господарювання, який є платником інших податків та зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.
Перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити один раз протягом календарного року. Свідоцтво платника єдиного податку є безстроковим. Тобто, із заявами необхідно звертатись тільки тим суб`єктам господарювання, які бажають перейти на спрощену систему оподаткування, діючим на сьогодні “спрощенцям” підтверджувати статус платника єдиного податку не потрібно.

Подання заяви платниками єдиного податку в разі наявності податкового боргу

Підпунктом 291.5.8 ПКУ встановлено, що суб`єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, окрім безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), не можуть бути платниками єдиного податку.

Подання заяви про відмову у застосуванні спрощеної системи оподаткування

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб`єкт господарювання подає заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

Отримайте електронні ключі до старту кампанії декларування

«З 1-го січня 2015 року стартує кампанія декларування громадянами майнового стану та доходів, отриманих ними протягом 2014 року», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.
Згідно із положеннями Податкового кодексу України, термін подання річних податкових декларацій про майновий стан та доходи, отримані фізичними особами у 2014 році, встановлено до 1 травня 2015 року.
Для спрощення процедури подання декларації в органах ДФС функціонує сервіс «Декларування oн-лайн».
Куп`янська ОДПІ запрошує фізичних осіб до подання податкових декларацій про майновий стан та доходи в електронному вигляді.

Переваги подання податкової звітності в електронному вигляді

Подання податкової звітності в електронному вигляді має багато переваг:
- без паперового подання звітності;
- уникнення витрат часу на черги;
- здійснення арифметичного контролю за показниками декларації;
- надходження підтвердження прийняття звітності. <br /><br /> Що потрібно для подання звітності в електронному вигляді?

В електронній формі платники податків можуть подати податкову декларацію до контролюючих органів засобами електронної пошти через Інформаційний портал ДФС України.

Для цього необхідно:
1. Отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.
2. Завантажити з сайта Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача.
3. Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу. Для отримання послуги ЕЦП фізичні особи можуть звернутися до найближчого відокремленого пункту (представництва) АЦСК ІДД ДФС.
Фізичним особам необхідно надати наступні документи:
• заповнену та підписану Реєстраційну картку (для фізичної особи/фізичної особи - підприємця) у двох примірниках;
• копію паспорту заявника (копії 1-4 сторінок), засвідчену власноручним підписом власника паспорту (в разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від ідентифікаційного коду, копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову);
• копію облікової картки платника податків (довідки про присвоєння ідентифікаційного коду ДРФО).

Оподаткування ПДФО пасивних доходів

Закон України від 04 липня 2014 року № 1588-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів», який набрав чинності з 02.08.2014 р., вніс зміни до порядку оподаткування доходу платника податку отриманого у вигляді процентів.
Відповідно до п. п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді процентів (крім визначених у п. п. 165.1.2 та 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).
Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку 15 відсотків застосовується до доходів у вигляді, зокрема:
процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку;
процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці.
Підпунктом 170.4.1 п. 170.1 ст. 170 ПКУ передбачено, що податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.
Податковим агентом у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною абзацом першим п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 відсотків), із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці.
Доходи, зазначені у п. п. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.
Оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у п. п. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною в абзаці першому п. 167.1 ст. 167 ПКУ (п. п. 170.4.3 п. 170.4 ст. 170 ПКУ).

Підстави для анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:
- заяви суб’єкта господарювання;
- рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;
- несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
- рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного збору (стосовно імпортерів);
- рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного збору;
- рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
- порушення вимог статті 15 прим.3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях. Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання. Державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється відповідно до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР (із змінами та доповненнями).

Мобілізовані мають право на податкову соціальну пільгу

Нарахування середнього заробітку працівників на час виконання державних або громадських обов'язків є гарантійною виплатою, що входить до складу додаткової заробітної плати.
Оскільки на сьогодні компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку мобілізованих не передбачені і відсутній порядок їх відшкодування, сума середнього заробітку таких працівників включається до їх загального оподатковуваного доходу і оподатковується за ставками 15 та/або 17 відсотків.
При цьому під час нарахування заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ, страхових внесків до накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - на суму обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Коли напрям бюджетного відшкодування із ПДВ змінити не можна

ДФС України у підкатегорії 101.18.01 «ЗІР» роз’яснено: чи має право платник ПДВ змінити напрямок бюджетного відшкодування із повернення сум бюджетного відшкодування на рахунок у банку на зменшення податкових зобов'язань із ПДВ наступних звітних (податкових) періодів.
Якщо платник ПДВ прийняв рішення про зарахування у повному обсязі належної йому суми бюджетного відшкодування або її частини у зменшення податкових зобов'язань із ПДВ, то про це він має зазначити у декларації з ПДВ і заяві про отримання бюджетного відшкодування (п. 200.6 ПКУ). Якщо ж цього не було зазначено, то платник податків зберігає право на отримання бюджетного відшкодування засобами в майбутніх звітних (податкових) періодах.
У такому разі змінити напрямок бюджетного відшкодування з «на рахунок платника у банку» на «у зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних податкових періодів» платники ПДВ не зможуть. Адже це не передбачено ПКУ.
Водночас, навпаки, змінити напрямок бюджетного відшкодування з «у зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних податкових періодів» на «рахунок платника у банку» можливо (підкатегорії 101.18.01 «ЗІР»).

З 1 листопада 2014 року розширено перелік алкогольних напоїв

Відповідно до Закону України від 31.07.2014 року №1621-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів”, з 1 листопада 2014 року акцизним податком оподатковуватиметься продукція товарних позицій 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД, в якій вміст спирту етилового складає 8,5 % об’ємних одиниць і більше.
Для таких алкогольних напоїв встановлено ставку акцизного податку у розмірі 70,53 грн. за 1 літр 100% спирту. Відповідно п.266.6 Податкового кодексу України маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць не здійснюється.
Крім того, звертаємо увагу, що внесено зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/98-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Зокрема, посилено відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів шляхом підвищення розміру мінімальних сум штрафів від двох до десяти разів.

Яким чином податкові агенти звітують про нарахування, утримання та сплату військового збору?

З 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» (далі – ПКУ), яким, зокрема, встановлено військовий збір.
Платники військового збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 ПКУ. Це визначено п.п. 1.6 п. 16 прим. 1 підрозд.10 розд. XX ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями.
Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (далі – податковий розрахунок) до контролюючого органу за місцем свого розташування (п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).
На сьогодні Державною фіскальною службою України розроблено проект форми податкового розрахунку, який передбачає відображення податковим агентом за звітний квартал загальної суми доходу, з якого утримано військовий збір, загальної суми утриманого збору, без відображення персоніфікованих даних фізичних осіб – платників військового збору.
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 132.04).

Громадянин може скористатись електронним цифровим підписом, який він отримав, як фізична особа - підприємець.

Фізична особа – підприємець, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів, може скористатися цими ключами для подання звітності в електронному вигляді, зокрема, податкової декларації про майновий стан і доходи, як фізична особа. Оскільки ідентифікація фізичної особи стосується конкретно визначеної особи (прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, серія та номер паспорта).
Сертифікат відкритого ключа – документ, виданий центром сертифікації ключів, який засвідчує чинність і належність відкритого ключа підписувачу.
Електронний цифровий підпис можна безкоштовно отримати в АЦСК ІДД, представництво якого знаходиться в Центрі обслуговування платників податків, який знаходиться в приміщенні Куп`янської за адресою: м.Куп`янськ, вул.. Харківська, 99.
Інформацію стосовно бізнес-партнерів можна отримати на офіційному веб-порталі ДФС України
На офіційному веб-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua) функціонує банер «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який знаходиться на головній сторінці веб-порталу.
Зокрема, для перевірки надійності ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або його назву.

Якщо зібрались у «податкову відпустку» – подайте заяву

Єдиний податок нараховують органи державної фіскальної служби на підставі заяви платника щодо розміру обраної ставки.
При цьому, «спрощенці» І та ІІ групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на один календарний місяць у році на час відпустки, а також за період хвороби, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. При цьому, платник повинен мати підтверджену копію листка (листків) непрацездатності. Заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності подаються платником податку до податкової інспекції за місцем реєстрації в довільній формі.
Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами Податкового кодексу не передбачено. Проте, з метою уникнення порушення строків сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності, з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності – одразу після закінчення лікарняного.

Сплата військового збору

Військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року, ставка якого складає 1,5 відс. від об’єкта оподаткування. Його платниками є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за утримання (нарахування) і сплату (перерахування) військового збору в бюджет є роботодавці, що виплачують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків, та податкові агенти — для оподатковуваних інших доходів із джерела їх походження в Україні.
Військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.
Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов’язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 Кодексу.

Працюючий на підприємстві пенсіонер не звільняється від сплати ЄВ

Сплата єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) регулюється Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі - Закон № 2464).
Згідно п. 2 частини 1 ст. 4 Закону № 2464 працівники, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних особах, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання є платниками ЄВ.
Платники ЄВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати ЄВ (п.1 частина 2 ст. 6 Закону № 2464). <br /><br />

Які товари належать до підакцизних груп товарів

До підакцизних товарів належать:
- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
- нафтопродукти, скраплений газ;
- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.
Перелік підакцизних товарів визначено п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України.
Перелік платників акцизного податку визначений ст. 212 Податкового кодексу України. <br /><br /> Юридична особа може перейти на спрощену систему оподаткування протягом року <br /><br /> Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може перейти на спрощену систему оподаткування. Зробити це можна шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Юридична особа має право перейти на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік
Такий перехід може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано відповідні вимоги (встановлені в п. 291.4 ст.291 ПКУ).
Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування регулюється ст. 298 Податкового кодексу України.

Реєстрація платниками ПДВ з 1 січня 2015 року

«З початку наступного року обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягатимуть особи, у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з Податковим кодексом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. без врахування ПДВ», - зазначив заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин під час зустрічі з підприємцями.
На сьогодні, діючим законодавством така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку на додану вартість у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) у разі перевищення обсягу оподатковуваних операцій 300 тис. грн. (без урахування ПДВ).

При здачі нерухомості в оренду платіть податок

Якщо фізична особа-орендодавець у 2014 році здає квартиру в оренду фізичній особі-орендарю, яка не є суб’єктом господарювання, то податок на доходи фізичних осіб орендодавець має сплачувати щокварталу протягом 2014 року. При цьому податкову декларацію слід подати до 01.05.2015 року. Такі доходи від надання в оренду нерухомості підлягають оподаткуванню за ставкою 15 (17) %.
Нагадаємо, що доходи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. У разі, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.
Орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного кварталу. При цьому, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
У разі нотаріального посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку-орендодавця. При цьому, нотаріус несе відповідальність, передбачену законом, за порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації.
Особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм визначено ст. 170 Податкового кодексу України.

Податкову знижку за навчання можна отримати до кінця року

За підсумками 2013 року законодавство України одних громадян зобов’язує подати декларацію про свої доходи, - іншим надано право подання декларації з метою отримання податкової знижки. Найчастіше до Куп`янської ОДПІ звертаються громадяни з метою отримання податкової знижки за навчання.
Громадянам, які минулого року навчалися у вищих та середніх професійних навчальних закладах та сплачували за навчання із своєї заробітної плати податок (або сплачували за навчання їх батьки) можуть повернути з бюджету частину сплаченого податку, застосовуючи відповідну формулу розрахунку.
Скористатися правом на податкову знижку можна лише за наявності підтверджуючих документів про понесені витрати (тобто квитанцій про сплату за навчання).
Для отримання податкової знижки громадянину потрібно заповнити декларацію про майновий стан і доходи з відповідним додатком до неї, прикласти визначений перелік документів та до 31 грудня 2014 року надати до податкової інспекції.
Просмотров: 460 | Добавил: Елена8203 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024