Купянский городской портал! Четверг, 02.05.2024, 04:20
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2014 » Апрель » 8 » Купянская ОГНИ информирует
17:01
Купянская ОГНИ информирует

Запрошуємо долучитись до Дня відкритого декларування

 

Куп`янська ОДПІ повідомляє, 8 квітня 2014 року з 09 год.00 хв. до 18 год.00хв.у Центрі обслуговування платників Куп`янської ОДПІ, за адресою: м.Куп`янськ, вул.. Харківська, 99 – відбудеться Всеукраїнська акція «День відкритого декларування», зокрема:

  • надання кваліфікованих консультацій громадянам з питань порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи;
  • прийом декларацій про майновий стан і доходи;
  • презентація брошури «Декларування доходів громадян».

 

 

Великі платники податків мають право на узгодження цін у контрольованих операціях

 

«Великі платники податків при застосуванні норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення мають особливе право та можливість узгодити ціни у контрольованих операціях», - наголошує начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

Узгодження цін у контрольованих операціях є процедурою між великим платником (платниками) податків та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, під час якої узгоджується порядок визначення цін у контрольованих операціях на обмежений строк на підставі договору.

Договір, укладений за результатами узгодження цін у контрольованих операціях між великим платником (платниками) податків та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, має односторонній характер.

Порядок і процедура узгодження цін у контрольованих операціях, за результатами якої укладаються договори, що мають двосторонній та багатосторонній характер, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Загальні положення щодо порядку узгодження цін у контрольованих операціях при дотриманні норм статті 39 Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення встановлено пунктом 39.6 статті 39 цього Кодексу. Порядок узгодження цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають двосторонній або багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 764.

 

Електронний сервіс «ЗІР» допоможе розібратися у податковому законодавстві

 

«Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР» дозволяє здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку чи діяльності. Окрім цього, електронний сервіс працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди», - повідомив заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин.

Для покращення роботи сервісу користувачі можуть надавати пропозиції щодо покращення його роботи. Для цього необхідно звернутись за «формою зворотного зв’язку» в рубриці «Про ресурс».

Скористатися послугою «ЗІР» можна на веб-порталі Міндоходів за адресою www.minrd.gov.ua у розділі «Інформаційно-довідковий ресурс».

Фахівці переконані, що цей електронний сервіс позитивно впливає на забезпечення представників бізнесу та громадян своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією та сприяє впровадженню державної інформаційної політики.

 

Для реалізації права громадян на застосування податкової знижки необхідно подати декларацію

 

«Громадяни — платники податку на доходи фізичних осіб, які мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, для її отримання, повинні заповнити та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Декларація подається до податкової інспекції за місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку», - повідомила заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Крім декларації, на вимогу контролюючого органу, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку. А також підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Для цього, особи, які відповідно до положень Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих податкових соціальних пільг та суму утриманого податку (пп. «в» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі. В довідці, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов’язково зазначається наступна інформація:

сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

розмір та сума податкової соціальної пільги;

сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;

сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, умови та порядок нарахування податкової знижки, а також перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки визначені у ст. 166 ПКУ. Для реалізації права платника на податкову знижку за наслідками 2013 року, декларація громадянами подається по 31 грудня 2014 року включно.

 

 

Подання розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

 

Платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво. Про це повідомила начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна під час спілкування з підприємцями.

Такі платники подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, розрахунок суми збору. Він подається до органу доходів і зборів за місцем перебування платника на податковому обліку.

Звертаємо увагу, що розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства подається незалежно від наявності у платника об’єкта оподаткування.

Тобто, суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але діяльність з продажу алкогольних напоїв з моменту отримання ліцензії не здійснював, повинен подавати розрахунок суми збору.

Терміни подання звітності та сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства визначені у п. 2 Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 зі змінами і доповненнями.

 

Продаєте нерухомість, яка у власності понад 3 роки – не платіть податок
 

Згідно з положеннями Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Якщо ж протягом року було здійснено продаж більш як одного з таких об’єктів нерухомості, або продаж об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу, отриманого у спадщину, одержаний дохід буде оподатковуватися за ставкою 5%  – для фізичних осіб-резидентів та за ставками 15% (17%) – для фізичних осіб-нерезидентів.

У такому ж порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

Нагадаємо, що відзвітувати про свій майновий стан і доходи, отримані торік, слід до 1 травня 2014 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.

 

 

До місцевих бюджетів Куп`янської ОДПІ  надійшло понад 41 млн грн

 

Протягом трьох місяців цього року до місцевих бюджетів платники Куп`янської ОДПІ сплатили 41,5 млн грн податків і зборів, що майже на 1,3 млн більше, ніж у січні-березні минулого року.

Один з найвагоміших платежів – це податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 29,5 млн грн, плати за землю спрямовано до бюджету 5,4 млн грн.

У березні до місцевих бюджетів Куп`янської ОДПІ платники сплатили майже 13,2 млн грн, це на 434,8 тис. грн більше від очікуваного.

 

На ліки та вироби медичного призначення – 7% ПДВ

 

3 1 квітня 2014 р. набула чинності норма Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» щодо оподаткування податком на додану вартість ліків та виробів медичного призначення.

Зокрема, оподаткування за ставкою 7 відсотків здійснюється по операціях з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Тобто податок на додану вартість нараховується на всьому ланцюгу постачання.

З пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України виключено підпункт 197.1.27, який передбачав звільнення від оподаткування таких операцій.

 

Платники фіксованого сільськогосподарського податку є платниками екологічного податку

 

Відповідно до п.307.1 ст. 307 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями, платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками таких податків і зборів:

а) податку на прибуток підприємств;

б) земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва);

в) збору за спеціальне використання води;   

г) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (у частині провадження торговельної діяльності).

Враховуючи те, що екологічний податок не входить до цього переліку, тому платники ФСП не звільняються від сплати екологічного податку.

 

Зустріч зі школярами напередодні Дня відкритого декларування

 

Напередодні всеукраїнської акції «День відкритого декларування» фахівцями Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області проведено відкритий урок зі школярами.

            У ході зустрічі були розглянуті питання щодо історії виникнення податків і зборів, особливості податкової системи України, право на податкову знижку. Школярі взяли активну участь в обговоренні - задавали питання, висловлювали думки та отримали пам`ятки про кампанію декларування.

«Рухаючись в ногу із часом, податківці працюють не лише з теперішніми платниками податків, але й з майбутніми – учнями шкіл. Адже від того, чи виростуть нинішні школярі свідомими платниками податків, залежатиме майбутнє нашої країни», - зауважила начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

            На завершення зустрічі посадовець побажала школярам успіхів у навчанні та висловила сподівання, що молоде покоління зробить гідний і вагомий внесок у розбудову нашої держави.

 

Міндоходів скасовує критерії оцінки ефективності проведених перевірок

 

Міністерство доходів і зборів України скасовує критерії ефективності проведених планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання. Такі критерії були запроваджені у липні минулого року відповідним відомчим наказом Міністерства.

Згідно з минулорічним документом, під час перевірок юридичних осіб із валовими доходами понад 100 млн. грн. сума донарахувань основного платежу повинна була складати не менше 1 млн. грн.

Якщо обсяг валових доходів коливався у межах від 30 млн. грн. до 100 млн. грн., донарахування вже складали не менше 500 тис. грн. При валових доходах до 30 млн. грн. сума донарахованих податків мала б бути від 250 тис. гривень.

З відміною критеріїв основну увагу працівників буде зосереджено на якості організації, складання та оформлення матеріалів перевірок. 

 

З метою протидії корупції функціонує «Пульс»

 

Як розповіли фахівці управління обслуговування платників податків ГУ Міндоходів у Харківській області для визначення «гострих кутів» у відношеннях інспектор-платник у відомстві працює електронний сервіс «Пульс». Так, з початку року на «Пульс» надійшло більше 100 звернень від жителів Харківщини.

Найчастіше громадяни цікавились питаннями щодо діяльності органів Міндоходів та  ЦОПів й висловлювали свої  зауваження щодо роботи відомства –  54,9% від усіх звернень.

Окрім цього, розповіли в управлінні, телефонні запити стосувались питань звітності та реєстрації податкових накладних (19 звернень), а також порядку реєстрації платників ПДВ (17 звернень).

Звернувшись на сервіс Міндоходів, заявник протягом трьох днів отримує в телефонному режимі роз’яснення з порушеного питання.

Нагадаємо, що у випадку здійснення фахівцями органів Міндоходів протиправних дій необхідно телефонувати за номером «Пульсу» 044-284-00-07.

 

 

До завершення деклараційної кампанії залишився місяць

 

З початку року громадяни Харківщини надали до органів доходів і зборів 11 199 декларацій про майновий стан і доходи. Сума задекларованих доходів склала 622,1 млн. грн.

При цьому, 38 громадян задекларували дохід у сумі понад 1 млн.грн. Вони мають сплатити до бюджету 1,7 млн. грн.

Такі цифри озвучили в ГУ Міндоходів у Харківській області.

У відомстві нагадують, що декларація надається до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації громадянина. В усіх ЦОПах Харківщини створено комфортні умови для громадян, які декларують свої доходи.

Бланк декларації можна безоплатно отримати в ЦОП або роздрукувати з веб-порталу Міністерства доходів і зборів України: www.minrd.gov.ua

Для покращання рівня обслуговування платників уже другий рік поспіль працює   сервіс «Декларування он-лайн» за допомогою якого громадяни можуть заповнювати та надавати декларацію про майновий стан та доходи через Інтернет.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу   необхідно:

- отримати електронний цифровий підпис, який безоплатно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів (перелік всіх відділень АЦСК розміщено на веб-порталі   Міністерства доходів і зборів України);

- завантажити з сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – „Програмний комплекс користувача ЦСК”. Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача.

- авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.

Щодо громадян, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, то вони, як й торік, можуть надати декларацію упродовж всього 2014 року.

            Шановні громадяни! Не відкладайте свій візит до Центрів обслуговування платників на останній день! Декларування доходів та своєчасна сплата податків – це крок до цивілізованого суспільства!

 

Ввезення товарів у митному режимі імпорту

 

Імпорт - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

Для поміщення товарів у митний режим імпорту особа, на яку покладається дотримання вимог митного режиму, повинна:

1) подати органу доходів і зборів, що здійснює випуск товарів, документи на такі товари;

2) сплатити митні платежі, якими відповідно до законів України обкладаються товари під час ввезення на митну територію України в режимі імпорту;
3) виконати встановлені відповідно до закону вимоги щодо заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Якщо іноземні товари після ввезення їх на митну територію України були пошкоджені або втрачені внаслідок аварії чи дії обставин непереборної сили або внаслідок протиправних дій третіх осіб, що підтверджується документально, за рішенням декларанта вони можуть бути заявлені органу доходів і зборів у митний режим імпорту в пошкодженому стані чи у фактичній кількості. Це відбувається з додержанням щодо таких товарів  заходів тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.  

У разі втрати товарів після ввезення їх на митну територію України внаслідок протиправних дій третіх осіб митні платежі, встановлені на імпорт таких товарів, підлягають сплаті в повному обсязі у порядку, встановленому Митним кодексом України.

За рішенням декларанта або уповноваженої ним особи допускається поміщення пошкоджених товарів в інші митні режими.

Товари, поміщені у митний режим імпорту, набувають статусу українських товарів.

Умови поміщення товарів у митний режим імпорту визначено ст. 75 Митного кодексу України.

 

Щодо необхідності сплати ЄСВ та єдиного податку фізичною особою – спрощенцем за період хвороби

 

Згідно з п. 4 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зі змінами та доповненнями, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Сума єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, складає 34,7 % суми, що визначається такими платниками самостійно для себе та членів сім’ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Мінімальний розмір єдиного внеску визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Пунктом 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України визначено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу).

Водночас, Законом № 2464 не передбачено пільг зі сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби. Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону № 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

«Платники єдиного податку першої і другої груп, у період протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні»,- наголошує начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

 

Інтерни можуть скористатися податковою знижкою

 

Студенти-інтерни, мають право на отримання податкової знижки за звітний рік, якщо вони сплатили торік кошти на користь вищого медичного закладу освіти для компенсації вартості навчання в інтернатурі.

Задля цього їм необхідно завітати до Центру обслуговування платників податків Куп`янської ОДПІ і заповнити декларацію з відображенням спрямованих на оплату навчання в інтернатурі витрат у розрахунку податкової знижки за звітний рік.

Норма з подання декларації для використання права на податкову знижку за наслідками 2013 року також стосується осіб, котрі сплачували минулоріч за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

І головне, особам, які мають право на податкову знижку, необхідно прозвітувати до кінця поточного 2014 року.

 

Платники податків про електронну звітність

 

В Харківському регіоні особливою популярністю серед платників податків користується сервіс Міндоходів: надання звітності в електронному вигляді.

ГУ Міндоходів у Харківській області створено комфортні умови для користування платниками податків вказаного сервісу. В місті Харкові та області відкриваються нові пункти реєстрації акредитованого Центру сертифікації електронних ключів Міндоходів. На даний час вже функціонує 8 таких пунктів. Один із таких Центрів функціонує у Куп`янській ОДПІ, за адресою: м.Куп`янськ, вул.. Харківська, 99, каб.№3.

Заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин дякує всім платникам, які вже користуються сервісами від Міндоходів та оцінили переваги надання звітності в електронному вигляді!

Чекаємо всіх, хто бажає скористатися цими послугами, у Центрах сертифікації електронних ключів Міндоходів і Центрах обслуговування платників!

 

Пільга з податку на доходи фізичних осіб багатодітним батькам

 

Відповідно до пп. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України батьки, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 100 відсотків (у 2014 році 609,0 грн.) у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

При цьому граничний розмір заробітної плати, який дає право на отримання податкової соціальної пільги визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України (у 2014 р. – 1710 грн.) та відповідної кількості дітей.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ від 29 грудня 2010 року № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Також, оскільки скористатися підвищеним кратно кількості дітей доходом при реалізації права на податкову соціальну пільгу, може тільки один з батьків – платників податку, то у заяві необхідно обов’язково зазначити, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.

Варто відмітити, що податкова соціальна пільга надається батькам до кінця року, в якому дитині виповнюється 18 років.

 

Право громадянина на отримання податкової знижки

 

Платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.  Для реалізації цього права платнику податку необхідно заповнити та подати річну податкову декларацію про майновий стан  і доходи, яка подається до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

«До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача)», - підкреслює начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

При цьому у зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 

Право на ПСП громадянин, які одночасно з пенсією отримують заробітну плату

 

Громадянин, який одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України. При цьому заробітна плата платника податку, нарахована протягом звітного податкового місяця, не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП. У 2014 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку на доходи фізичних осіб подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Водночас, згідно з пп.169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

«Платники податку, які мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, та розміри податкових соціальних пільг визначені у ст.169 ПКУ», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

 

 

Завчасно повідомте орган доходів і зборів про відсутність скидів забруднюючих речовин

 

Платник екологічного податку, який не планує з початку звітного року здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, повинен повідомити про це відповідний орган доходів і зборів за місцем розсташування джерел забруднення. Крім цього, такий платник складає  заяву у довільній формі про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

Оскільки базовий податковий (звітний) період щодо екологічного податку дорівнює календарному кварталу, граничним терміном подання повідомлення та складання заяви про відсутність у нього об’єкта обчислення екологічного податку є 12 травня 2014 року.

Нагадуємо, порядок подання податкової звітності та сплати екологічного податку регламентовано розділом VIII Податкового кодексу України. 

 

Бажаєте отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) звітний період – подайте декларацію з позначкою «довідково»

 

«Для отримання довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) звітний період, фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку необхідно подати декларацію з позначкою «довідково», зазначила під час семінару з платниками начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

При цьому у полі «місяць» рядка 2 розділу І «Загальні відомості» декларації через тире проставляється арабськими цифрами порядковий номер першого та останнього місяця (включно), за який подається така декларація, а у полі «рік» арабськими цифрами зазначається рік.

Така декларація не є підставою для нарахування або сплати податкового зобов’язання.

Проте це не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) звітного періоду.

Складення звітності платниками єдиного податку визначено ст. 296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями.

 

Подавайте декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді

 

«Платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати  податкову декларацію  про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал Міністерства доходів і зборів України. Для цього платнику необхідно отримати електронний цифровий підпис та завантажити із сайту АЦСК пакет програмного забезпечення», - нагадує заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів Міндоходів через Інтернет. Скористатися сервісом можна за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/incomedecl.

Нагадуємо, платники податку на доходи фізичних осіб, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2014 року. При цьому суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, фізична особа повинна самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року.

 

Частина суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом включається до податкової знижки

 

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним (п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України).

Згідно із п. 175.4 ст. 175 ПКУ право на включення до податкової знижки суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об’єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

«Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки регулюється ст. 175 ПКУ», - зазначає начальник Куп`яської ОДПІ Олена Кухтіна.

 

Ставка єдиного податку при здійсненні видів діяльності, не зазначених у реєстрі

Дохід, отриманий платниками єдиного податку І та ІІ груп від провадження видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, оподатковується за ставкою 15%.

При цьому такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, тобто на загальну систему оподаткування. Такий перехід необхідно здійснити з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися види діяльності, не зазначені у реєстрі платників єдиного податку.

Нагадуємо, платники єдиного податку несуть відповідальність згідно з Податковим кодексом за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

 

За два місяці 2014 року кількість користувачів порталу Міндоходів зросла майже двічі

 

Протягом січня-лютого 2014 року Інформаційним порталом Міндоходів України користувалися понад 1 млн. суб`єктів господарювання. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник збільшився майже у 2 рази.

Все більшої популярності набувають електронні сервіси, розроблені відомством для платників податків. Так, зокрема, за два місяці поточного року було надано понад 462 тис. виписок з Єдиного реєстру податкових накладних та відповідей на 2,4 тис. запитів стосовно наявності суб`єктів господарювання  в Реєстрі платників ПДВ.   

Оскільки все більша кількість платників податків переходять на електронний документообіг, популярною послугою залишається укладання договору з територіальними органами Міністерства доходів і зборів „Про визнання електронних документів”.  Таких договорів в електронній формі у січні-лютому було укладено більше 488 тис.

Крім того, відомство постійно інформує платників про наявні податкові ризики та заходи щодо їх усунення. Для цього працює автоматизоване програмне забезпечення з формування електронних повідомлень „Податковий асистент”. За його допомогою з початку року на електронні адреси понад 12 тис. суб`єктів господарювання було здійснено персоніфіковану розсилку ознак ризиковості.

Нагадаємо, що отримати інформацію та технічну допомогу щодо користування порталом платники податків можуть у call-центрі Міністерства доходів і зборів України за телефоном 0-800-501-007. 

 

Маркетингові послуги – об’єкт оподаткування

 

Про це повідомив заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин під час спілкування з платниками податків.

Маркетингові послуги (маркетинг) - послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника.

Враховуючи вищенаведене, операція з постачання платником ПДВ маркетингових послуг є об’єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того, кому вони надаються - резиденту чи нерезиденту.

 

Поспішіть задекларувати іноземні доходи

 

Громадяни України, які у 2013 році працювали за кордоном та отримували іноземні доходи, зобов’язані відповідно до вимог Податкового кодексу подати до 1 травня декларацію до органів доходів і зборів за місцем реєстрації та до 1 серпня сплатити податок до бюджету.

Такі доходи оподатковуються за ставками 15 та 17%.

 

Працює електронний кабінет платника податків

 

Платники податків, які отримали ключі електронного цифрового підпису від Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів можуть подавати до органів доходів і зборів звітність (за винятком звітів з ЄСВ) в електронному вигляді за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», який надає можливість платникам податків безкоштовно підготувати і подати у режимі реального часу до органів доходів і зборів України електронну звітність, а також переглянути інформацію щодо стану їх розрахунків з бюджетом, зокрема інформацію про заборгованість зі сплати податків і зборів.

Консультацію з питань використання сервісу «Електронний кабінет платника податків» можна отримати за тел. (044) 323-01-11, (067) 555-01-11, (066) 555-01-11.

У випадку виявлення збоїв у роботі сервісу «Електронний кабінет платника податків» заявник може отримати консультацію надіславши повідомлення на ел. адресу: kpp_support@minrd.gov.ua.

 

Змінено ставки екологічного податку

 

«Цього року ставки екологічного податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах зросли на 25% та складають тепер 100 % ставок екологічного податку, встановлених ст. 243-246 Податкового кодексу України», - повідомила начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

Згідно зі статтею 250 ПКУ базовий податковий (звітний) період з екологічного податку дорівнює календарному кварталу, тобто граничні терміни подання звітності по екологічному податку в 2014 році припадатимуть на:

 за I квартал 2014 р.: 12 травня

за півріччя 2014 р.: 11 серпня

 за три квартали 2014 р.: 10 листопада

 за 2014 рік: 9 лютого 2015 року.

Відповідно сплатити необхідно збір екологічного податку в 2014 році:

за I квартал 2014 р.: 20 травня

 за півріччя 2014 р.: 19 серпня

            за три квартали 2014 р.: 19 листопада

 за 2014 рік: 19 лютого 2015 року.

Платник податку, який з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати декларації відповідно до вимог Податкового кодексу. Податкову декларацію з екологічного податку подають разом з сімома додатками, які є її невід’ємною частиною. У разі відсутності у платника об’єктів оподаткування відповідні додатки не надають, а рядки податкової декларації прокреслюють.

Детальніше про це можна дізнатися на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України.

 

Надали благодійну допомогу -  скористесь податковою знижкою

 

Платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, переданих ним у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 відсотки суми його загального річного оподатковуваного доходу. При цьому такі неприбуткові організації повинні бути зареєстровані в Україні і внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Разом з цим, статтею 729 Цивільного кодексу України передбачено, що пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, особам, встановленим частиною першою ст. 720 цього ж кодексу, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети. Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом. Таким чином, одним із підтверджуючих документів, які необхідно надати платником податку органам Міндоходів, є копія договору про пожертву.

 

Звітність з єдиного внеску подається до органів доходів і зборів

 

Подання звітності з єдиного внеску та його сплата як і раніше здійснюється до органів доходів і зборів.

Останнім днем подання звітних документів за лютий та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є 20 березня 2014 року.

Нагадуємо, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця. Водночас для гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, останнім днем сплати є 28 число кожного місяця. 

 

 

Кого єдинники не враховують при підрахунку працюючих

Підраховуючи  кількість найманих працівників , що дає право перебувати на єдиному податку, фізособи – єдинники другої й третьої груп враховують лише громадян, які працюють у них за трудовими договорами. При цьому працівників , які перебувають у декреті або відпустці по догляду за дитиною, у розрахунок не беруть.

Визначення граничного терміну сплати податків і зборів

 

Термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій. Якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то Податковим кодексом (далі – ПКУ) не передбачено перенесення термінів сплати. 

Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації (без урахування перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями).

Нагадуємо, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.  Тобто, граничні строки подання податкової декларації збільшуються.

Відповідна норма визначена п.57.1 ст. 57 та п.49.20 ст.49 Податкового кодексу України. Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі Міндоходів – «ЗІР» (веб - портал Міндоходів, вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Затверджено нову форму Податкового розрахунку (форма 1ДФ)

 

Нова форма Податкового розрахунку (ф.1ДФ) відрізняється від попередньої відсутністю реквізиту «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (грн., коп.)».

Щодо Порядку подання Податкового розрахунку (ф.1ДФ), то зміни стосуються  способів його подання. А саме, Податковий розрахунок, подається податковими агентами в один із таких способів:

засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису відповідальної особи податкового агента у порядку, визначеному законодавством;

на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не більше п’яти.

В один із таких способів у вигляді окремої порції подається Податковий розрахунок (ф.1ДФ) за відокремлений підрозділ юридичної особи, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету.

Нагадаємо, що форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49 (зареєстрований Міністерством юстиції України 5 лютого 2014 року за №228/25005).

Наказ №49 набирає чинності з 1 квітня 2014 року.

Водночас, з введенням в дію Наказу №49 втрачає чинність наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року №1020.   

 

Просмотров: 611 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024