Купянский городской портал! Вторник, 14.05.2024, 20:36
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2016 » Август » 30 » НОВИНИ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ_30.08.2016 р.
08:00
НОВИНИ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ_30.08.2016 р.
Відкрився регіональний кінологічний навчального центру всесвітньої митної організації

Єдиний в Україні та 9-ий у світі Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації відкрито сьогодні, 26 серпня, у Хмельницькому на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС.
В урочистостях взяли участь Голова ДФС Роман Насіров, керівники центральних органів виконавчої влади України, представники митних адміністрацій Молдови, Польщі та Грузії, члени міжнародних організацій.
«Відкриття Регіонального кінологічного навчального центру у Хмельницькому – непересічна подія для українських митників. Це шанс для України обмінятись досвідом та передовими методиками у галузі кінології з іншими країнами, це шанс для того, аби активніше впроваджувались рамкові стандарти безпеки Всесвітньої митної організації», – підкреслив Роман Насіров.
За його словами, у світі є 9 таких центрів. Чотири з них знаходяться в Азії (Казахстан, Узбекистан, Азербайджан та Китай) та 3 – в Європі. Восьмий центр, який буде розташовуватись в Саудівській Аравії, знаходиться в процесі створення.
У Хмельницькому регіональному центрі готуватимуть кінологічні команди для потреб митних органів країн Східної Європи та Чорноморського басейну. Що, у свою чергу, підвищить авторитет вітчизняної кінології на міжнародному рівні та надасть можливість забезпечити належний рівень підготовки службових собак ДФС завдяки отриманню досвіду та передових методик у галузі кінології.
«Ми готуватимемо кінологічні команди для пошуку вибухівки, зброї, грошей та наркотичних засобів. Сьогодні також розробляється спеціальна програма для навчання кінологів та їх собак, які будуть спеціалізуватися на пошуку бурштину, що дуже актуально для нашої держави», – зазначив Роман Насіров.
Керівник ДФС також повідомив, що завдяки ефективній підготовці кінологічних команд на кордоні України виявлено більш ніж 400 кг наркотичних та психотропних речовин, понад 184 тис. пачок цигарок, 358 одиниць вогнепальної зброї, частин та механізмів до неї, понад 10 тис. шт. набоїв.

ДФС та громадськість обговорили напрями покращення функціонування «Єдиного вікна»

Стан функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно» в регіонах, основні проблеми, пов’язані із впровадженням цієї системи, та шляхи їх вирішення стали основними темами відеоселекторного засідання, яке відбулося в ДФС під головуванням в.о. заступника Голови ДФС Мирослава Продана. У нараді взяли участь керівники регіональних митниць ДФС та представники громадськості. За словами Мирослава Продана, результатом зустрічі має стати напрацьований механізм вдосконалення функціонування системи «Єдиного вікна».
«На минулому тижні ми зверталися з проханням до бізнесу та громадськості долучитися до процесу вдосконалення роботи системи. Ми отримали низку зауважень та критики, тому сьогодні маємо визначити шляхи вирішення існуючих проблем для того, щоб оперативно внести зміни в постанову, якою було впроваджено «єдине вікно». Всі опрацьовані пропозиції будуть передані Міністерству фінансів», – підкреслив Мирослав Продан.
Загалом на сьогодні подано 205 заявок на оформлення товарів за принципом «єдиного вікна», з яких оформлено – 169.
Автоматизована система працює практично на всіх митницях ДФС, за винятком кількох регіонів. Як відзначили представники громадськості, для ефективного функціонування «єдиного вікна» митницями фіскальної служби докладено максимум зусиль, однак через певні технічні проблеми суміжних служб (зокрема, відсутність в деяких регіонах комп’ютерного забезпечення та мережі Інтернет) система не може запрацювати у повному обсязі.

Урядом офіційно затверджено право здійснення ДФС контрольно-дозвільних процедур з переміщення товарів у зоні АТО

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» Урядом внесено зміни в акти Кабінету Міністрів України.
Відповідну постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 23 серпня 2016 року №527 оприлюднене на Урядовому порталі.
Постановою внесено до Положення про Державну фіскальну службу України завдання щодо здійснення контрольно-дозвільних процедур з переміщення товарів (вантажів) у районі проведення антитерористичної операції.
Крім того, упорядковано питання надання особам рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції ДФС статусу учасника бойових дій, врегульовано можливість отримання ними санаторно-курортних путівок, визначено норми харчування тощо.
Нагадаємо, що Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» було ухвалено 2 лютого 2016 року. Ним визначено право офіцерів спецпідрозділу податкової міліції ДФС «Фантом» на отримання статусу учасника бойових дій.

Не забудьте сплати податки!

29 серпня останній день подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств виробниками сільськогосподарської продукції за період з 01.07.2015 р. по 30.06.2016 р.
Крім того, сьогодні останній день сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за липень.
Землекористувачі та власники землі Харківщини сплатили до бюджету майже 682 мільйони гривень

У Харківській області юридичні та фізичні особи сплатили протягом січня-липня 2016 року 681,9 млн. грн. плати за землю. Ці кошти було спрямовано до місцевих бюджетів регіону. Про це повідомили в Головному управлінні фіскальної служби регіону.
У відомстві відзначили, якщо порівнювати надходження цього податкового платежу з аналогічним періодом минулого року, то до місцевих скарбниць у цьому році перераховано на 215,3 млн. грн. більше.
Також в ГУ ДФС у Харківській області нагадують, що відповідно до податкового законодавства, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.
Нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами ДФС. Податкові повідомлення-рішення фізичні особи отримали до 1 липня 2016 року. Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня його вручення.

З початку року до місцевих бюджетів надійшло 77,9 млрд гривень

Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
«При цьому у липні до місцевих бюджетів сплачено 12,8 млрд грн, що на 47,8% більше від фактичних надходжень у липні 2015 року», — підкреслив очільник відомства.
Серед регіонів за сумою сплати податкових платежів до місцевих бюджетів станом на 1 серпня 2016 року лідирує Київ. Столиця збільшила відрахування в січні-липні 2016 року порівняно з відповідним періодом минулого року на 40,5% – з 6,8 млрд грн. до 9,5 млрд грн. На друге місце за розміром надходжень вийшла Дніпропетровська область. За 7 місяців 2016 року областю до місцевого бюджету сплачено 7,6 млрд грн, що на 39%, або на 2,1 млрд грн, більше у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.
Роман Насіров додав, що основним бюджетоформуючим платежем для місцевих бюджетів є податок та збір на доходи фізичних осіб: «По податку та збору на доходи фізичних осіб надходження за січень-липень склали 42,6 млрд грн., що на 46,8% або 13,6 млрд грн. більше, ніж у січні-липні 2015 року».

В Харкові податкова міліція припинила незаконну торгівлю алкоголем на ринку

Працівники оперативного управління Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області вивели на чисту воду бізнесвумен, яка здійснювала незаконну торгівлю лікеро-горілчаними виробами, не маючи при цьому жодних дозвільних документів.
53-річна мешканка Харкова у торгівельному контейнері одного з ринків міста, налагодила продаж коньяку та горілки, не турбуючись про те, що на товарі відсутні марки акцизного податку. При цьому у жінки не було ані свідоцтва про державну реєстрацію як суб’єкту підприємницької діяльності, ані ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами.
«З даної торгівельної точки працівники податкової міліції вилучили 227 літрів лікеро-горілчаних виробів на загальну суму у 98,9 тисяч гривень, - розповідає начальник оперативного управління ГУ ДФС у Харківській області Сергій Марєхін, - у відношенні даного підприємця складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 164 КУпАП».

В Харкові викрито схему ввезення на територію України товарів із заниженням митної вартості

Співробітники податкової міліції Харківської області в рамках операції «Рубіж-2016» та розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів, обов'язкових платежів) КК України, виявлено групу осіб, яка організувала незаконну діяльність по ввезенню на територію України товарів із заниженням митної вартості.
Фігуранти справи, здійснюючи маніпуляції з вартістю товарів при ввезенні їх на митну територію України, ухилилися від сплати податків і митних платежів в особливо великих розмірах.
За попередньо розробленою схемою, імпортовані товари відразу після ввезення неофіційно реалізовувалися за готівкові кошти громадянину Туреччини, який зареєстрований як фізична особа-підприємець. При цьому, використовуючи низькі індикативи вартості на товар, вони надавали до митного оформлення рахунки-фактури із заниженою митною вартістю.
В результаті проведених обшуків в м. Харків було виявлено та вилучено майже 60 тисяч гривень готівкою в національній та іноземній валюті, комп'ютерну техніку, реєстраційні та фінансово-господарські документи, які свідчать про незаконну діяльність, а також майже 2,5 тисячі мішків бавовни на суму понад п'ять мільйонів гривень.
Слідчі дії тривають.

У Львівській області вилучено цигарок без марок акцизного податку на 2 млн. грн.

Працівниками податкової міліції Львівської області спільно з працівниками прикордонної служби в рамках проведення операцій «Акциз-2016» та «Рубіж-2016» в м. Мостиське Львівської області проведено огляд автомобіля «Mercedes Benz Sprinter», який рухався транзитом з республіки Білорусь через територію Львівської області на територію Республіки Польща. В автомобілі виявлено 77 тис. пачок цигарок виробництва Білорусі без марок акцизного податку України.
В результаті проведених заходів вилучено транспортний засіб (500 тис. грн.) та тютюнові вироби (2 млн. грн.) загальною орієнтовною вартістю 2 млн. 500 тис. гривень.
За фактом зареєстроване кримінальне провадження за ст. 204 КК України. Тривають слідчі дії.

В столиці ліквідовано конвертцентр з обігом 240 млн. грн.

Працівниками податкової міліції Київської області, спільно з працівниками Генеральної прокуратури України в ході розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ст.ст.28, 205, ст.27 та 191 КК України, ліквідовано столичний конвертаційний центр, який обслуговував підприємства м. Києва, Київської, Донецької та Луганської областей.
Встановлено, що легальні підприємства перераховували безготівкові грошові кошти за нібито придбані товарно-матеріальні цінності у сільськогосподарських підприємств та підприємств, які здійснюють діяльність на ринку продуктів харчування, на розрахункові рахунки фіктивних СГД.
Орієнтовний обіг проконвертованих коштів за 2015-2016 роки через розрахункові рахунки, відкриті в банківських установах, склав 240 млн. гривень. Окрім того, завдяки таким «операціям» неправомірно сформовано податковий кредит на 40 млн. гривень.
В ході проведення слідчо-оперативних заходів здійснено 8 обшуків в офісних приміщеннях і за місцями проживання фігурантів, де виявлено та вилучено 300 тис. гривень готівкою, 12 печаток, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та документацію, яка свідчить про їх протиправну діяльність. Тривають слідчі дії.

На Одеській митниці затримано контрабандні цигарки вартістю 100 млн. гривень

Департаментом боротьби з митними правопорушеннями ДФС України у рамках проведення заходів з протидії контрабандного переміщення на митну територію України підакцизних товарів у зоні діяльності Одеської митниці затримано 9 контейнерів з цигарками. Орієнтовна вартість вантажу складає більше 100 млн. гривень.
Контейнери прибули до морського порту «Іллічівськ» поромом з Грузії. Згідно з товаро-транспортними документами цигарки мали переміщуватись територією України в режимі «транзит» до Республіки Молдова.
Водночас, за результатами аналізу товаротранспортних документів встановлено ознаки їх фіктивності.
Крім того, за попередньою інформацією митних органів Республіки Молдова підприємство, на адресу якого ніби то переміщувався вантаж, відсутнє у державному реєстрі цієї країни. Боротьба з контрабандою триває.

Український бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов’язань перед нерезидентами

Національний банк України розширив можливості для реструктуризації валютного боргу українських компаній для подальшого збільшення їх статутного капіталу.
З цією метою внесено відповідні зміни до чинної постанови Правління Національного банку від 07 червня 2016 року № 342 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».
Правління Національного банку дозволило скорочувати строки повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в іноземній валюті на користь нерезидента у випадку, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, під час якої вимоги за основною сумою кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента.
Це сприятиме скороченню зовнішнього приватного боргу України без відтоку іноземної валюти за межі України і без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.

Остаточний варіант податкової реформи представлять у вересні

Головне питання, щодо якого тривають дискусії, – запровадження податку на виведений капітал замість нинішнього податку на прибуток.
На думку Мінфіну, він не спростить адміністрування і контроль сплати податку з прибутку, однак бюджет втратить наявні доходи.
«Згідно з розрахунками, виходячи з бази попередніх періодів, ми отримаємо надходження податку на виведений капітал в розмірі 18 млрд грн. При цьому втратимо щонайменше 30-40 млрд грн.», — зазначили в Мінфіні. Тому в міністерстві сумніваються в доцільності запровадження податку на виведений капітал.
Натомість у Мінфіні пропонують для стимулювання економічного зростання ввести нормативи прискореної амортизації. «Ця пропозиція якраз націлена на те, щоб бізнес був зацікавлений реінвестувати кошти. Відмінність цього механізму від податку на виведений капітал полягає в тому, що останній дає певні можливості для збереження коштів підприємств. Однак він не гарантує, що ці кошти будуть інвестовані», - вважають у Мінфіні.
Водночас, на думку чиновників, прискорена амортизація дозволяє інвестувати кошти, створюючи при цьому можливості для підвищення їх обігу.
Крім того, прийняття нової моделі оподаткування може призвести до того, що в більшості платників податків буде відсутній факт розподілу прибутку і, відповідно, не буде об’єкта для оподаткування таким податком, вважають у Мінфіні.
Нагадаємо, два тижні тому Мінфін представив на суд громадськості свій проект податкової реформи.

На збереження довкілля мешканці Харківщини направили 57,8 мільйонів гривень

Як повідомили в Головному управлінні фіскальної служби Харківської області, з початку 2016 року платники області сплатили 57,8 мільйона гривень екологічного податку. З них до місцевого бюджету надійшло 46,3 млн.грн., що на 12,7 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
Загалом, на Харківщині на обліку перебуває 4296 платників екологічного податку. З них 3636 - юридичні особи, які у своїй виробничій діяльності здійснюють викиди в атмосферне повітря чи скиди у водні об’єкти, або ж розміщують відходи.
Головне управління ДФС у Харківській області звертає увагу таких платників на ставки екологічного податку, що діють у поточному році.

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств зазнала змін

Головне управління ДФС у Харківській області повідомляє, що 19.08.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.07.2016 № 585 (далі – Наказ № 585), яким затверджено Зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 (далі – Наказ № 897).
Зокрема у новій Декларації у графі 2 заголовної частини Декларації з’явилося поле для уточнення базового податкового періоду – квартальний або річний.
В основній частині Декларації підкориговано порядок розрахунку разового авансового внеску з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку, нарахованого за три квартали 2016 року (пункт 38 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України);
Також у новій редакції викладено чотири додатки до Декларації: АВ, ЗП, РІ та ПН.
З оновленим текстом Наказу № 897 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua ).

Деякі ставки податків переглянуть

Кабінет Міністрів України схвалив внесення на розгляд до ВР України законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу у частині перегляду деяких ставок податків, що передбачають, зокрема, підвищення акцизу на алкоголь і сигарети.
Відповідне рішення було прийнято під час засідання Кабміну.
«Це приведе до додаткових надходжень до зведеного бюджету в 2017 році на суму 5,2 млрд. гривень», – заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.
З його слів, ставки на акцизний, екологічний податок і рентна плата будуть переглянуті з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції.

«ФАНТОМ» затримав чоловіка, причетного до незаконних збройних формувань

«Фантомівці» на КПВВ «Новотроїцьке» зупинили авто, водій якого намагався перевезти до тимчасово непідконтрольної території України запчастини для автомобілів.
Під час перевірки транспортного засобу 49-річний житель Донецької області почав помітно нервувати. За результатами огляду його мобільного телефону було виявлено інформацію сепаратистського змісту.
Даного громадянина затримано та передано співробітникам Національної поліції у Донецькій області для прийняття рішення згідно з чинним законодавством. Відповідно до наявної інформації чоловік є учасником незаконного збройного формування.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами – про що варто пам’ятати

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково суб’єкти господарювання зазначають перелік електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також місця торгівлі.
При цьому місце торгівлі – місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів (ст. 1 Закону № 481).
У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них, які знаходяться в адресі місця торгівлі.
Законом № 481 не передбачено здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями у тому числі на розлив за межами торгових приміщень (будівель), у тому числі на літніх торгівельних майданчиках, та передавання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та РРО, зазначених у додатку до ліцензії, в інше місце торгівлі, у тому числі на інші поверхи будівель.

Чи передбачено повернення громадянину сум митних платежів, сплачених ним до бюджету при митному оформленні товарів?

Статтею 301 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі - МКУ) регламентовано повернення помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів.
Повернення помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів здійснюється відповідно до Бюджетного та Податкового кодексів України (частина перша ст. 301 МКУ).
Згідно з п. 5.1 розд. V Порядку справляння митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів громадянами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.05.2012 р. № 581, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.06.2012 р. за № 916/21228, громадяни мають право на повернення коштів - митних платежів, помилково та/або надміру сплачених до бюджету.
Порядок повернення платникам податків коштів, що обліковуються на відповідних рахунках митного органу як передоплата, і митних та інших платежів, помилково та/або надмірно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами затверджено наказом Державної митної служби України від 20.07.2007 р. № 618, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.09.2007 р. за № 1097/14364.

Оформлення електронного цифрового підпису у разі перейменування вулиці

Салтівська ОДПІ повідомляє, що на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 року № 317 та окремих Постанов Верховної Ради України про перейменування адміністративно - територіальних одиниць, розпорядником Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань було внесено зміни до облікових даних суб’єктів господарювання, а саме – перейменовано назви міст, селищ, сіл, районів, районів у містах та вулиць.
Для уникнення непорозумінь під час отримання послуг електронного цифрового підпису від АЦСК ІДД ДФС реєстраційні картки необхідно заповнювати наступним чином:
для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у поле юридична адреса (місце знаходження філії), адреса реєстрації місця проживання необхідно вказувати інформацію відповідно до даних Єдиного державного реєстру;
для фізичних осіб, у тому числі, які здійснюють незалежну професійну діяльність, слід зазначати адресу реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа.

Україна спільно з Китайською народною республікою працюватиме над подоланням негативних тенденцій у торгівлі

Про це розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.
«Ми активно опрацювали питання співробітництва у сфері торгівлі, туризму, енергетики, розвитку інфраструктури. Був прописаний план дій з подолання негативних тенденцій у торгівлі, туризмі, що розвивалися в 2015 — початку 2016 року», — повідомила Микольська.
Зокрема, з її слів, сторони відпрацьовуватимуть взаємопереліки товарів для експорту й імпорту, підтримуватимуть одна одну в проведенні ярмарків і спільних торгових місій.
«Також планується робота у сфері створення промислових підприємств на території України для експорту продукції в країни ЄС та інші. Пріоритетні напрями для співробітництва — інфраструктура, транспорт, сільське господарство, промисловість», — зазначила Микольська.
Найближчим часом Україна також чекає активізації співробітництва щодо поїзда шовкового шляху. Дуже важливим пунктом роботи з Китаєм заступник міністра економрозвитку назвала опрацювання плану подальшої роботи в цьому напрямі.
«Ми чекаємо, що найближчим часом зможемо підписати план дій Україна — КНР зі спільної реалізації і побудови економічного шляху в економічному поясі Великого шовкового шляху. Це передбачає співробітництво щодо залучення інвестицій, розвитку транспорту й екології», — розповіла Микольська.

Як оподатковується дохід від продажу фізичною особою квартири

Не оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід, отриманий фізичною особою від продажу не частіше одного разу протягом звітного року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), та за умови перебування такого майна у власності понад 3 роки.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з зазначених об'єктів нерухомості, оподаткується за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
Отже, дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного податкового року об'єкта нерухомості (однієї квартири), який перебуває у власності такої особи менше трьох років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
У разі якщо протягом того ж звітного податкового року цією особою продається другий об'єкт нерухомості (квартира), то дохід, отриманий від такого продажу, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах, незалежно від строку перебування цього об'єкта у власності фізичної особи.

Депутати хочуть виключити з доходів і витрат підприємців суми сплаченого акцизу

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5036 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо уточнення правил розрахунку доходів і витрат фізичних осіб - підприємців - суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів)".
Законопроектом пропонується внести зміни в п. 177.3 ПКУ, встановивши, що до витрат і доходів ФОП - суб'єкта господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включаються суми акцизного податку, які входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).
Звертаємо увагу, що аналогічна норма передбачена в проекті податкової реформи, який оприлюднив Мінфін в серпні.

При яких умовах студент має право на податкову соціальну пільгу

Студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги, яка визначена пп. 169.1 ст. 169 ПКУ ( у 2016 році – 1033,5 грн.).
При цьому, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати не застосовується.
Отже у разі, якщо студент, який не отримує стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 1033,5 грн., за умови, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2016 році 1930 гривень.
При цьому студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.
Зазначена норма визначена п.п. 169.1.3 і п.п. 169.2.3 ст. 169 Податкового кодексу України.

Щодо транспортного податку

Салтівська ОДПІ нагадує, що фізичні особи сплачують транспортний податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити громадянам надсилають органи фіскальної служби за місцем реєстрації фізичної особи – платника транспортного податку до 1 липня звітного року.
Транспортний податок нараховується з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що відповідає вимогам ст.267.2 Податкового кодексу України, а саме – з року випуску автомобілю минуло не більше п'яти років (включно) та його середньоринкова вартість становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (1 033 500 грн. та вище).
Звертаємо увагу, що фізичні особи - платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до органів фіскальної служби за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:
а) об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
б) розміру ставки податку;
в) нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, орган фіскальної служби проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє вважатиметься скасованим.

За яких умов податкові органи мають право вилучати у рахунок погашення податкового боргу без згоди керівника?

Відповідно до ст.95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.
Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п.95.4 ст.95 ПКУ).
Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. N1244

Яке майно фізичної особи – підприємця не може бути використане як джерело погашення податкового боргу?

Відповідно до п. 87.3 ст. 87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків: майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам (на час дії такої застави), якщо така застава зареєстрована згідно із законом у відповідних державних реєстрах до моменту виникнення права податкової застави; майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг (оренду), схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію); давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління; майнові права інших осіб, надані платнику податків у користування або володіння, а також немайнові права, у тому числі права інтелектуальної (промислової) власності, передані в користування такому платнику податків без права їх відчуження; кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою, що обліковуються на позичкових рахунках, відкритих такому платнику податків, суми акредитивів, що виставлені на ім’я платника податків, але не відкриті, суми авансових платежів; майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України; майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону України «Про заставу»; кошти інших осіб, надані платнику податків у вклад (депозит) або довірче управління, а також власні кошти юридичної особи (фізичної особи – підприємця), що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.

Декларацію з ПДВ у новій редакції вперше подаватимуть за серпень

Подання податкової звітності з ПДВ, яка враховує зміни, внесені з 1 липня 2016 року наказом Мінфіна від 25.05.2016 р. № 503, вперше має здійснюватися за звітний період серпень 2016 року (граничний термін подання 20.09.2016 р.), IV квартал 2016 року (граничний термін подання 10.02.2017 р.).
Звертаємо увагу на те, що додатки 2 (Д2) та З (ДЗ) до податкової декларації з ПДВ викладено в новій редакції, яка передбачає спрощення порядку заповнення податкової звітності та розшифровку від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом в розрізі постачальників тільки у тій частині такого від’ємного значення, яка задекларована платником податку до бюджетного відшкодування.
Така деталізація здійснюється в таблиці 2 "Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України" додатка З (ДЗ) до декларації з податку на додану вартість. Деталізація від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, яка переноситься до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, здійснюється лише в частині періодів її виникнення.
Такі дані відображаються в додатку 2 (Д2) до декларації з податку на додану вартість. При заповненні як додатка 2 (Д2), так і таблиці 2 додатка З (ДЗ) до декларації з податку на додану вартість доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення, згідно з яким податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

До уваги платників рентної плати

Відповідно до листа ДФС України від 25.07.2016 №25016/7/99-99-12-03-04-17 середньозважена облікова ставка національного банку України за ІІ квартал 2016 року становить 19,19 відс. ((22 відс.×21 день (01.04.2016-21.04.2016) + 19 відс.×35 днів (22.04.2016 – 26.05.2016) + 18 відс.×28 днів (27.05.2016 – 23.06.2016) + 16,5 відс.×7 днів (24.06.2016 – 30.06.2016)/91 день).
Таким чином, платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, які порушили строк регулярної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин в межах ділянок надр, на які їм надано спеціальні дозволи на користування надрами, обчислюють податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за ІІ квартал 2016 року із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у розмірі 57,57 – трикратному розмірі середньозваженої облікової ставки Національного банку України.
Одночасно нагадаємо, що відповідно до листа Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 21.03.2016 №171/07 у 2016 році рекомендовано (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин) для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за розрахунковою вартістю одиниці видобутої корисної копалини застосовувати такі тимчасові коефіцієнти.

Нюанси реєстрації платником єдиного податку новоствореного підприємця

Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)
Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).
Тобто зареєстрована в установленому порядку фізична особа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подала заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, до першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася її державна реєстрація, перебуває на загальній системі оподаткування та подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, податкову декларацію про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування.

Яке майно фізичних осіб - підприємців не може бути використане як джерело погашення податкового боргу

Відповідно до п. 87.3 ст. 87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків:
майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам (на час дії такої застави), якщо така застава зареєстрована згідно із законом у відповідних державних реєстрах до моменту виникнення права податкової застави;
майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг (оренду), схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію);
давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління;
майнові права інших осіб, надані платнику податків у користування або володіння, а також немайнові права, у тому числі права інтелектуальної (промислової) власності, передані в користування такому платнику податків без права їх відчуження;
кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою, що обліковуються на позичкових рахунках, відкритих такому платнику податків, суми акредитивів, що виставлені на ім’я платника податків, але не відкриті, суми авансових платежів;
майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України;
майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону України «Про заставу»;
кошти інших осіб, надані платнику податків у вклад (депозит) або довірче управління, а також власні кошти юридичної особи (фізичної особи – підприємця),
що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.

Чи може іноземець бути підприємцем та обрати спрощену систему оподаткування

Відповідно до п.177.12 ст.177 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами.
Підпунктом 14.1.213 ст.14 ПКУ визначено, що резидент — це фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі якщо особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні.
Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.
Згідно із п. 291.3 ст. 291 ПКУ фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим гл. 1 р. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному гл. 1 р. XIV ПКУ. Враховуючи вищезазначене, фізичні особи - іноземці або особи без громадянства, які зареєстровані суб’єктами господарської діяльності, можуть обрати спрощену систему оподаткування, якщо вони відповідають сукупності критеріїв, що передбачені гл. 1 р. XIV ПКУ.

Місцеві ради мають право протягом 2017 року приймати рішення щодо зміни ставок земельного податку та надання пільг із його сплати

Рішення органів місцевого самоврядування щодо встановлення на 2017 рік місцевих податків і зборів мають бути прийняті до початку цього бюджетного року.
У разі якщо сільська, селищна, міська рада чи рада об'єднаних територіальних громад не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю — із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосування плати за землю (пп. 12.3.5 ПКУ).
Водночас ПКУ не виключає можливості прийняття протягом 2017 року рішень щодо зміни ставок земельного податку та надання пільг із його сплати.

Чи вносить ФОП запис до власної трудової книжки

ФОП не вносить запису до власної трудової про період зайняття особою підприємницькою діяльністю.
Водночас трудові книжки працівників, які трудяться на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, і фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо в працівників.
Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які трудяться на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи понад 5 днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих й учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації.

Провели безкоштовну рекламну дегустацію алкоголю? Штраф мінімум 10 тис. грн!

Салтівська ОДПІ відповідає, чи вважається порушенням розміру мінімальних цін на окремі види алкоголю безоплатне їх розповсюдження під час проведення рекламних заходів суб'єктом господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.
Зауважуємо: рекламу алкогольних напоїв на спеціальних виставкових заходах шляхом безоплатного їх надання безпосередньо зацікавленим та/або професійним відвідувачам (з обмеженням відвідування заходу неповнолітніми тощо) уважають роздрібним продажем алкогольних напоїв.
Своєю чергою, у разі здійснення оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої, на суб'єктів господарювання накладають штраф — 100% вартості отриманої партії товару, розрахованої з огляду на мінімальні ціни, але не менше від 10000 грн.
При цьому витрати суб'єктів господарювання на такі рекламні заходи (спеціальні виставкові заходи) також визначають з урахуванням мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої. Нагадаємо: рекламодавці алкогольних напоїв та тютюнових виробів зобов'язані спрямовувати на підтримку соціальної реклами шкоди тютюнопаління та зловживання алкоголем не менше від 5% коштів, витрачених ними на рекламу тютюну та алкоголь.

Компенсація орендарем земподатку: чи обкладати ПДВ

Салтівська ОДПІ повідомляє: кошти, які надійшли від орендаря у вигляді компенсації з оплати земельного податку, не включають до бази оподаткування та не обкладають ПДВ. Адже отримання такої компенсації не може розцінюватися як операція з постачання послуг для цілей обкладення ПДВ.

Чи сплачує СТО паливний акциз, якщо використовує паливо для ремонту

Салтівська ОДПІ повідомляє: якщо під час виконання автосервісними підприємствами робіт із техобслуговування та ремонту автомобілів як витратний матеріал використовують пальне, то така операція не є операцією з реалізації пального та, відповідно, об'єктом обкладення акцизним податком.
Своєю чергою, операції з переміщення пального у межах одного підприємства між складами або відокремленими підрозділами (філіями), використання пального для службового транспорту також не є операціями з реалізації пального. Тому в особи, яка здійснює винятково такі операції, не виникає об'єкта обкладення паливним акцизом.

Чи вважають акцизним складом резервуари для зберігання пального

ГУ ДФС України пояснює: резервуари, які підприємство використовує для навантаження-розвантаження, зберігання пального винятково для потреб власного споживання пального, не є акцизним складом.
Однак якщо в таких ємностях підприємство зберігатиме пальне третіх осіб на підставі договорів зберігання та здійснюватиме його навантаження/розвантаження, то ємності будуть частиною акцизного складу. Із 01.01.17 р. такі ємності має бути обладнано витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками, внесеними до Єдиного державного реєстру.
(Лист ДФСУ «Щодо реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального і віднесення ємностей в яких здійснюється зберігання пального до акцизних складів» від 05.08.16 р. № 17060/6/99-99-12-02-02-15.)

Зниження ставки акцизу не стосується ввезення авто з країни-агресора

ГУ ДФС України нагадує, що на період із 1 серпня 2016 р. до 31 грудня 2018 р. установлено знижені ставки акцизного податку на вживані легкові авто. Але це стосується ввезення в кількості не більше ніж одне легкове авто протягом календарного року.
Також наголошено: знижені ставки акцизного податку не застосовуються, якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом чи державою-агресором щодо України, або ввозяться з території такої держави чи з окупованої території України.
(Лист Державної фіскальної служби України «Щодо порядку ввезення на митну територію України вживаних транспортних засобів» від 01.08.16 р. № 26072/7/99-99-18-02-02-17).

Як обчислювати річний термін для визначення повторності порушення сплати ЄСВ

Державна фіскальна служба України роз'яснила: з моменту притягнення особи до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про ЄСВ починають відраховувати календарний рік для визначення повторності такого порушення.
Це обумовлено тим, що вирішальним для визначення повторності для застосування адміністративної відповідальності є факт, що особа протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення.
(Лист ДФС України «Про відліку річного терміну для застосування поняття повторності при залученні платника податків до відповідальності» від 27.05.16 р № 11713/6/99-99-10-02-15).

Для яких цілей використовуються відомості про митну вартість товарів?

Згідно із ч.1. ст.49 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року №4495-VI зі змінами та доповненнями (далі - МКУ) митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є вартість товарів, що використовується для митних цілей, яка базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари.
Відповідно до ч.1 ст.50 МКУ відомості про митну вартість товарів використовуються для:
нарахування митних платежів;
застосування інших заходів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності України;
ведення митної статистики;
розрахунку податкового зобов’язання, визначеного за результатами документальної перевірки.

Як завантажити власний посилений сертифікат відкритого ключа?

Посилені сертифікати відкритих ключів необхідно завантажити на персональний комп’ютер користувача з розділу «Пошук сертифікатів»офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД (www.acskidd.gov.ua )використовуючи поля «Код ЄДРПОУ»/«Код платника податків». Сертифікати зазвичай зберігаються у каталозі «MyCertificatesandCRLs» локального диску «С:»або можна обрати для цього інший каталог, який у подальшому буде використовуватись в якості файлового сховища.

Внутрішньою безпекою ДФС під час одержання неправомірної вигоди затримано працівників Волинської митниці

Співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Волинській області спільно з працівниками прокуратури Волинської області та УСБУ у Волинській області затримано трьох працівників митного поста «Доманово» Волинської митниці ДФС, які вимагали та одержали від фізичної особи неправомірну вигоду у сумі 250 дол. США та 2,6 тис. грн. за сприяння в митному оформленні транспортного засобу на іноземній реєстрації.
У ході проведення слідчих дій вказані грошові кошти вилучено на робочому місці працівників митниці.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України («прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

Президент хоче спростити процедури експорту

Це повинно проходити в рамках загального процесу дерегуляції.
Петро Порошенко вважає за необхідне суттєве спрощення процедури експорту в Україні, що стане важливим кроком на шляху побудови сприятливого інвестиційного клімату в нашій країні. Про це він сказав на засіданні Національної ради реформ. «Треба спростити процедуру експорту, — зазначив Петро Порошенко. — Добре, що нам вже не треба перекладати контракти багатьма мовами, достатньо буде зареєструвати контракт і надати електронну копію».
Він також сказав, що спрощення процедур експорту має відбуватися в рамках загального процесу дерегуляції. «Необхідно продовжувати рішучі кроки в напрямі дерегуляції. Це не тільки скорочення ліцензій, дозволів і сертифікатів. Це і темп отримання дозволів, який досі, за оцінками Світового банку, становить 263 дня. Для порівняння: у Південній Кореї такий термін — 18 днів. Більшість дозволів треба скасувати, а решту передати на місця. Нема чого з Києва чекати дозволу. Нам є чим займатися», — наголосив Порошенко.
Президент звернув увагу на те, що на поточний момент у Верховній Раді зареєстровано 39 проектів законів, 5 із яких вже проголосовані в першому читанні. При цьому Порошенко висловив сподівання, що з початком нової сесії парламентарії приділять саме цим законопроектам особливу увагу.

До якого контролюючого органу необхідно звертатись ФО власнику декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних ?

Відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

З 2016 року середній заробіток мобілізованих обкладають і податком на доходи, і єдиним внеском

Як повідомила заступник начальника Салтівської ОДПІ Інна Богатирьова – на суми середнього заробітку, що зберігають за працівниками на період служби, потрібно нараховувати 22% єдиного внеску та обкладати їх податком на доходи. І це справді так, адже нині звільнення від обкладення податком на доходи та єдиним внеском для таких сум не працює: воно стосувалось лише тих сум, що підлягати відшкодуванню з бюджету (ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI, пп. «и» пп. 165.1.1 ПКУ) . Окрім того, фіскали нагадують, що із 01.01.16 р. скасовано утримання єдиного внеску з доходів застрахованих осіб.
Середній заробіток за період служби підлягає також обкладенню військовим збором (1,5%).

Особливості оподаткування доходу від здачі в оренду земельного паю

Салтівська ОДПІ, інформує платників податків щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу, отриманого фізичною особою від надання в оренду земельного паю юридичній особі.
Нагадаємо, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у законодавчому порядку( п. 170.1 ст. 170 ПКУ).
Податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.
При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.
Податковий агент (орендар) при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати зобов’язаний утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % ( пп. 170.1.4 п. 170.1 ст. 170 та п. 167.1 ст. 167 ПКУ).
Зауважимо, що з оподаткованого доходу утримується військовий збір, ставка якого становить 1,5 % об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Відповідальні за нарахування та перерахування військового збору до бюджету

Салтівська ОДПІ звертає увагу щодо відповідальності за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до державного бюджету.
Згідно з п. 1.5 п. 16і підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 цього Кодексу, зокрема особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету збору з доходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку, а з інших доходів — податковий агент.
Крім того, відповідно до п. 1.6 п. 16і підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу платники збору, зокрема роботодавці та податкові агенти, зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 Податкового кодексу.
Тобто, функції податкового агента щодо забезпечення виконання ним податкових обов’язків деталізовано в п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу, а саме — своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету збір з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок, подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) .

Чи є покарання, якщо не отримано податкове повідомлення на сплату податку?

Фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб Салтівської ОДПІ відповіли на запитання, чи буде фізична особа притягатись до відповідальності за несплату податку на нерухоме майно та земельного податку, якщо податкова інспекція не надіслала до 1 липня податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату цих податків.
Вони зазначили, що, якщо сума грошового зобов’язання розраховується податковим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність та повноту нарахування такої суми.
З питань, що виникають, просять звертатись безпосередньо до податкової, або за телефоном: (05742) 78676.
Просмотров: 447 | Добавил: Margo_Ko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024