Купянский городской портал! Воскресенье, 05.05.2024, 23:20
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2014 » Март » 24 » Купянская ОГНИ информирует
11:09
Купянская ОГНИ информирует

Порядок сплати єдиного внеску фізичними особами - «спрощенцями»

 

«Фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку. Це відбувається незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні», зазначає в.о. начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Для зазначеної категорії платників єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% на суми, що визначаються ними самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України 09 вересня 2013 року № 455, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за № 1622/24154.

 

Національний університет ДПС України

Оголошує   набір   абітурієнтів   у  2014 році на    факультет  податкової міліції

 

                     На навчання приймаються громадяни України, які мають повну загальну середню освіту, відповідають вимогам нормативно-правових актів України, що визначають  проходження  служби в податковій  міліції Міністерства доходів і зборів України, та рекомендовані ГУ Міндоходів у Харківської  області, віком від  17 до 25 років.

                             Бажаючим  вступити на навчання  необхідно звертатися у відділ проходження служби у податковій міліції управління персоналу ГУ Міндоходів у Харківській області за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська 46, ст.метро ім. Бекетова; тел: 702-86-95.

 

 

У Довіднику ознак доходів зміни

 

Згідно з наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 р. № 49, що набуває чинності 01.04.2014 р., у Довіднику ознак доходів змінено назви деяких ознак доходів за старою нумерацією, а саме:

«108» – Доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв'язку з невиконанням платником податку своїх зобов'язань за договором кредиту (позики);

«118» – Сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до пункту 170.9 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України;
«127» – Інші доходи;

«129» – Сума доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, та на боргові зобов'язання Національного банку України;

«144» – Вартість вугілля та вугільних, торф’яних брикетів, безоплатно наданих платнику податку в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

З введенням в дію вищезгаданого наказу втрачає чинність наказ ДПА України від 24.12.2010 р. №1020.

 

 

Цьогоріч «підакцизники» Харківщини сплатили до бюджету понад 2,2 млн. гривень

 

Саме така сума акцизного податку надійшла до бюджету за січень-лютий 2014 року (без СДПІ з обслуговування великих платників у м.Харкові), кажуть в управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ Міндоходів у Харківській області.

Як зазначив начальник ГУ Міндоходів у Харківській області Андрій Роздайбіда, лише у лютому суб’єкти господарювання Харківщини сплатили до державного бюджету 1,6 млн. грн. акцизного податку. Окрім цього до місцевих бюджетів регіону надійшло 5,5 млн. грн. за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Нагадаємо, що акцизний податок сплачується за спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; нафтопродукти, скраплений газ; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

У відомстві також звертають увагу на те, що з 1 березня 2014 року ставки податку на алкогольні, слабоалкогольні напої, спирт етиловий, вина ігристі та вина газовані підвищились майже на 14 відсотків. Зокрема, ставку акцизного податку за 1 літр 100% спирту з 49,49 грн. підвищено до 56,42 грн. Також 0,5 л алкогольні напої міцністю 40% будуть марковані марками акцизного податку з нанесеною на них сумою акцизного податку 11,284 грн. замість 9,898 грн.

 

З початку року на Харківщині сплачено 102,5 млн. грн. плати за землю

 

Це на 2,6 млн. грн. або на 2,6 % більше ніж протягом січня-лютого 2013 року. Такі цифри озвучили в Управлінні оподаткування та контролю об’єктів і операцій ГУ Міндоходів у Харківській області.

Як розповіли у відомстві, платниками є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, які сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а для нарахування орендної плати за землю - договір оренди такої земельної ділянки.

Водночас, фахівці звертають увагу на те, що власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

При цьому, за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території. 

Слід зазначити, що на Харківщині значаться на обліку 695,3 тисяч фізичних осіб та 12,5 тисяч юридичних осіб, які мають у власності або користуванні земельні ділянки.

 

У разі продажу протягом року більше як одного об’єкта нерухомого майна необхідно сплатити податок

 

Про це повідомили в інформаційно-комунікаційному управлінні ГУ Міндоходів у Харківській області.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна відображено у статті 172 Податкового кодексу України.

Так, дохід отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, розмір якої не перевищує норм безоплатної передачі землі, установлений ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення,  та за умови перебування такого майна у власності платника податку  понад три роки не оподатковується (пункт 172.1 статті 172 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, що умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується тільки на майно, отримане таким платником у спадщину.

У разі  недотримання вищезазначених умов, дохід фізичної особи - резидента України від продажу нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

В той же час дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується за ставкою 15% або 17%.

Для оподаткування дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Податок на доходи фізичних осіб із зазначених операцій, які підлягають оподаткуванню, слід сплатити до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Якщо договір купівлі-продажу нотаріально не посвідчувався або податок не сплачувався, то така фізична особа-продавець зобов’язана задекларувати доходи від такого продажу в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку слід подати до територіального органу Міндоходів до 1 травня наступного року. Тобто, якщо операція з продажу (обміну) нерухомості відбулася у 2013 році, то річну декларацію слід подати до 1 травня 2014 року.

Також нагадуємо, що якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа – підприємець, така особа є податковим агентом, яка відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб від такої операції.

 

Зміни місце проживання - куди сплачувати податки?

 

До взяття на облік у податковій інспекції за новим місцем проживання підприємець незалежно від системи оподаткування , на якій він працює , сплачує податки, збори, здає  за ними звітність, а також виконує інші обов’язки платника податків у податковій за попереднім місцем проживання.

 

Подайте декларацію про доходи, якщо здаєте житло в оренду

 

«Якщо Ви здаєте квартиру в оренду, то відповідно до пп.170.1.5 п.170.1 Податкового кодексу України доходи, отримані від оренди власного нерухомого майна оподатковуються на загальних підставах за ставкою 15(17)%», - підкреслює в.о.начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Якщо Ваш орендар є фізичною особою, то відповідальність за сплату податку покладатиметься саме на Вас. Податок з отриманого доходу необхідно сплачувати поквартально, протягом 40 календарних днів по закінченню звітного кварталу. А за результатами року Вам необхідно обов’язково подати декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи і суму сплаченого податку протягом звітного року.

Відповідна декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним до органів Міндоходів за місцем реєстрації.

 

Мешканці Куп`янщини отримують безкоштовні електронні ключі

 

«З початку цього року кожен користувач отримує два окремих сертифікати: один використовується для формування підпису (шифрування інформації), а інший – відповідний цьому таємному ключу відкритий ключ, який міститься в Сертифікаті відкритого ключа, що призначений для розшифрування електронного цифрового підпису і одержання інформації, яка буде міститися у звіті», - нагадує заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин.

Крім цього, з 1 листопада 2013 року посилені сертифікати ключів формують строком дії до двох років.

Користувачами посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису у Тернополі можна стати, звернувшись у відділ реєстрації користувачів за адресою: м. Куп`янськ, вул. Харківська, 99,  кабінет 3.

 

 

Звітність з єдиного внеску подається до органів доходів і зборів

 

Подання звітності з єдиного внеску та його сплата як і раніше здійснюється до органів доходів і зборів.

Останнім днем подання звітних документів за лютий та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є 20 березня 2014 року.

Нагадуємо, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця. Водночас для гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, останнім днем сплати є 28 число кожного місяця. 

 

 

Кого єдинники не враховують при підрахунку працюючих

Підраховуючи  кількість найманих працівників , що дає право перебувати на єдиному податку, фізособи – єдинники другої й третьої груп враховують лише громадян, які працюють у них за трудовими договорами. При цьому працівників , які перебувають у декреті або відпустці по догляду за дитиною, у розрахунок не беруть.

Визначення граничного терміну сплати податків і зборів

 

Термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій. Якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то Податковим кодексом (далі – ПКУ) не передбачено перенесення термінів сплати. 

Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації (без урахування перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями).

Нагадуємо, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.  Тобто, граничні строки подання податкової декларації збільшуються.

Відповідна норма визначена п.57.1 ст. 57 та п.49.20 ст.49 Податкового кодексу України. Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі Міндоходів – «ЗІР» (веб - портал Міндоходів, вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Затверджено нову форму Податкового розрахунку (форма 1ДФ)

 

Нова форма Податкового розрахунку (ф.1ДФ) відрізняється від попередньої відсутністю реквізиту «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (грн., коп.)».

Щодо Порядку подання Податкового розрахунку (ф.1ДФ), то зміни стосуються  способів його подання. А саме, Податковий розрахунок, подається податковими агентами в один із таких способів:

засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису відповідальної особи податкового агента у порядку, визначеному законодавством;

на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не більше п’яти.

В один із таких способів у вигляді окремої порції подається Податковий розрахунок (ф.1ДФ) за відокремлений підрозділ юридичної особи, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету.

Нагадаємо, що форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49 (зареєстрований Міністерством юстиції України 5 лютого 2014 року за №228/25005).

Наказ №49 набирає чинності з 1 квітня 2014 року.

Водночас, з введенням в дію Наказу №49 втрачає чинність наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року №1020.   

 

 

Подання документів в електронній формі для проведення електронної перевірки

 

Платник може подати до органів Міндоходів в електронній формі документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, для проведення електронної перевірки. Такі документи створюються в електронній формі та зберігаються на електронних носіях інформації. Для цього потрібно дотримуватись умови щодо використання електронного цифрового підпису підзвітних осіб.

Документи для проведення електронної перевірки можуть бути надіслані до органу Міндоходів, в якому платник податків перебуває на податковому обліку, за 10 календарних днів до очікуваного початку проведення електронної перевірки.

Нагадаємо, що з 1 січня 2014 року Податковим кодексом України запроваджено механізм проведення електронних перевірок платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Згідно абз. 6 пп. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75 ПКУ, електронна перевірка відноситься до категорії документальних позапланових невиїзних перевірок. Її ініціює сам платник, подаючи відповідну заяву в відповідний територіальний орган Міндоходів, в якому він перебуває на податковому обліку.

Формати документів, які пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів та подаються платником в електронній формі для проведення електронної перевірки і Порядок їх подання визначені у наказі Міндоходів від 31.12.2013 №898, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.02.2014 за №305/25082.

 

 

З початку року платниками Куп`янської ОДПІ сплачено більш ніж 44 млн. грн. єдиного внеску

 

Про це, під час зустрічі з представниками ЗМІ повідомила в. о. начальника Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Наталія Калашнікова.

Загалом, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом січня - лютого 2014 року перерахували 44,7 млн. гривень.

Посадовець зауважила, що кожного місяця серед платників єдиного внеску зростає популярність електронного звітування. Так, за її словами, лише у лютому платники подали 2880 звітів про нараховані суми внеску, із них 2195 - через Інтернет.

«Дистанційне звітування сьогодні досить популярне серед платників податків, адже економить час та кошти. Для електронного звітування платникам потрібно лише отримати безоплатний електронний ключ та завантажити відповідне програмне забезпечення», – підкреслила Наталія Калашнікова.

 

 

 

Платники податків Куп`янської ОДПІ поповнили місцеві бюджети на 28,3 млн.грн.

 

Протягом січня-лютого 2014 року платники податків Куп`янської ОДПІ сплатили до місцевих бюджетів більш ніж 28 млн. грн. Це на 1,5 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.

Місцеві бюджет Куп`янська та Куп`янського району з початку року поповнився на 19,2 млн. грн., Шевченківського району на 6 млн.грн. та Дворічанського району на 3 млн.грн.

Левову частку у надходженнях до місцевої скарбниці займає податок на доходи фізичних осіб, якого сплачено 19,3 млн. грн., або 68 % від загальних надходжень.

 

Бізнесмени Куп`янської ОДПІ сплатили до місцевого бюджету понад 2 млн. грн. єдиного податку

 

Протягом січня-лютого 2014 року платники Куп`янської ОДПІ сплатили 2,2 млн. грн. єдиного податку. Це на 204,3 тис. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.

Від фізичних осіб - підприємців місцевий бюджет отримав 1,8 млн. гривень, юридичні ж особи сплатили 365,1 тис. гривень єдиного податку.

Дякуємо бізнесменам за сумлінне ставлення до сплати податків і зборів, що є гарантом для своєчасних соціальних виплат та пенсій.

 

Новий сервіс Міндоходів допоможе уникнути помилок в електронній звітності

 

Міністерством доходів і зборів України впроваджено нову послугу для платників податків, яка дозволить уникнути помилок при формуванні податкової звітності.

Специфіка роботи сервісу полягає у своєчасному виявленні наявних помилок у наданій звітності та можливості їх виправлення без застосування фінансових санкцій.

Так, надіслана платником декларація з податку на додану вартість одразу ж проходить арифметичний контроль та співставлення даних з наявною інформацією у базах Міндоходів. У разі виявлення під час звірки ризиків, вони одразу ж формуються в електронне повідомлення та надсилаються платнику для самостійного коригування податкової звітності.

За словами фахівців Міндоходів, такий обмін інформацією сприяє зниженню податкового тиску на платника податків та поліпшенню партнерських відносин з легальним бізнесом.  

 

Удосконалено порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок

 

Відтепер така довідка (форма № 3 ДФ) надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності) сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку (раніш її можна було отримати також за містом розташування земельної ділянки) протягом п’яти робочих днів (раніш – у 10-ти денний строк з дня звернення).

Крім того, у новій формі довідці передбачено окреме відображення гектарів земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості) та з них земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються).

Слід зазначити, що Порядком видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми, затвердженим наказом Міндоходів від 17.01. 14 № 32   визначено, що при продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту, саме, копію довідки про наявність у нього земельних ділянок.

«Довідка видається строком на п'ять років. При цьому оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом позовної давності з дати закінчення дії такої довідки», - зазначачає в.о. начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.

 

Підсумки роботи відділу податкового аудиту

 

Протягом січня – лютого 2014 року відділом податкового аудиту було проведено 8 документальних перевірок, за результатами яких донараховано 961 тис.грн.

За результатами камеральних перевірок донараховано 3,1 тис.грн.

 

Про податок на нерухомість громадянам

 

З 1 січня цього року вступив у дію новий порядок оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки. Згідно з цим порядком житлова нерухомість, що перебуває у власності громадян, оподатковуватиметься відповідно до ставок податку, встановлених сільською, селищною або міською радою.

Податок на нерухомість буде нараховуватись на ту житлову площу, яка перевищує наступні показники. Для квартир, незалежно від їх кількості, – на площу більше 120 квадратних метрів, для житлових будинків, незалежно від їх кількості, – на площу більше 250 квадратних метрів та для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, – на площу більше 370 квадратних метрів.

Водночас нагадаємо, що пільги зі сплати податку на нерухоме майно не надаються на об’єкти оподаткування, які використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

«Податкове повідомлення-рішення про сплату податку буде надіслано платнику органами доходів і зборів до 1 липня поточного року. Сплатити податок слід протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення», - зазначає заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

 

Процедуру реєстрації платників ПДВ спрощено

 

З 25 лютого 2014 року діє нове Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Міністерства доходів і зборів України від16.01.2014 р. №26 (далі - Положення).

У новому Положенні збережені основні процедури та строки реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ, що діяли до 1 січня 2014 року.

Звертаємо увагу на те, що наказом:

- скасовано обов’язок суб’єкта господарювання надавати до контролюючого органу разом із заявою про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування (ф. № 1-РС) витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

- спрощено процедуру скасування рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника ПДВ, а саме, контролюючий орган вноситиме до реєстру платників ПДВ відповідний запис про реєстрацію платника ПДВ без подання останнім реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація»;

- затверджено форми нових документів (запитів на отримання інформації з реєстру платників ПДВ, витягу та довідки з цього реєстру, журналу анулювання реєстрації платників податку на додану вартість).

 

 

Розпочав роботу електронний сервіс “Реєстр страхувальників”

 

На веб-порталі Міндоходів запрацював новий сервіс „Реєстр страхувальників”. Відтепер платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва.

Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім`я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.

Інформація з реєстру страхувальників оновлюватиметься щодекадно до 1, 11, 21 числа кожного місяця.

Скористатись сервісом можна на офіційному веб-порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/esv.

 

Затверджено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

 

Міністерство доходів і зборів України 3 березня 2014 року наказом №169 затвердило Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – наказ №169).

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій містить, зокрема, перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена.

Водночас, цим наказом визнано таким, що втратив чинність, наказ Міндоходів від 20.01.2014 №43.

Більш детально ознайомитись з наказом №169 можна на офіційному веб-порталі Міндоходів.

 

 

Доходи від підприємницької та незалежної професійної діяльності відображаються в одній податковій декларації

 

За результатами звітного року фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно здійснює підприємницьку діяльність, подає одну Податкову декларацію про майновий стан і доходи. Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. При заповненні такої декларації разом із доходами від незалежної професійної та підприємницької діяльностей відображаються інші доходи з джерел походження з України та іноземні доходи.

«Фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно здійснює підприємницьку діяльність, застосовуючи загальну систему оподаткування, повинна вести книгу обліку доходів та витрат», - повідомляє заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

В Книзі відображаються отримані доходи та понесені протягом року витрати від здійснення обох видів діяльності. Форма Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення затверджені наказом Міндоходів України від 16.09.13 № 481.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичними особами-підприємцями від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, визначений ст. 177 та 178 Податкового кодексу України.

 

Обговорення концепції декларування доходів громадян

 

Міндоходів виносить на публічне обговорення Концепцію реформи декларування доходів громадян
http://minrd.gov.ua/baneryi/kontseptsiya-reformi-deklaruvannya

 

 

Постачальник відмовив у виписці податкової накладної

 

Законом України від 24.10.2013 №657 VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень" внесені доповнення в пункт 201.10 Податкового кодексу України. Згідно з яким визначено термін, протягом якого за платником податку зберігається право подати заяву зі скаргою на постачальника, який відмовився виписати податкову накладну або порушив порядок її заповнення чи порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

«Таке право зберігається за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі, а додаток 8 до декларації з ПДВ разом із декларацією не був поданий», - повідомляє заступник начальника Куп`янської ОДПІ Ігор Лукшин.

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, чи копії первинних документів, складених відповідно до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Надходження заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з'ясування достовірності і повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

 

Плануєте припинити діяльність – не забудьте подати звіт з ЄСВ

 

«У випадку припинення діяльності без правонаступника або зняття з обліку в органах доходів і зборів страхувальник зобов’язаний подати звіт за останній звітний період до дати зняття з обліку та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались», -  нагадує в.о. начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.

Процедуру зняття з обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в органах доходів і зборів передбачено Порядком обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положенням про реєстр страхувальників, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 458, яким, зокрема, визначено, що датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

Якщо при припиненні страхувальника є правонаступник, звіт до органу доходів і зборів подається правонаступником, якщо правонаступництво підтверджено установчими документами. Така умова передбачена п. 2.12 Порядку формування та подання страхувальником звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Декларуйте доходи через Інтернет

 

Декларація про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним.

«Платник податків має право подати декларацію особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством», - зазначає в.о. начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.

Щоб подати декларацію засобами електронного зв’язку, в першу чергу необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається регіональними представництвами Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДПС України. Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, а також детальну інформацію щодо режиму роботи та розміщення пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua).

Після цього слід скористатися банером „Декларування он-лайн” або електронним сервісом „Електронний кабінет платника податків” та відправити декларацію через Інтернет.

 

Найактивніше громадяни  декларують доходи, отримані як подарунки і спадщина

 

З початку року більш ніж 60 громадян подали такі декларації.

Слід нагадати, що громадяни, які успадкували чи отримали у подарунок майно, зобов’язані подати декларації та сплатити визначену законодавством суму податку на доходи фізичних осіб.

«Звертаємо увагу на те, що за нульовою ставкою оподатковується майно, отримане від спадкодавця першого ступеня споріднення, власність, успадкована інвалідом І групи або ж особою, яка має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, або дитиною-інвалідом. Для решти декларантів-спадкоємців Податковим кодексом визначено ставку податку на доходи у розмірі 5% від вартості успадкованого чи отриманого у подарунок майна», - зауважує заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

 

З 1 березня податкову накладну складаємо за новою формою

 

З 1 березня 2014 року податкову накладну потрібно складати за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 № 10 «Про затвердження Форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної». Цей наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2014року за № 185/24962.

 

Запит на публічну інформацію до органів Міндоходів можна подати поштою, «електронкою», телефоном, факсом та особисто

 

Запити на публічну інформацію, розпорядником якої є Куп`янська ОДПІ, можна подавати:

- на поштову адресу:

Куп`янська ОДПІ, вул.Харківська,99, м. Куп`янськ, 63707

  • факсом: (05742) 7-85-81;
  • телефоном: (05742) 5-74-50.

Запит також може бути поданий особисто до відділу обслуговування платників податків, у робочий час згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку, тобто з понеділка по п’ятницю з 09.00 год. до 13.00 год. та з 13.45 год. до 18.00 год. (у п’ятницю – до 16.45 год.).

 

Часу даремно не гайте – декларацію подайте!

 

Тримає кампанія декларування громадянами минулорічних доходів. Висловлюємо вдячність громадянам, які вже задекларували свої доходи за 2013 рік і нагадуємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня. Тобто, граничний термін подання річної декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня 2014 року.

Отож, поспішіть задекларувати свої доходи!

 

Втратили повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ - отримайте дублікат

 

Платник, у якого втрачене або зіпсоване (зношене) повідомлення про взяття на облік як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування має право на отримання дублікату документа.

Для цього слід подати відповідну заяву до органу доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання платника. Така заява складається у довільній формі.

Разом з цим, взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб-підприємців як платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

«У разі втрати або зіпсуття (зношення) цієї виписки платники  можуть звернутися із заявою до державного реєстратора та повторно отримати документ. Водночас слово «Дублікат» на повідомленні про взяття на облік як платника ЄСВ та виписці з Єдиного державного реєстру, які видаються замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), не зазначається», - наголошує в.о.начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.

Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 458.

 

Мінімальна зарплата впливає на автоматичне відшкодування ПДВ

 

Платники податків, які подали відповідну заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (Додаток 4 до податкової декларації з податку на додану вартість) та відповідають одночасно встановленим Податковим кодексом України критеріям, мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

До таких критеріїв, зокрема, належать:

1. включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

2. здійснення операцій, до яких застосовується нульова ставка (питома вага яких протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40 відсотків загального обсягу поставок (для платників податку з квартальним звітним періодом - протягом попередніх 4 послідовних звітних періодів));

3. відсутність у платника судових процедур банкрутства;

4. загальна сума розбіжностей між податковим кредитом, сформованим платником податку за придбаними товарами/послугами та податковими зобов'язаннями його контрагентів, в частині постачання таких товарів/послуг, що виникла протягом попередніх 3 послідовних календарних місяців, не перевищує 10 відсотків заявленої платником податків суми бюджетного відшкодування;

5. середня заробітна плата працівників не менше ніж у два з половиною рази перевищує мінімальний встановлений законодавством рівень у кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів);

6.1 чисельність працівників більше 20 осіб у кожному з останніх 4-х звітних податкових періодів (кварталів);

6.2 залишкова балансова вартість основних фондів на звітну дату перевищує суму податку, заявлену до відшкодування за попередні 12 послідовних календарних місяців;

6.3 рівень визначення податкового зобов'язання з податку на прибуток до сплати до бюджету є вищим від середнього по галузі за підсумками останнього звітного (податкового) року;

7. відсутність податкового боргу;

8. відсутність у великого платника податків задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року.

Критерії оцінки платника проводяться на аналізі даних його звітних показників та наявної податкової інформації.

Автоматичне бюджетне відшкодування здійснюється за результатами камеральної перевірки. Така перевірка проводиться протягом 20 календарних днів, наступних за граничним терміном отримання податкової декларації з податку на додану вартість, а з 1 січня цього року для платників із позитивною податковою історією - до 5 днів.

 

Реалізація кулінарних виробів, що містять алкогольні напої, - без збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

 

Платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Об’єктом оподаткування збором є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.

Алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з українським класифікатором зовнішньо-економічної діяльності; пиво – насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, який зазначений у товарній позиції 2203 згідно з з українським класифікатором зовнішньо-економічної діяльності.

Таким чином, кулінарні вироби та страви не відносяться до алкогольних напоїв, а збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства не сплачується з виручки від реалізації такої продукції.

 

Отримали іноземні доходи – задекларуйте їх!

 

Якщо громадянин України тимчасово працює за кордоном та отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу.

У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставками 15 чи 17%.

«Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації», - наголошує в.о.начальника Куп`янської ОДПІ Наталія Калашнікова.

Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

Водночас фахівці нагадують, що при заповненні декларації про свої доходи громадяни можуть користуватись детальною відеоінструкцією "Декларування доходів громадян", що розміщена на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України.

 

12 млрд. гривень єдиного внеску надійшло до Держказначейства у лютому

 

Станом на 27 лютого 2014 року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування перерахували до бюджету 12,8  млрд. грн., що становить 82% від запланових надходжень з єдиного внеску. До кінця місяця очікується 100 відсоткове виконання запланованих надходжень з ЄСВ.

У січні від платників надійшло 13,8 млрд. грн. єдиного внеску, що становило 100% від запланованих показників.

 

Більше 2 тисяч платників Слобожанщини вже мають свої «Електронні кабінети»

З початку 2014 року персональне робоче місце у новому електронному сервісі «Електронний кабінет платника податків» облаштували 2 249 представників бізнесу Харківського регіону.

Хоча «новий» сервіс Міндоходів і працює кілька місяців, платники регіону вже надали за його допомогою понад 4 тис. звітів.

Серед різноманітних можливостей цього сервісу платники здебільшого обирають «Формування і подання податкової звітності». В той же  час, користувачі позитивно оцінюють й розділ «Календар платника», де автоматично позначаються документи, які вже подано і ті, що найближчим часом потрібно надати.

Нагадуємо, що увійти до Електронного кабінету можна за адресою kpp.minrd.gov.ua або за гіперпосиланням «Електронний кабінет платника податків» на порталі Міндоходів. Для цього потрібно авторизуватися за допомогою електронного цифрового підпису.

 

Близько 90 «трудових нелегалів» та осіб, яким виплачувалася тіньова заробітна плата було виявлено протягом 2013 року

 

Куп`янська  ОДПІ нагадує, що виплата заробітної плати у «конвертах» та неоформлення трудових відносин - це одне із самих негативних явищ суспільного розвитку та серйозна загроза для державної економіки в цілому.

Головна небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає  не лише у тому, що бюджет недоотримує  кошти. Громадяни, які погоджуються на отримання заробітної плати «у конвертах», не лише сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки гідної пенсії у майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо.             Працівник, який отримує зарплату неофіційно, або погодився на неофіційні трудові відносини, повністю беззахисний перед роботодавцем. Адже домовленість про її розмір жодним чином не зафіксовано, і роботодавець сплачує платню доти, доки на те його воля.

Задля попередження порушень трудового законодавства та сприяння соціальній захищеності населення, фахівцями Куп`янської ОДПІ активно ведеться роз’яснювальна робота  щодо недопустимості виплати заробітної плати «в конвертах» та використання найманої праці з порушенням вимог трудового законодавства. 

Разом з тим, практичний досвід при проведенні контрольно-перевірочної роботи свідчить про те, що і громадяни, і їх роботодавці не надто сумлінно ставляться до своїх обов’язків по дотриманню законодавства, а іноді, і свідомо порушують його.

«Фахівцями Куп`янської ОДПІ, при проведенні перевірок суб’єктів господарювання протягом 2013 року було виявлено 89 осіб, які працювали без належного оформлення трудових відносин та отримували заробітну плату «у конвертах». Загалом, за результатами проведених перевірок, недобросовісним роботодавцям за порушення трудового та податкового законодавства доведеться сплатити до бюджету понад 8,1 тис.гривень», - повідомила заступник начальника Куп`янської ОДПІ Інна Богатирьова.

Шановні громадяни! Куп`янська ОДПІ вкотре  нагадує, що від власної байдужості й  мовчазної бездіяльності кожен «трудовий нелегал» втрачає: трудову  пенсію, відпускні за час щорічної відпустки, суму індексації заробітної плати у зв’язку зі зростанням цін, допомогу з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби та інше. Не будьте байдужими до власного майбутнього!

 

Шановні платники єдиного соціального внеску! Центр сертифікації електронних ключів в м.Куп`янськ чекає на вас

 

«Згідно з нормами законодавства, платники податків повинні надавати податкові декларації. Платники податків, які вже стоять на обліку у Куп`янській ОДПІ, мають можливість, використовуючи ключ цифрового підпису Центру сертифікації ключів, звітувати – через Інтернет», - наголошує заступник начальника Куп`янської ОДПІ  Ігор Лукшин.

Центр сертифікації ключів надає як юридичним так і фізичним особам наступні послуги електронного цифрового підпису:

-реєстрація заявників;

-надання у користування надійних засобів електронного цифрового підпису;

-допомога при генерації відкритих та особистих ключів;

-обслуговування посилених сертифікатів ключів заявника;

-консультативні послуги за зверненнями підписувачів тощо.

 

Шановні платники податків, не гайте часу, звертайтесь для отримання консультації щодо порядку виготовлення та отримання електронного ключа  до Куп`янської ОДПІ за адресою: м. Куп`янськ, вул.. Харківська, 99, каб. №3 або за телефоном 7-86-77.

 

За підакцизною ліцензією - у ЦОП

З 1 листопада підприємці можуть подавати документи та отримувати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами в Центрах обслуговування платників податків за місцем провадження своєї торговельної діяльності або в Головному управлінні Міндоходів у Харківській області.

 

 

Декларування доходів громадян за 2013 рік здійснюється за новою формою

 

Міністерство доходів і зборів України нагадує, що з 31.12.2013 року набрав чинності Наказ Міністерства доходів і зборів України №793, яким затверджена нова форма податкової декларації та Інструкція щодо її заповнення. Відповідно втратив чинність Наказ Мінфіну від 07.11.2011 №1395.

Згідно з п. 46.6 ст. 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Проте Наказом Міндоходів від 11.12.2013 №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» форма декларації не змінилася, зміни правил та порядку заповнення декларації не відбулися. Декларація (як і раніше) складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

Отже, за 2013 рік громадяни повинні подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену Наказом Міністерства доходів і зборів України 11 грудня 2013 року №793.

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України. 

 

 

 

Просмотров: 927 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024