Купянский городской портал! Четверг, 02.05.2024, 03:54
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2014 » Апрель » 28 » Купянская ОГНИ информирует
16:33
Купянская ОГНИ информирует

Акція «Декларація»

 

«Харківщина, декларуй! Україну будуй!”» - під таким девізом відбулась акція Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області із залученням волонтерів. Захід проведено в рамках деклараційної кампанії, яка стартувала з 1 січня 2014 року і буде тривати до 1 травня 2014 року.

Щороку під час проведення Кампанії Куп`янська ОДПІ звертається за допомогою до волонтерів.  Волонтери відвідують людні місця і проводять різноманітні акції. Саме такі сучасні методи доведення інформації до громадян, сприяють підвищенню рівня обізнанності громадян щодо актуальних питань оподаткування та подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи.

Цього разу фахівці Куп`янської ОДПІ та волонтери завітали до Супермаркету “Брусничка”, Cупермаркету канцелярського приладдя та  магазинів «Кулінічі». В цей день всім відвідувачам нагадували про термін подання декларації, дарували друковану продукцію «Декларуй, Україну будуй!» та розповідали про електронний сервіс від Міндоходів, а саме, про можливість подання декларації про доходи через Інтернет.

Добровільне декларування  свої доходів – це демонстрація взаємної довіри та партнерських відносин між платниками податків та державою. Декларуючи свої доходи та сплачуючи податки, громадяни роблять свій індивідуальний внесок у добробут України. Кожен громадянин має розуміти свої зобов’язання перед державою, і зобов’язання держави – перед ним. Саме цю думку фахівці Міндоходів намагаються донести до мешканців міста за допомогою волонтерського руху.      

Громадяни в свою чергу були приємно здивовані проведеній Акції і обіцяли обов’язково виконати свій конституційний обов`язок.

Деклараційна кампанія завершується через 3 дні!

 

До закінчення кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом минулого року, залишилося 3 дні. Тобто граничний термін подання річної декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня 2014 року.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:

- отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;

- отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);

- отримання іноземних доходів.

«За результатами поданої до 1 травня декларації фізична особа самостійно визначає суму податкового зобов’язання та повинна сплатити її до 1 серпня 2014 року», - нагадує начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України.

 

При втраті податкової звітності можна отримати копію

 

«Суб’єкт господарювання може отримати (завірити) копію звітності, що була раніше подана до органу доходів і зборів, у випадку її втрати. Кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається», - зауважує начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна.

Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані, зокрема, надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених Законом України від 13 січня 2011 року № 2939-VІ «Про доступ до публічної інформації».

Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 135). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Обераємо спрощену систему оподаткування при реєстрації суб’єкта господарювання

 

Починаючи з 1 січня 2014 року для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державному реєстратору разом з заповненою реєстраційною карткою може бути подана (як додаток) Заява щодо обрання новоствореним суб’єктом господарювання спрощеної системи оподаткування та/або Реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника ПДВ.

«Такі заяви долучаються державним реєстратором до відповідної реєстраційної справи. Електронні відскановані копії заяв передаються одночасно з відомостями з реєстраційної картки до відповідного органу доходів і зборів», - підкреслює заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування, яка подається як додаток до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, не може містити код ЄДРПОУ.

Детальніше про це – у листі Державної реєстраційної служби України від 26.12.2013 р. № 858/04-12-13.

 

З метою протидії корупції функціонує «Пульс»

 

Для визначення «гострих кутів» у відношеннях інспектор-платник у відомстві працює електронний сервіс «Пульс». Так, з початку року на «Пульс» надійшло більше 100 звернень від жителів Харківщини.

Найчастіше громадяни цікавились питаннями щодо діяльності органів Міндоходів та  ЦОПів й висловлювали свої  зауваження щодо роботи відомства –  54,9% від усіх звернень.

Окрім цього, розповіли в управлінні, телефонні запити стосувались питань звітності та реєстрації податкових накладних (19 звернень), а також порядку реєстрації платників ПДВ (17 звернень).

Звернувшись на сервіс Міндоходів, заявник протягом трьох днів отримує в телефонному режимі роз’яснення з порушеного питання.

Нагадаємо, що у випадку здійснення фахівцями органів Міндоходів протиправних дій необхідно телефонувати за номером «Пульсу» 044-284-00-07.

 

Платимо за нерухомість

 

«Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, то платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Якщо ж об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом. У випадку, коли житлова нерухомість перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділена між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку», - повідомила начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна.

Порядок справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначено ст. 265 Податкового кодексу України.

 

Інформація щодо роботи ЦОПів Харківщини у останні дні деклараційної кампанії

 

30 квітня – останній день надання декларації про майновий стан і доходи.

Декларацію можна надати особисто платником або уповноваженою на це особою.

У цьому випадку декларанту необхідно звернутись до Центру обслуговування платників  за місцем реєстрації громадянина.

З інформацією щодо роботи Центрів у останні дні Деклараційної кампанії можна ознайомитись на офіційному сайті ГУ Міндоходів у Харківській області http://kh.minrd.gov.ua/anonsi-ark/6174.html

Також, декларацію можна надати через Інтернет. Для цього працює   сервіс «Декларування он-лайн» за допомогою якого можна  заповнювати та надавати декларацію про майновий стан та доходи.

Щодо громадян, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, то вони, як й торік можуть надати декларації до кінця поточного року.

Бланк декларації можна безоплатно отримати в Центрах обслуговування платників або роздрукувати з  веб-порталу   Міністерства доходів і зборів України: www.minrd.gov.ua.

 

На Харківщині офіційно працевлаштовані вже понад 700 громадян

 

В ГУ Міндоходів у Харківській області зазначають, що питання легалізації заробітної плати набуває особливої актуальності, адже від цього залежить як рівень соціального захисту людини, так і розвиток міста та області. Виплата заробітної плати  «у конвертах»  для держави – це недоотримання податків, а для працівника – низький рівень соціального пакету та пенсії в подальшому. Сьогодні вкрай важливо, щоб кожний працівник, який погоджується отримувати заробітну плату таким чином, розумів наслідки свого вчинку.

Тому одним із важливих напрямів діяльності територіальних органів Міндоходів у Харківській області є робота по легалізації робочих місць та  виявленню фактів отримання заробітної плати «в конвертах». Для цього фахівцями вживаються  як контрольно – перевірочні, так і не фіскальні заходи (зустрічі з працедавцями, які не виконують мінімальні гарантії по оплаті праці, засідання робочих груп тощо).

Так в результаті контрольно-перевірочної роботи з початку поточного року виявлено 709 громадян, що не були оформлені згідно вимог законодавства працедавцями  та отримували нелегальну заробітну плату (у  першому кварталі 2013 року – 116 громадян). В тому числі протягом березня 2014 року встановлено 260 фактів виплати громадянам заробітної плати  «в конвертах».

За підсумками вжитих заходів у 2014 році додатково до бюджету надійшло платежів на суму понад 189 тис.грн

 

Нове відшкодування ПДВ

 

З 03.04.2014р. підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено п.23, яким установлено, що органи, які здійснюють казначейське обслуговування  бюджетних коштів, оформлюють видачу платникам податку, які подали до такого контролюючого органу заяву про оформлення відшкодування сум ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики, зазначену у реєстрах та висновках суму бюджетного відшкодування шляхом видачі у строки, визначені п. 200.13 ст. 200 цього Кодексу, облігацій внутрішньої державної позики строком обігу п’ять років.

Розрахункові операції

 

У разі застосування фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку при проведенні готівкових розрахунків власних РРО вона зобов’язана забезпечити можливість здійснення утримувачами електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари з використанням електронних платіжних засобів, якщо згідно з чинним законодавством не звільняється від обов’язкового приймання електронних платіжних засобів.

 

 

Володимир Хоменко: 15 травня – термін повної детінізації ринку підакцизних товарів

На цьому наголосив заступник Міністра доходів і зборів України Володимир Хоменко в ході зустрічі з особовим складом фахівців управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у м. Києві.

«На сьогодні зламати всі злочинні схеми досить важко, проте потрібно повірити в себе, повірити керівництву і спільними зусиллями йти до визначеної мети», – зауважив Володимир Петрович. 

За словами заступника Міністра всі дії фахівців підрозділів фінансових розслідувань з виконання головних завдань Міністерства доходів і зборів, яке наразі трансформується, мають бути виважені та скоординовані. Саме тому, надзвичайно гостро стоїть питання про якісну активну роботу за напрямами детінізації ринку підакцизних товарів, ефективного контролю за витратами бюджетних коштів, ліквідації транзитно-конвертаційних груп, питань контролю за поверненням податку на додану вартість, контролю за експортно-імпортними операціями ризикових суб’єктів зовнішньо-економічної діяльності, системного відпрацювання фінансово-промислових груп та банківських установ.

Володимир Хоменко підкреслив, що Міністерством визначено термін з повної детінізації ринку підакцизних товарів – це 15 травня поточного року. До цього часу керівники в регіонах мають навести повний лад на ринку обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. У цьому ж зацікавлені й виробники вказаної продукції, які працюють «прозоро». «В залежності від регіону, тіньовий оборот підакцизних товарів донедавна сягав 30, 40 та навіть 50 відсотків. Якщо легальний виробник займе вказаний сегмент, ми вирішимо питання з розширення виробництва, створення робочих місць та додаткової сплати акцизного податку», – наголосив Володимир Хоменко. Не менш відчутним джерелом відтоку державних коштів є незаконне відшкодування ПДВ. За словами заступника Міністра у минулому році по місту Києву заявлено до відшкодування майже 8 мільярдів гривень, з яких 2 мільярди гривень ПДВ було незаконно повернуто одному зі столичних підприємств. Тобто, питання до роботи податкової міліції є більш ніж значні.

Що стосується «податкових ям» та транзитно-конвертаційних груп, то цей напрям також не новий. «Є всі назви підприємств, є певні ланцюги зв’язків…Це не щось таке віртуальне, а конкретні юридичні особи, що завдають збитків державі», – зазначив Володимир Хоменко.

Підсумовуючи Володимир Петрович запевнив у зміні підходів до оцінки діяльності слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів. Оцінювання буде побудовано таким чином – не кількість відкритих кримінальних проваджень й заведених оперативно-розшукових справ, а якісні показники, як засіб досягнення результату щодо погашення завданих державі збитків. «Питання не стоїть щоб людину «затягнути» в тюрму. Однак є організатори-злочинці, які мають сидіти в тюрмі. Тобто, до цього питання потрібно підходити виважено», – підкреслив заступник Міністра.   

 

Понад 2,7 млн грн ПДВ – до бюджету

 

У січні-березні поточного року платники Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області сплатили до державного бюджету 2,781 млн грн податку на додану вартість. За словами заступника начальника Куп`янської ОДПІ Ігоря Лукшина, виконання доведених показників 100,4%.

 

На Харківщині з початку року 7 бізнесменів втратили ліцензії за продаж неповнолітнім алкоголю або тютюну

 

Зокрема, було анульовано 4 «алкогольні» ліцензії та 3 – «тютюнові».

Вживання спиртних напоїв та тютюну неповнолітніми дуже небезпечне явище. Воно є неприпустимим, адже вкрай згубно впливає на здоров'я дитини. Крім того, після вживання горілчаних напоїв підлітки можуть потрапити у небезпечні ситуації або стати жертвами злочину. Саме тому фахівці ГУ Міндоходів у Харківській області в рамках спільних дій з працівниками органів внутрішніх справ та фахівцями з питань захисту прав споживачів на постійній основі проводять заходи, спрямовані на виявлення суб’єктів підприємництва, які продають алкоголь та тютюн неповнолітнім.

У 2013 році за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів у Харківській області було анульовано 43 ліцензії, які давали право роздрібної торгівлі цими товарами.

ГУ Міндоходів у Харківській області звертається  до суб’єктів господарювання із проханням неухильно дотримуватися чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям, адже кожен з нас відповідає за майбутнє покоління.

 

Сплата податкового зобов’язання може здійснюватися за рахунок переплат

 

«Сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може здійснюватися також за рахунок наявної переплати з такого платежу. Для цього платнику податків не потрібно подавати відповідну заяву», - нагадує начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна.

.

Тобто, якщо на день проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання автоматично погашаються за рахунок наявної переплати.

Нагадуємо, що джерела сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків визначені ст.87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями.

Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 135.04). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Якщо Ви звітуєте в електронному вигляді, то паперові носії додавати не потрібно

 

Якщо платник податків подає до органів доходів і зборів податкову звітність в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку з накладанням електронного цифрового підпису, то роздруковані оригінали на паперових носіях не додаються.

Якщо платник податків подає оригінали документів податкової звітності на паперових носіях, то, за бажанням, може надати копії таких документів в електронному вигляді на електронних носіях (магнітних дисках, флеш-картах, компакт-дисках).

Нагадаємо, податкова декларація подається до органу доходів і зборів за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Податковим кодексом, в один із таких способів:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Порядок подання податкової звітності до контролюючих органів передбачений ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року
№ 2755-VI із змінами та доповненнями.

Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку затверджена наказом ДПА України від 10.04.08 №233, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.04.08 за №320/15011.

 

Електронний сервіс «ЗІР» допоможе розібратися у податковому законодавстві

 

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР» дозволяє здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку чи діяльності. Окрім цього, наголошують фахівці ГУ Міндоходів у Харківській області, електронний сервіс працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди.

Також, у регіональному відомстві зазначають, що для покращення роботи сервісу користувачі можуть надавати пропозиції щодо покращення його роботи. Для цього необхідно звернутись за «формою зворотного зв’язку» в рубриці «Про ресурс».

Скористатися послугою «ЗІР» можна на веб-порталі Міндоходів за адресою www.minrd.gov.ua у розділі «Інформаційно-довідковий ресурс».

Фахівці переконані, що цей електронний сервіс позитивно впливає на забезпечення представників бізнесу та громадян своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією та сприяє впровадженню державної інформаційної політики.

 


 

 

 

Заповнюэмо форму № 1ДФ

 

У податковому розрахунку сум доходів, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1 ДФ, під ознакою доходу «118», відображаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, які надміру витрачені та не повернуті в установлені законодавством строки.

Слід нагадати, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до положень Податкового кодексу. Разом з цим до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 № 49.

орми та порядок оподаткування сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк, регламентовано п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України.

 

З 3 квітня набули чинності зміни до Закону про Державний бюджет України на 2014 рік

 

Відповідно  до Закону України від 27.03.2014 р. № 1165-VII «Про внесення змін у Закон України «Про Державний бюджет України на 2014 рік»»  платникам податку на додану вартість, у яких є задекларовані до відшкодування суми податку до 1 січня 2014 року, підтверджені перевірками й не відшкодовані на 3 квітня поточного року, відшкодування здійснюється шляхом оформлення облігацій внутрішньої державної позики з терміном обігу п’ять років. Оформлення відшкодування сум податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунка на рахунок платника податку. «Отримати відшкодування ПДВ у вигляді облігацій можна на добровільних засадах. Для цього платнику податків необхідно подати заяву про оформлення відшкодування ПДВ облігаціями до органу Міндоходів», - зазначаэ начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна. На виконання статті 24 зазначеного Закону буде прийнято Постанову Кабінету Міністрів України «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість», яка визначатиме порядок випуску, обігу та погашення облігацій, а також нарахування процентів на них. При цьому має бути забезпечено рівність умов для всіх платників податку щодо визначення способу відшкодування податку на додану вартість, добровільність здійснення такого відшкодування та зацікавленість усіх платників податку. Крім того, відповідно до внесених  змін  соціальні стандарти  фіксуються на рівні, установленому на 1 січня 2014 року, зокрема, мінімальна заробітна плата у  місячному розмірі  та прожитковий мінімум працездатних осіб – 1218 грн. Також Законом №1165-VII передбачено введення збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та /або готівковій формі.

 

За продаж підліткам алкоголю та тютюну анульовано 88 ліцензій

 

Протягом січня-березня 2014 року за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів було анульовано 88 ліцензій, які давали право роздрібної торгівлі цими товарами.Окрім втрачених ліцензій порушникам також доведеться сплатити майже 600 тис. грн. штрафних санкцій.Порівняно з відповідним періодом минулого року фахівці Міндоходів фіксують зниження таких порушень більш ніж вдвічі, що свідчить про зростання сумлінності роздрібних торговців.

 

Протягом березня-квітня платникам відшкодовано 3,7 млрд. грн. ПДВ

 

Протягом березня та перших двох тижнів квітня цього року платникам податків було відшкодовано 3,7 млрд. грн. податку на додану вартість, з яких березні – 2,3 млрд. грн.Про це заявив Перший заступник Міністра доходів і зборів України Ігор Білоус сьогодні під час засідання Інвестиційної ради при Міндоходів.„Ми припинили практику застосування шахрайських схем для розкрадання ПДВ з бюджету. На сьогодні всі отримувачі бюджетної компенсації – це легальні підприємства, які не користуються послугами „податкових ям” та не застосовують схеми мінімізації податків. Підкреслю, що підприємства, які чесно ведуть свій бізнес, отримуватимуть відшкодування ПДВ оперативно та у повному обсязі відповідно до процедур податкового законодавства”, – наголосив Перший заступник Міністра доходів і зборів України Ігор Білоус.Загалом, у І кварталі 2014 року платникам податків було відшкодовано 8,9 млрд. грн. податку на додану вартість.Майже половину відшкодованого податку отримали підприємства з часткою іноземного капіталу. У І кварталі їм було повернуто понад 4,5 млрд. грн. бюджетної компенсації, у тому числі підприємствам-інвесторам з країн ЄС – понад 3 млрд. гривень.Понад 72 відс., або 6,5 млрд. грн. від загальної суми відшкодованого у І кварталі податку на додану вартість платники отримали в автоматичному режимі.

 

У І кварталі до зведеного бюджету сплачено 93,5 млрд. грн. платежів

 

Протягом січня-березня поточного року платники податків сплатили до зведеного бюджету 93,5 млрд. грн. податків, зборів та митних платежів, які контролюються органами Міндоходів. До державного бюджету надійшло 72,6 млрд. грн., до місцевих – 21 млрд. гривень.До загального фонду державного бюджету зібрано 67,8 млрд. грн. Індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 100,2 від. Бюджет додатково отримав 115,5 млн. гривень.У розрізі основних платежів найбільшого приросту у порівнянні з відповідним періодом минулого року досягнуто з податку на доходи фізичних осіб (бюджет отримав додаткових 79,8 млн. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (додатково - 303,8 млн. грн.), платежів за користування надрами (+ 802,4 млн. грн.) тощо.За три місяці поточного року платникам відшкодовано 8,9 млрд. грн. податку на додану вартість.

 

За три місяці Контакт-центром Міндоходів надано 342 тисячі відповідей на запитання платників

 

Протягом січня-березня поточного року Контакт-центром Міністерства доходів і зборів України надано близько 342 тис. відповідей на запитання суб`єктів господарювання та громадян. З них у березні - 84,7 тис. відповідей.Переважну кількість відповідей, а саме близько 336 тис., було надано телефоном. Також відповіді надавались електронною поштою та факсом – майже 6 тис. відповідей, письмово та з використанням автовідповідача – 132 відповіді.„Найчастіше суб`єкти господарювання та громадяни зверталися з питань оподаткування податком на додану вартість, оподаткування прибутку підприємств та сплати податку на доходи фізичних осіб”, - прокоментував директор Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів Іван Романов.Він також зазначив, що для надання заявнику максимально конкретної та повної відповіді використовується База знань. Це автоматизована база, яка містить найбільш типові питання, які виникають у платників податків та громадян, та відповіді на них. На початок квітня 2014 року База знань налічує понад 14 тис. запитань – відповідей, що постійно оновлюються та підтримуються в актуальному стані.Нагадаємо, що скористатися Базою знань можна на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів (http://zir.minrd.gov.ua) або звернутися до Контакт – центру за телефоном 0 – 800 – 501007.

 

 

На Харківщині більше 97% митних декларацій подано в електронному вигляді

 

За інформацією фахівців Харківської митниці Міндоходів, в області спостерігається постійне зростання кількості декларацій, які направляються до митних органів в електронному вигляді. Так у грудні минулого року 79 % митних декларацій подавалося в електронному вигляді, у січні та лютому цього року їх вже було - 94,6% та 96,8% відповідно. При цьому, у 2012 році питома вага електронних митних декларацій складала лише 18% від їх загального обсягу. За словами фахівців митниці та суб’єктів господарювання, що вже здійснюють митне оформлення через Інтернет, процедура електронного декларування сприяє оптимізації часу і витрат. Водночас, вона дозволяє надавати електронні документи безпосередньо з офісу чи дому у зручний для бізнесмена час. Такий сервіс створює сприятливі умови для розвитку і прискорення товарообігу, зменшує відмінності між митними процедурами країн світу. Перспективою розвитку вищевказаного сервісу є досягнення 100 відсоткового декларування підприємствами та підприємцями товарів й транспортних засобів. Нагадуємо, що електронне декларування вантажів доступне усім суб’єктам, які перебувають на обліку у митних органах Міндоходів та мають засоби електронного цифрового підпису.

 

Чи може платник отримати копію податкової звітності, що була раніше подана до контролюючого органу, у випадку її втрати?

 

Суб’єкт господарювання може отримати (завірити) копію звітності, що була раніше подана до органу доходів і зборів, у випадку її втрати. Кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається.Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані, зокрема, надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених Законом України від 13 січня 2011 року № 2939-VІ «Про доступ до публічної інформації»
(далі – Закон). Відповідна норма визначена вищевказаним Законом. Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 135). користатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

 

Порядок нарахування авансових платежів ФОП, яка протягом поточного року перейшла зі спрощеної системи

 

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах). Сплачуються авансові платежі до бюджету по 25 відсотків щокварталу у терміни до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада (пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України). «Фізичні особи – підприємці, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році», - зауважує начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна. Тобто, фізичні особи – підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування нараховують та сплачують авансові платежі на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід. Наприклад, платник податків перейшов на загальну систему оподаткування з ІІ кварталу, то декларація подається після закінчення цього кварталу і авансові платежі нараховуються платником самостійно з урахуванням суми податку, що нараховується на доходи, вказані в декларації. Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, регулюється  ст.177 ПКУ.

 

Якщо Ви вирішили звітувати поштою, відправте декларацію завчасно

 

Платники податків, які належать до малих підприємств можуть надсилати податкову звітність до органу доходів і зборів поштою. Таке відправлення здійснюється не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. На поштовому відправленні у нижній правій його частині відправник пише найменування одержувача та його адресу в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області. Найменування відправника та його адреса пишеться у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача. Поштовий індекс на листах пишеться стилізованими цифрами чорнилом або кульковою ручкою (за винятком червоного, жовтого та зеленого кольорів). У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку «Звіт».При цьому, платник податків (відправник) заповнює бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресату. Також складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його. Звертаємо увагу, що у разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку, такий оператор несе відповідальність відповідно до закону.У такому разі платник податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації.Водночас, платник протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) контролюючому органу другий примірник податкової декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення. «Важливо пам’ятати, що незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник податків зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначену ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених Податковим кодексом України «, - наголошує начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна. Нагадаємо, податкова декларація подається до органу доходів і зборів за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Податковим кодексом, в один із таких способів: - особисто платником податків або уповноваженою на це особою; - надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; - засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.               Порядок подання податкової звітності до контролюючих органів передбачений ст. 49 Податкового кодексу України.

 

 

Який термін подання декларацій про доходи , отримані у 2013 році?

 

У 2014році за наслідками 2013 звітного року граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи припадає на 30 квітня.Декларація про майновий стан і доходи подається до територіального органу Міндоходів за місцем проживання платника податку (за реєстрацією в паспорті).

Декларування доходів – це:

-         виконання громадянами свого конституційного обов’язку;

-         індивідуальний внесок у добробут держави;

-         реалізація права громадян на податкову знижку.

Податкова декларація про майновий стан і доходи , отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня поточного року. Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього 2014 року. Форма податкової декларації та Інструкція щодо її заповнення затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.12.2013 року №793. Декларація складається з восьми розділів та семи додатків.

 

 

За якими доходами слід  подавати декларацію про майновий стан і доходи?

 

Доходами, за якими згідно з чинним законодавством слід подавати податкову декларацію про майновий стан та доходи є:

- окремі виді доходів, що не підлягають оподаткуванню при їх виплаті ;

- інвестиційний прибуток;

- іноземні доходи;

- спадщина;

- доходи від підприємницької діяльності;

- доходи від провадження незалежної професійної діяльності;

- доходи, отримані від двох і більше податкових агентів.

- доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом, від інших фізичних осіб(резидентів або нерезидентів);

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку протягом всього календарного року, наступного за звітним.

 

Що таке податкова знижка і які саме витрати дозволено включати до податкової знижки?

 

 

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв’язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів – фізичних осіб або юридичних осіб протягом звітного року, на суму якихдозволяється зменшення суми загального річного оподаткованого доходу у вигляді заробітної плати, одержаного за наслідками такого року (стаття 166 Податкового кодексу).

Податковою знижкою можуть скористатись громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім”ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожервувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв”язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. Таким громадянам ПКУ надано право подати декларацію на податкову знижку та отримати повернення частини сплаченого протягом 2013 року в бюджет податку на доходи. Умови, порядок надання податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки та обмеження щодо права на її нарахування визначені у ст. 166 ПКУ.

 

Який порядок оподаткування іноземних доходів?

 

Дохід, отриманий із джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів.

Громадяни, які протягом 2013 року отримували доходи з іноземних джерел, повинні включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня 2014 року податкову декларацію за наслідками 2013 року, а також сплатити податок з таких доходів у розмірі 15 (17) відсотків від суми отриманого доходу.

У разі якщо на території України діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з країною отримання іноземних доходів, то платник податку може зменшити суму нарахованого у річній податковій декларації податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому сума такого зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану із суми загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній державі, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Податковим кодексом України та іншими законами. Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

 

Племінник отримав від дядька у спадщину будинок. Як оподатковується зазначена спадщина та чи необхідно подавати податкову декларацію?

 

Оподаткування доходів, одержаних у вигляді спадщини, регламентується статтею 174 Податкового кодексу України. Дохід у вигляді успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податків встановлюється в залежності від об’єкта отриманого платником податку у спадщину та ступеня споріднення із спадкодавцем.

 Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти у тому числі усиновлені діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. Виходячи з вищевикладеного громадянин відноситься до другого ступеня споріднення із спадкоємцем, а тому дохід у вигляді вартості успадкованого будинку зобов’язаний включити його вартість до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси та відповідно до п.179,7 ст.179 ПКУ зобов’язаний самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року, з нього податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

 

 

Які строки сплати податкових зобов’язань, визначених у декларації про доходи?

 

Фізична особа зобов’язана самостійно визначити суму податкового зобов’язання в поданій нею декларації про отримані доходи протягом 2013 року та сплатити зазначене податкове зобов’язання до 1 серпня 2014 року.  

 

В які способи подається річна податкова декларацію про майновий стан і доходи?

 

Відповідно до п.49.3 ст. 49 Податкового кодексу податкова декларація платником податків подається до органу державної податкової служби в один із таких способів на вибір платника податку:

- особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зав’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно доп.49,5 ст.49 ПКУ у разі надсилання Податкової декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше за 10 днів до закінчення граничного строку подання такої декларації, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

В електронній формі платники податків можуть подати Податкову декларацію до контролюючих органів засобами електронної пошти через Інформаційний портал Міндоходів.

Для подання Податкової декларації в електронній формі платнику податків необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається у відділенні Акредитивного центру сертифікації ключів.

Отримати консультацію щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи можна в залі №2 центру 5-74-50 та 7-86-76.

Шановні громадяни! Заповніть та подайте декларацію про отримані доходи протягом 2013 року. Не зволікайте, термін подання декларації про отримані доходи спливає , граничний термін декларування припадає на 30 квітня цього року.

 

Подання декларації та оподаткування інвестиційного прибутку

Для  розуміння вищезазначеного для початку варто поставити запитання, а чи необхідно подавати декларацію у разі відсутності інвестиційного прибутку (отримання збитків) від операцій з цінними паперами або якщо податок був сплачений податковим агентом? Тоді відповідь буде звучати так: інвестор зобов’язаний подати річну декларацію до органу податкової служби, в якому він перебуває на обліку, у будь-якому випадку, незалежно від того отримав він інвестиційний прибуток чи збиток, та незалежно від того, чи податок з доходів інвестора був сплачений податковим агентом (ст. 36, 49, пп. 170.2.2 п. 170.2     ст. 170 Податкового кодексу України далі ПКУ).

Згідно пп. 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу якщо за результатами 2013 року інвестор отримав інвестиційний збиток, його слід задекларувати до 1 травня 2014 року для зарахування у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами у 2014 році та наступних роках до повного його погашення.

 Слід також врахувати, у разі, якщо сукупний інвестиційний дохід платника податку, уточнюємо, не прибуток, отриманий у 2013 р. в результаті продажу цінних паперів, не перевищує 1710 грн., а саме суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., такий прибуток не включається до складу загального річного оподатковуваного доходу і на нього не нараховується податок на доходи фізичних осіб (пп. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170; пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169,              пп. 164.2.9 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

 

 

Щодо можливості ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді

 

Електронні сервіси обслуговування платників податків створюються перш за все для зручності ведення бізнесу. Міністерство доходів і зборів України з початку 2014 року впровадило ще один інноваційний електронний сервіс.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування отримали можливість ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді. З цією метою в «Електронному кабінеті платника податків» передбачено режим «Ведення книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації».

У разі обрання такого способу ведення Книги підприємцю необхідно звернутись до Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у м. Полтаві та укласти договір на отримання посиленого сертифікату відкритих ключів електронного цифрового підпису. Далі за допомогою електронного ключа у сервісі «Електронний кабінет платника податків» у режимі «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» необхідно сформувати заяву на реєстрацію Книги й надіслати її до податкової інспекції засобами електронного зв’язку.

«Заяву на реєстрацію Книги у реєстрі поданих заяв і протягом трьох робочих днів формує та надсилає платнику повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати реєстрації», нагадує начальник Купёянської ОДПІ Олена Кухтіна.

Нагадуємо, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані зареєструвати нові книги обліку доходів та витрат в податковому органі за місцем своєї реєстрації. Ведення книги обліку доходів і витрат є обов’язковим. У ній за підсумком робочого дня здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

 

Просмотров: 574 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024