Купянский городской портал! Суббота, 18.05.2024, 06:39
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2014 » Октябрь » 15 » Про реформування податкової системи під час семінару
09:22
Про реформування податкової системи під час семінару
Про реформування податкової системи під час семінару

В ході реалізації концепції реформування податкової системи та з метою ознайомлення бізнес-спільноти з нововведеннями у податковому законодавстві, у Куп`янській ОДПІ проведено роз`яснювальний семінар.
«В державі триває обговорення основних аспектів Урядового пакету комплексних змін у податковій системі. Запропоновані зміни зменшують кількість неефективних податків і витрат державних ресурсів на адміністрування; спрощують процес обліку та звітності; реформують податок на прибуток на основі бухгалтерського обліку; переглядають системи податкових пільг для аграрного сектору економіки, і головне – сприяють детінізації економіки та реформуванню зарплатних податків шляхом зниження навантаження на фонд оплати праці», - підкреслила очільник податкової Олена Кухтіна.
Заступник начальника Інна Богатирьова підкреслила, що урядовим пакетом комплексних змін у податковій системі реформуванню зарплатних податків приділено особливу увагу. Зокрема, запропоновано для обговорення дві моделі реформування єдиного соціального внеску та шість моделей реформування податку на доходи фізичних осіб.
Наприкінці семінару присутні обговорили очікуване створення системи електронного адміністрування податку на додану вартість та отримали тематичну листівку «Електронне адміністрування ПДВ».

На Куп’янщині 4436 платників податків мають договір про подання звітності в електронному вигляді <br /><br /> Про це повідомила перший заступник начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.
Протягом 2014 року, відзначила посадовець, акредитованим центром сертифікації ключів у Куп'янській ОДПІ 2613 клієнтам видано сертифікати відкритих ключів. Лише протягом вересня поточного року Центр надав послуги електронного цифрового підпису 135 суб'єктам господарювання.
За підсумками роботи в вересні майже 90% усієї звітності подано по Інтернет. У розрізі категорій 97,8 % платників ПДВ та 91,3 % платників єдиного внеску відзвітувалися в електронному вигляді.
«Наразі платники податків можуть не тільки подавати звітність через Інтернет, а й отримувати «електронні» консультації, користуватися «Електронним кабінетом платника податків», де можна переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом по своєму підприємству і багато іншого. Електронні сервіси ДФС України працюють для платників податків, а їх перелік постійно розширюється», - підкреслює перший заступник начальника.
У разі відсутності електронних ключів, отримати їх можна безкоштовно у м.Куп`янськ за адресою: вул.. Харківська, 99, телефон 7-86-77.
До речі, станом на 01 жовтня 2014 року у Куп`янській ОДПІ зареєстровано 6280 платників податків, в т.ч. 1327 юридичних осіб та 4953 фізичних особи. <br /><br /> Працівники феміди Міндоходів виграли на користь держави понад 2,5 тис. справ <br /><br /> Такі цифри повідомили в ГУ Міндоходів у Харківській області. Як відзначили фахівці управління правової роботи, загалом з початку поточного року в судах було розглянуто 2740 справ на загальну суму 2,3 млрд.грн.
Так, зокрема, постановою Харківського апеляційного адміністративного суду задоволено апеляційну скаргу ДПІ м.Харкова та відмовлено в задоволенні адміністративного позову одного з харківських підприємств про скасування податкових повідомлень-рішень про донарахування податку на прибуток та ПДВ і застосування штрафних (фінансових) санкцій у загальному розмірі більше ніж 82 тис.грн., прийнятих за наслідками проведення позапланової невиїзної перевірки.
Перевіркою було встановлено відсутність факту реального вчинення господарських операцій зазначеним підприємством з його контрагентом.
Суд апеляційної інстанції, задовольняючи апеляційну скаргу ДПІ та відмовляючи в позові, дійшов висновку про завищення цим підприємством валових витрат, внаслідок чого до бюджету не сплачено суму податкових зобов’язань, визначену в оскаржуваних податкових повідомленнях-рішеннях. Також судом було визначено ряд фактів, які спростовують реальність здійснення господарської діяльності контрагента позивача, а отже підтверджують висновки перевірки. <br /><br /> Зміна критеріїв для отримання бюджетного відшкодування ПДВ <br /><br /> З 1 січня 2015 року бюджетне відшкодування платникам податку на додану вартість, які відповідають критеріям, визначеним у пункті 200.19 статті 200 Податкового Кодексу України (в оновленій редакції), здійснюватиметься в автоматичному режимі.
Статтею 200.19 ПКУ встановлено, право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку мають платники, які відповідають одночасно відповідним критеріям. <br /><br /> Майже 8,6 млн грн податку на прибуток надійшло до бюджету від платників Куп`янської ОДПІ <br /><br /> За словами начальника Куп`янської ОДПІ Олени Кухтіної протягом дев’яти місяців цього року представники бізнесу Куп`янської ОДПІ сплатили до бюджету податку на прибуток на 730,8 тис.грн. більше від очікуваного.
Зокрема, у вересні від платників області надійшло 692,9 тис.грн. податку на прибуток. <br /><br /> Звільняються від оподаткування основні засоби що належать юридичним особам, які переносять місце своєї діяльності... <br /><br /> Будь-якій юридичній особі - резиденту України, яка змінює (змінила) своє місцезнаходження з тимчасово окупованої території на іншу територію України надається звільнення від будь-якого оподаткування (у тому числі згідно із статтею 271 Митного кодексу України) основних засобів і малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належать юридичним особам, які переносять місце своєї діяльності з тимчасово окупованої території на іншу територію України, та вивозяться для подальшого використання у господарській діяльності, за умови, що ці основні засоби перебували на балансі підприємства станом на 1 січня 2014 року у вільному обігу на території України.
Такі основні засоби можуть бути відчуженими до їх введення в експлуатацію за новим місцем розташування на іншій території України чи протягом 12 місяців після такого введення в експлуатацію за умови сплати податків, зборів згідно із статтею 30 Податкового кодексу України.
Відповідна норма визначена пунктом б) частини 15.1 статті 15 Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636 – VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». <br /><br /> Жителі Харківщини активно цікавляться новаціями в податковому законодавстві та надають пропозиції щодо його вдосконалення <br /><br /> Як повідомили в Головному управлінні Міндоходів області, з початку року надійшло 1 327 письмових звернень громадян. Безпосередньо до ГУ Міндоходів у Харківській області надійшло 59,2% від загальної кількості звернень. Решта (40,8%) - до районних інспекцій міста й області.
Загалом активність жителів Слобожанщини співробітники відомства пов’язують із змінами в податковому та митному законодавстві, введенням в дію податкових нововведень, зокрема, впровадження військового збору.
Також, зазначають фахівці управління, зросла і громадська свідомість жителів Харківщини. Надійшло 264 звернення або 19,9 %, в яких громадяни інформують податкову службу про ухилення від сплати податків.
Відомство впроваджує відкриту інформаційну політику, тож фахівці забезпечують своєчасне, кваліфіковане та повне надання відповідей на усі питання, з якими до них звертаються харків’яни.
В Головному управлінні повідомляють, що громадяни також мають змогу потрапити на особистий прийом до керівництва як на районному рівні, так і обласному, згідно затверджених графіків прийому.
Усього з початку року посадовими особами відомства проведено 273 особистих прийоми, в тому числі в Головному управлінні – 19.
Нагадуємо, необхідну інформацію щодо проведення особистих прийомів громадян розміщено на інформаційних стендах в податкових інспекціях та на суб-сайті «Територіальні органи ДФС». <br /><br /> Оновлено довідники податкових пільг <br /><br /> Державною фіскальною службою України 01.10.2014 р. затверджено новий довідник пільг станом на 01.10.2014 року:
- Довідник №72/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;
- Довідник №72/2 інших податкових пільг.
Зазначені документи застосовуються при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233).
Детальніше про це можна дізнатися на веб-порталі Державної фіскальної служби України http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/. <br /><br /> \
Отримані кошти орендодавця підлягають оподаткуванню ПДВ <br /><br /> «Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України», - зауважує заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.
Відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій - не нижче звичайних цін) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів)).
До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.
Таким чином, кошти, що надійшли орендодавцю у вигляді компенсації комунальних послуг та послуг на поточне утримання приміщень від орендаря, включаються до бази оподаткування ПДВ та підлягають оподаткуванню на загальних підставах за основною ставкою. <br /><br /> Ігор Білоус: Ставка ЄСВ буде меншою, ніж тіньовий податок, який сьогодні платять працедавці <br /><br /> Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус вважає реформу єдиного соціального внеску (ЄСВ) однією з ключових складових урядового пакету податкових змін, що разом здатні вивести всю економіку України з тіні.
«Сьогодні податкове навантаження на зарплатні доходи в Україні є найбільшим у Європі. Наслідком цього є міграція заробітної плати у «сутінки»», - зазначив Ігор Білоус в інтерв’ю інформаційному агентству Укрінформ.
Він пояснив, що сьогодні 70%-80% бізнесу або доплачує, або повністю платить працівникам зарплату в конвертах. За оцінками ДФС України, щомісячні тіньові доплати складають від 20 до 50 млрд. грн. Це породжує чорний ринок готівки, який ніхто не контролює, його не здатний відстежити Національний банк. Саме з цих грошей платяться хабарі. А масова конвертація тіньових грошей у долари, спровокована панічними настроями, здатна стрімко «обвалити» гривню.
«Водночас, у зарплатних податках частка єдиного соціального внеску, що стягується з працедавця, є набагато більшою, порівняно з податком на доходи, який сплачує працівник», - говорить голова ДФС. Саме тому, на його переконання, реформа ЄСВ може виконати роль локомотива, що легалізує доходи громадян і витягне економіку країни із тіньової зони.
«Головна наша ідея втілена в урядовому законопроекті «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці», - значне, у 2,5 раза, скорочення податкового навантаження на ту частину зарплати, яку більшість працедавців виводять із готівкового обігу і роздають у конвертах, - зауважив Ігор Білоус. - При цьому, чим більшою буде легальна оплата праці найманого працівника, тим меншою виявиться усереднена ставка ЄСВ на всю суму зарплати. Це мотивуватиме топ-менеджера підприємства не тільки легалізувати, а й підвищувати оплату праці».
Керівник Державної фіскальної служби України звертає увагу на те, що з неофіційної частки заробітної плати працедавець не здійснює легальні платежі до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Разом з тим, він платить чималий тіньовий податок, який включає витрати на послуги конвертаційного центру, на охорону, зберігання й транспортування готівки, на доплату бухгалтеру за тіньові операції. В середньому, за підрахунками ДФС, такий тіньовий податок складає не менше 18% від суми «конвертованої» зарплати.
«Ми пропонуємо працедавцям сплатити менше - 15%-16% від тієї частки зарплати, яку вони сьогодні розкладають у конверти, а крім цього - спокійну, легальну роботу без остраху застосування штрафних санкцій», - наголосив Ігор Білоус. <br /><br /> Коли відсутня пільга зі сплати податку на нерухомість
<br /> «Якщо фізична особа-власник об’єкта житлової нерухомості (частини об’єкта житлової нерухомості) здає в оренду його частину (одну із кімнат квартири, будинку тощо), то пільга із сплати податку, у вигляді зменшення бази оподаткування, на такий об’єкт не надається», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.
Нагадаємо, що відповідно до п.п. 265.2.1 п. 265.2 ст.265 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка.
Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток. Абзацами 1-5 п.п. 265.4.1 п. 265.4 ст. 265 Податкового кодексу передбачено пільги зі сплати податку.
Проте пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності). <br /><br /> Ігор Білоус назвав опонентів та прихильників податкової реформи <br /><br /> «У нас є затяті опоненти, чиї інтереси зачіпатимуть майбутні зміни у податковій системі», - заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус в інтерв’ю Інформаційному агентству Укрінформ.
Для більш наочного уявлення, які із суб’єктів усталених економічних відносин в Україні активно опиратимуться трансформації податкової системи, керівник ДФС нагадав основні напрями запропонованої урядом реформи.
Так, завдяки реформуванню єдиного соціального внеску (ЄСВ) Уряд має намір вивести з тіні зарплати, а через добровільне разове декларування – легалізувати усі попередні тіньові заощадження громадян.
Одночасно планується запровадити непрямий метод контролю сплати податків фізичними особами: податкові органи контролюватимуть, чи відповідають витрати окремих категорій громадян їхнім реальним доходам.
«Це - ефективний інструмент посилення боротьби з корупцією та тіньовою економікою, який застосовується в країнах із розвиненою економікою. Суб'єктами контролю з боку податкових органів, як правило, стають люди небідні. Очевидно, й ми почнемо з найбагатших людей за версією Forbes-Україна та інших публічних осіб, включаючи чиновників на високих посадах», - роз’яснив плани Уряду Ігор Білоус.
Він зауважив, що в багатьох країнах введення контролю відповідності витрат громадян їхнім доходам, як правило, спричиняло значний соціальний резонанс, викликало безліч дискусій щодо можливих зловживань з боку фіскальних органів.
«Однак практика застосування механізму контролю витрат засвідчила, що остерігатися легалізації доходів варто лише тим, хто ухиляється від сплати податків, хабарникам, крадіям, чиновникам, які отримують незаконні доходи», - зазначив Голова Державної фіскальної служби України.
Він впевнений, що втілення вже перелічених заходів у поєднанні з іншими ініціативами ДФС завадить корупційним діям, покладе край приховуванню доходів, перебільшенню видатків та ухиленню від оподаткування, унеможливить діяльність конвертаційних центрів, «податкових ям», зруйнує підпільне виробництво й незаконні ринки збуту, припинить відмивання коштів та проведення готівкових операцій без обліку.
Водночас в ДФС застерігають, що широкий перелік потенційних потерпілих від реформи значно посилить протидію змінам, нищівну критику й «заговорювання» податкових ініціатив, у тому числі із залученням псевдореформаторів.
«Фіскальній службі опонуватимуть люди, які втратять можливість отримувати «ліві» заробітки, брати хабарі та «відкати». Нам будуть мститися ті, хто утримував конвертаційні центри, включаючи їхній «дах» у деяких правоохоронних органах. Нам не будуть плескати в долоні суб'єкти тіньових ринків виробництва та збуту товарів, з якими ми ведемо боротьбу для підтримки легального бізнесу», - наголосив Ігор Білоус.
Він нагадав, що деякі з найбільш дієвих механізмів боротьби з корупцією, включені до урядового пакету законопроектів з питань податкової реформи, експерти пропонували застосувати ще 10-15 років тому.
«Запровадити їх в Україні у попередні роки завадив брак політичної волі у влади, впливова опозиція реформам та слабке громадянське суспільство. Сьогодні ситуація змінилась, - переконаний глава ДФС. - Ми маємо достатньо волі для рішучого наступу на корупцію і тіньовий бізнес, а також потужну базу підтримки в особі сформованого громадянського суспільства». <br /><br /> «Спрощенцем» можна стати одразу при реєстрації підприємця <br /><br />
Для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державному реєстратору разом з заповненою реєстраційною карткою може бути подана (як додаток) Заява щодо обрання новоствореним суб’єктом господарювання спрощеної системи оподаткування та/або Реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість.
Ці заяви долучаються державним реєстратором до відповідної реєстраційної справи. Електронні відскановані копії заяв передаються одночасно з відомостями з реєстраційної картки до відповідного органу доходів і зборів.
За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи код ЄДРПОУ відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (частина третя статті 25 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»).
Тому заява про застосування спрощеної системи оподаткування, яка подається як додаток до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, не може містити код ЄДРПОУ. <br /><br /> За неподання податкової звітності - передбачено штраф <br /><br /> «Відповідно до п.110.1 ст.110 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи», - зауважує перший заступник начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.
Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п.120.1 ст.120 ПКУ, зокрема, неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
Отже, за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:
- в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку) зазначені в одному акті;
- в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів - для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення. <br /><br /> Переходите зі спрощеної на загальну систему оподаткування – розрахуйте «аванси» <br /><br /> «Фізичні особи-підприємці, які протягом звітного року перейшли зі спрощеної на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування, та самостійно розраховують і сплачують у строки, встановлені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України, авансові платежі на кожний наступний квартал звітного року із розрахунку не менше як 100 відсотків суми податку за результатами першого звітного кварталу на загальній системі оподаткування», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.
Відповідно до п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу фізичні особи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законодавством порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування.
Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Кодексу, що настануть у звітному податковому році, а саме авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачують до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада). <br /><br /> Коли ще можна використовувати ключі електронного цифрового підпису <br /><br /> Платники податків мають право використовувати посилені сертифікати відкритих ключів, отримані в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (далі – АЦСК ІДД), для укладення договорів в електронній формі з іншими суб’єктами господарювання.
Слід нагадати, що пунктом 3 Правил посиленої сертифікації, затверджених наказом Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби безпеки України (далі – ДСТСЗІ СБУ) від 13.01.2005 № 3 (у редакції наказу ДСТСЗІ СБУ від 10.05.2006 № 50), визначено, що порядок та процедури обслуговування сертифікатів підписувачів, перелік сфер, у яких дозволяється використання сертифікатів та обмеження щодо їх використання встановлюється Регламентом роботи акредитованого центру сертифікації ключів.
Відповідно до пункту 3.1 Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту АЦСК ІДД здійснює обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів, сформованих для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій всіх форм власності, фізичних осіб, незалежно від сфери їх використання.
Сферою використання посилених сертифікатів АЦСК ІДД є організація електронного документообігу з використанням електронного цифрового підпису, в тому числі подання електронної звітності, здійснення електронного листування, укладення договорів в електронній формі тощо. <br /><br /> Реєструєте транспорт – подайте розрахунок <br /><br /> Юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів зобов’язані подати до органів Фіскальної служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.
Платники збору зобов'язані при першій реєстрації в Україні пред'являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, - відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.
Начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна звертає увагу, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. <br /><br /> За 9 місяців поточного року 270 жителів Харківщини скористалися сервісом «Пульс» <br /><br /> ГУ Міндоходів у Харківській області у січні - вересні поточного року опрацьовано 270 звернень представників бізнесу та громадськості, які надійшли на антикорупційний сервіс «Пульс».
Найбільша кількість телефонних звернень платників податків торкалась питань: роботи органів ДФС – 101 звернення (або 37,4 % від загальної кількості), реєстрації податкових накладних та подання звітності – 61 звернення (22,6%) та перевірок суб’єктів господарювання – 40 звернень (14,8%).
Нагадуємо, що громадяни отримують відповіді на поставлені питання протягом 1-3-х днів. В окремих випадках цей термін може бути подовжено до 15 днів. Всі звернення, направлені до сервісу «Пульс» на Харківщині розглянуті вчасно і в повному обсязі.
«Пульс» - це інтерактивний сервіс ДФС України, за допомогою якого приймаються звернення від платників податків з податкових та митних питань. Повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС, оперативно вирішити суперечливі питання, які відносяться до компетенції відомства, можна цілодобово за телефоном (044)284-00-07. <br /><br /> Податкова реформа запустить незворотній процес змін в усій економіці – Ігор Білоус <br /><br /> Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус переконаний, що запропоновані Урядом реформи податкової системи дадуть поштовх незворотному процесу змін в інших секторах економіки.
В інтерв’ю Інформаційному агентству Укрінформ Ігор Білоус виокремлює найзатребуваніші податкові пропозиції Державної фіскальної служби, включені в урядовий пакет реформ, та підкреслює: «Особисто я буду боротися за кожну нашу ініціативу».
У числі пропозицій, поданих ДФС, Голова служби, зокрема, називає податковий компроміс, який має стати «стартовим майданчиком для початку реформування податкової системи», а також зміни в оподаткуванні прибутку, що радикально спростять обрахування податку та обмежать суб'єктивізм податкових інспекторів у визначенні бази оподаткування.
«Це й детінізація доходів громадян, подолання корупції, декриміналізація податку на додану вартість, підтримка малого й середнього бізнесу», - продовжує перелік напрямів податкової реформи Ігор Білоус.
Він також пояснює, як стимулюватиметься детінізація економіки та зростання виробництва в Україні завдяки реалізації поданих одним пакетом ініціатив із реформування єдиного соціального внеску (ЄСВ), обмеження готівкового обігу, запровадження непрямих методів контролю доходів фізичних осіб, добровільного разового декларування майна та податкової амністії для громадян.
Керівник Державної фіскальної служби нагадує, що реформа єдиного соціального внеску передбачає значне, у 2,5 раза, скорочення податкового навантаження на ту частину зарплати, яку чимало працедавців виводять з готівкового обігу і роздають у конвертах. Запропонований порядок обрахування ЄСВ сприятиме не тільки детінізації зарплати, а й її зростанню.
Непрямий метод контролю сплати податків, за словами Ігоря Білоуса, полягає у запровадженні контролю відповідності фактичних витрат громадян на придбання активів, насамперед вартісних, їхнім реальним доходам.
Щодо оподаткування ПДФО суми комунальних платежів, яка відшкодовується податковим агентом ФО - орендодавцю, відповідно до договору оренди <br /><br /> Відповідно до пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), дохід з джерелом їх походження з України - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні.
Згідно з нормою глави 58 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Відповідно до ст. 762 глави 58 ЦКУ за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.
Згідно із пп. 170.1.1 та пп. 170.1.2 п. 170.1 ст. 170 ПКУ податковим агентом платника податку – орендодавця щодо доходу, отриманого від надання в оренду нерухомого майна є орендар.
Відповідно до пп. «а» п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ, мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.
Враховуючи вищевикладене, податковий агент при виплаті доходу фізичній особі – орендодавцю, у вигляді сум комунальних платежів, зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити (перераховувати) податок на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 % та у разі якщо загальна сума доходу у звітному податковому місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 відсотків). <br /><br /> Пільги в оподаткуванні благодійної допомоги
З 26.09.2014 р. набрали чинності зміни, внесені до Податкового кодексу України, щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги у період проведення антитерористичної операції (далі - АТО) та після її завершення - до 31 грудня року, наступного за роком, у якому завершено АТО. Зазначені зміни поширено на правовідносини, що виникли з 21.11.2013 р.
Запроваджено звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб суми (вартості) благодійної допомоги, що надається на користь учасників бойових дій.
Встановлено тимчасове, на період проведення АТО, включення до інших витрат звичайної діяльності без обмежень суми коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту, технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Нацгвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції.
Передбачено, що до дати запровадження Реєстру волонтерів АТО вимоги щодо внесення благодійників - фізичних осіб до цього Реєстру не застосовуються. <br /><br /> Платником єдиного податку можна стати швидко і просто. <br /><br /> З моменту їх державної реєстрації. Для цього слід подати відповідну заяву державному реєстратору разом з реєстраційною карткою. Державний реєстратор передає електронну копію заяви разом з відомостями із картки до відповідного органу Міндоходів. Або подати відповідну заяву прямо в органі Міндоходів.
Реєструє платника єдиного податку або надає письмову вмотивовану відмову орган Міндоходів протягом 2-х робочих днів з дня отримання заяви від особи або від державного реєстратора.
За бажанням зареєстрований платник може безкоштовно отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку, який діятиме до внесення змін до Реєстру. Отримання витягів не є обов’язковим, оскільки інформація про зареєстрованих та скасованих платників єдиного податку щоденно оприлюднюється на офіційному порталі Державної фіскальної служби України в електронному сервісі «Перевірка свідоцтва платника єдиного податку».
На сьогодні переважна більшість суб’єктів господарювання – фізичних осіб району працює на спрощеній системі оподаткування. Адже підприємців приваблюють прості і прозорі правила та можливості, які вона надає. Зокрема, «спрощенці» звільняються від сплати деяких податків і зборів, а платники першої та другої груп надають звіти до органів доходів і зборів лише раз на рік.
Загалом, з початку 2014 року від спрощенців, які зареєстровані у Куп`янській ОДПІ до бюджету надійшло понад 9,3 млн. грн. єдиного податку.
Застосування спрощеної системи у разі поновлення реєстрації підприємця
У разі, якщо фізична особа-підприємець, яка на початок поточного року застосовувала спрощену систему оподаткування та щодо якої держреєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, поновила реєстрацію протягом поточного року, то така особа вважається платником інших податків і зборів.
При цьому, така особа не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки вже скористалася своїм правом на її застосування у цьому році. Водночас з 1 січня наступного року перейти на спрощену систему можливо.
Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, якщо він подасть заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Однак, перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити один раз протягом календарного року. Недотримання цієї вимоги є однією з підстав для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта як платника єдиного податку.
Податкова соціальна пільга
Податкова соціальна пільга – це можливість платника податків (громадянина) зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід, визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Отримати податкову соціальну пільгу мають лише робітники, заробітна плата яких в 2014 році не перевищує 1710 грн. в місяць (в кожному році дана сума розраховується окремо за формулою прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи на 1 січня даного року помножений на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.).
Оскільки прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2014 рік становить 1218 грн., то протягом поточного року розмір податкової соціальної пільги становить 609 грн., тобто 50%.
Якщо заробітна плата перевищує встановлений граничний розмір, податкова соціальна пільга не надається.
Зазначена пільга може бути отримана лише за одним місцем роботи і нарахована з дня подання офіційної письмової заяви платником.
Необхідно зазначити, що податкова соціальна пільга не застосовується до заробітної плати, яку робітник отримує одночасно із стипендією, що виплачується з бюджету.
Нагадаємо, що надання податкової соціальної пільги передбачено ст.169 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.
<br /> Реєстр платників ПДВ можна знайти на веб-порталі ДФС України <br /><br /> Відповідно до положень Податкового кодексу України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та власному офіційному веб-сайті:
– дані з реєстру платників податку із зазначенням найменування або прізвища, імені та по батькові платника податку, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера та терміну дії реєстрації платника податку;
– інформацію про осіб, реєстрацію яких як платників податку анульовано, із зазначенням індивідуальних податкових номерів, дати анулювання, причин та підстав для анулювання реєстрації.
Зокрема, на офіційному порталі ДФС України такі відомості містяться у розділах «Реєстр платників ПДВ», «Анульована реєстрація платників ПДВ». Також рекомендуємо використовувати сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» для перевірки надійності Ваших ділових партнерів. <br /><br /> Сплачуєте ЄСВ – заповніть правильно «платіжки» <br /><br /> Відповідно до коментованого Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, який затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 р. №609, при сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
* ;101 ; код за ЄДРПОУ ; сплата єдиного внеску ; ; ;
1 2 3 4 5 6 7
1 – службовий код («*»);
2 – код виду сплати («101″ – Сплата суми єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.
При заповненні полів між словами та службовими знаками побіли (пропуски) не допускаються. <br /><br /> Піклуємося про довкілля та сплачуємо екологічний податок <br /><br /> Екологічний податок, є основним джерелом фінансування заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів. Розподіл цих коштів здійснює Держказначейство відповідно до положень Бюджетного кодексу.
Законом України від 08 квітня 2014 року № 1191-VII « Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відміни екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та оподаткування акцизним податок операцій з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль» з 18 квітня 2014 року внесено зміни, зокрема, до розділу VIII « Екологічний податок» Податкового кодексу України, якими скасовано екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.
Якщо з висновками податкової перевірки не згодні – подавайте заперечення до акту
Якщо під час документальної перевірки перевіряючими виявлені порушення податкового законодавства, такі випадки фіксуються в акті перевірки. Наявність помилок іноді має спірний характер через неоднозначне трактування положень діючого законодавства або ж неврахування платником окремих правил формування податкового обліку під час проведення своєї господарської діяльності. Отож, якщо платник вважає, що порушення встановлені безпідставно чи не згоден з фактами або даними, викладеними в акті перевірки, найкращим виходом з ситуації є подання до податкової інспекції заперечення із викладеними у ньому аргументами на свою користь.
Таке заперечення подається протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта. Якщо ж платник податку виявив бажання взяти участь у розгляді його заперечень до акта перевірки, контролюючий орган зобов’язаний повідомити такого платника податків про місце і час проведення такого розгляду.
Вже після розгляду фактів, викладених в акті та результатів розгляду заперечень платника керівником ДПІ (або його заступником) приймається рішення про визначення грошових зобов’язань за наслідками проведеної перевірки. <br /><br /> Фінустанови зобов’язані самостійно утримувати податок на відсотки по депозитам <br /><br /> Фінустанови зобов’язані самостійно утримувати з нарахованих доходів податок та перераховувати суми нарахованого з процентів податку на доходи.
Нагадаємо, що з 1 серпня 2014 року оподатковуються проценти, нараховані на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку. Нараховані проценти підлягають оподаткуванню за єдиною ставкою 15%, незалежно від суми, яка розміщена на депозиті. Обов’язок із нарахування та його сплати до бюджету покладено на податкового агента, тобто особу яка нараховує такий дохід.
При цьому всі фінустанови, у тому числі банки та кредитні спілки, при нарахуванні процентів виконують роль податкових агентів. Тому, вони зобов’язані самостійно утримувати з нарахованих доходів податок та перераховувати суми нарахованого (утриманого) з процентів податку на доходи. <br /><br /> Яка відповідальність передбачена за неутримання (неперерахування до бюджету) військового збору? <br /><br /> За ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) військового збору до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність, пеня та адміністративна відповідальність.
Ст.127 Податкового кодексу передбачено, що ненарахування, неутримання та/або несплата податків платником податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та /або сплаті до бюджету.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. Дії вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Відповідно до ст.129 Податкового кодексу у день настання строку погашення, нараховується пеня із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виплати (нарахування) доходів на користь платників податків – фізичних осіб.
Згідно зі ст.163 Кодексу про адміністративні правопорушення – ненарахування, неутримання та/або несплата військового збору податковим агентом тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 34 або 51 грн. <br /><br /> Платники ФСП сплачують орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності <br /><br /> Платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками земельного податку за земельні ділянки, які використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Водночас, орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності такі платники сплачують відповідно до укладеного договору оренди землі.
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.
Платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками, зокрема, земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва).
Порядок сплати орендної плати регулюється ст. 288 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.
Просмотров: 466 | Добавил: Елена8203 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024