Купянский городской портал! Четверг, 02.05.2024, 10:48
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2013 » Октябрь » 28 » Купянская ОГНИ информирует
10:32
Купянская ОГНИ информирует

Затверджено Реєстр великих платників податків на 2014 рік

Міндоходів України відповідно до пункту 64.7 статті 64 Податкового кодексу України наказом від 7 жовтня 2013 року № 543 затверджено Реєстр великих платників податків на 2014 рік.

З реєстром можна ознайомитись  на офіційному сайті Міністерства доходів і зборів http://officevp.minrd.gov.ua/listivki-ta-broshuri/116342.html.

Особливості взяття на облік великих платників податків визначено п. 64.7 ст. 64 Податкового Кодексу. Так, після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику, про таке включення платник податків зобов'язаний стати на облік у контролюючому органі, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр.

Одночасно нагадуємо, що великий платник податків - юридична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує п'ятсот мільйонів гривень або загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує дванадцять мільйонів гривень (п.п. 14.1.24.п. 14.1 ст. 14 Кодексу)

В обслуговуванні великих платників податків заслуговує на особливу увагу застосування нових  сервісів, які впроваджено Міністерством доходів і зборів, а саме:

«Електронний аудит», який дозволяє у максимально короткий термін обробити дані статистичного аналізу бухгалтерського обліку кожного платника;

«Електронний кабінет платника» дозволяє оперативно і дистанційно одержувати весь спектр адміністративних послуг.

Поряд з цим, вагомими складовими сприятливого «клімату» в обслуговуванні великих платників є високий професіоналізм, компетентність налагоджена взаємодія між структурними підрозділами спеціалізованих інспекцій, партнерські відносини між бізнес - структурами і органами Міндоходів.

 

Права та обов’язки пасажирів авіатранспорту

 

            Під час проходження митного контролю у міжнародних аеропортах пасажир має право:

отримати роз’яснення стосовно правил переміщення товарів через митний кордон України;

обрати усну чи письмову форму декларування, а також необхідну смугу руху для проходження митного контролю;

бути присутніми під час здійснення огляду товарів, що йому належать;

на повагу особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе з боку митників.

Крім того, пасажир зобов’язаний:

пред’явити на вимогу митника товари для контролю i оформлення та надати всю необхідну інформацію і документи;

задекларувати товари, в тому числі на вимогу митника заповнити митну декларацію;

сплатити податки i збори у випадках, передбачених законодавством.

Права та обов’язки пасажирів авіатранспорту визначено відповідно до статті 266 Митного кодексу України.

 

Громадянин України намагався незаконно ввезти в країну медичне обладнання на 80 тисяч гривень

 

Зупинили 78-річного чоловіка співробітники Харківської митниці Міндоходів спільно з прикордонниками в пункті пропуску «Харків-пасажирський».

Громадянин намагався приховати від митного контролю 8 штук апаратів для електро-, магніто- та світлотерапії по БАТ та БАЗ комп’ютеризованих «міні-експерт-т» в матраці на багажній полиці. Під час проведення митно-прикордонного контролю поїзду сполученням «Москва-Крівий Ріг» він не заявив про наявність зазначеного товару.

Як повідомили фахівці Харківської митниці Міндоходів, чоловік пояснив, що з правилами переміщення товарів через кордон не був знайомий, а прилади завернув у матрац щоб уникнути їх випадкового пошкодження під час транспортування.

За наявними у пасажира документами вартість обладнання складала в перерахунку на гривні 78 764 грн.

В результаті у відношенні порушника було складено протокол за ознаками  ч.1 ст.483 Митного кодексу України «переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контрлю». Медичне обладнання вилучено.

Окрім конфіскації товару, на громадянина чекає штраф у розмірі вартості медичного обладнання.

 

Міндоходів зібрало у жовтні майже 11 млрд. грн. ЄСВ

 

Зміна адміністратора єдиного соціального внеску не принесла жодних незручностей платникам – за перші три тижні адміністрування ЄСВ органами Міндоходів прийнято та оброблено 660 тисяч звітів, а надходження внеску склали майже 11 млрд. грн.

При цьому дві третини звітів (65%) були надані платниками за допомогою систем електронного звітування. Аналітики Міндоходів в подальшому очікують сталого зростання питомої ваги електронних документів у загальному обсязі звітності з ЄСВ.

Для зручності платників, що подавали звіт на папері, було подовжено робочий день фахівців Центрів обслуговування платників податків.

За наявною інформацією, черг, труднощів у поданні звітності, немотивованих відмов у прийомі документів або інших негативних наслідків від зміни адміністратора ЄСВ не зафіксовано.

Всі кошти, які надійшли на рахунки Міндоходів, відкриті у головних управліннях Держказначейства, були оперативно розподілені між фондами соціального страхування.

Нагадаємо, що процедуру адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Міністерство доходів і зборів України розпочало з 1 жовтня 2013 року. Саме з цього періоду суми нарахованого єдиного внеску підлягають сплаті на рахунки органів Міндоходів, відкриті в Головних управліннях Державної казначейської служби України.

Рахунки розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри» за адресою:http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/111543.html.

Звітність в електронному вигляді платники повинні надсилати на єдину адресу Інформаційного порталу Міністерства доходів і зборів України zvit@sta.gov.ua. 

 

Для отримання торгового патенту, завітайте до ЦОПП

 

Відповідно до норм законодавства придбавати та сплачувати торговий патент необхідно за місцем сплати збору.

Зокрема, платниками збору, які:

- провадять торговельну діяльність або надають платні послуги (крім пересувної торговельної мережі) - збір сплачується за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання платних послуг;

- здійснюють торгівлю валютними цінностями - за місцезнаходженням пункту обміну іноземної валюти;

- здійснюють діяльність у сфері розваг - за місцезнаходженням пункту надання послуг у сфері розваг;

- здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу - за місцем реєстрації таких платників;

- здійснюють торгівлю на ярмарках, виставках-продажах та інших короткотермінових заходах, пов'язаних з демонстрацією та продажем товарів - за місцем провадження такої діяльності.

 

Безробітних жінок навчали основам підприємництва

 

Про те, як створити бізнес власними руками, йшлося у ході семінару «Жінка та праця» для незайнятого населення, який днями був проведений у міському центрі зайнятості за участю фахівців Куп`янської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Харківській області.

Завідувач інформаційно – комунікаційного сектору Олена Ляшенко розповіла учасникам семінару про основні види підприємницької діяльності, ознайомила учасників семінару з вимогами щодо легального здійснення власного бізнесу. 

З початку року у міському центрі зайнятості за участі фахівців Міндоходів проведено 12 навчальних семінарів, на яких побувало понад 200 безробітних, що виявили бажання розпочати власну справу.

Присутніх  проінформували про діючі системи оподаткування: спрощену систему оподаткування для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб та особливості роботи на загальній системі оподаткування тощо.

Крім того, слухачам презентували офіційне видання відомства «Вісник Міністерства доходів і зборів України», звернувши увагу присутніх на корисну для них інформацію, та запросили майбутніх підприємців до співпраці з часописом.

 

Не подав звіт з ЄСВ - штраф 340 гривень

 

«Відповідно до частини 1 ст.26 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність», - зазначає заступник начальника Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Інна Богатирьова.

Згідно ст. 165 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн.)

Повторне за рік вчинення таких дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-680 грн) .

 

Податкову накладну можна видавати до її реєстрації в єдиному реєстрі

 

Платник податку – продавець, який здійснює операції з постачання товарів або послуг, на вимогу покупця може надавати податкові накладні до їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Нагадаємо, що реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється протягом 15 календарних днів з дати їх складання.

Вимоги щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних визначено п.11 2 розділу XX Податкового кодексу.

 

Куп`янська ОДПІ: Місцеві бюджети отримали 134,565 млн. грн.

 

Саме стільки склали надходження платежів до місцевих бюджетів м.Куп`янська, Куп`янського, Шевченківського та Дворічанського районів.

У порівнянні з минулим роком, сума надходжень збільшилась на 11,4 млн. грн.

Структура бюджетів територіальних громад Куп`янської ОДПІ залишається сталою – як і раніше, дві третини надходжень забезпечується за рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб. У 2013 році відрахування з доходів громадян склали 97,2 млн. грн., що більше у порівнянні із минулим роком на 7,7 млн. грн.

За словами фахівців, збільшення відрахувань з податку на доходи фізичних осіб вдалося досягнути, також, за рахунок «детінізації» використання найманої праці та індивідуального підприємництва.

 

Міндоходів планує використовувати електронні замки для транзитних вантажів на всіх митницях

 

З липня 2013 року електронні замки з функцією GPS - GSM навігації при ввезенні товарів та транспортних засобів на митну територію України були використані більше 28 тисяч разів у межах пілотного проекту в зоні діяльності Південної митниці.

Нагадаємо, електронні замки призначені для забезпечення стовідсоткового контролю в режимі реального часу за переміщенням транзитних транспортних засобів з товарами, які перебувають під митним контролем.

Інформація з електронних замків передається в режимі онлайн до моніторингового центру Міндоходів, де опрацьовується Єдиною автоматизованою інформаційною системою.

Ці пристрої сигналізують про зняття пломб не уповноваженими на це особами – якщо «транзитний» вантаж насправді призначений для українського отримувача, про це відразу дізнаються у Міндоходів. Таким чином, електронні замки дозволяють точно встановити, чи відповідає режим прямування транспорту тим відомостям, що вказані в документах.

За підсумками реалізації пілотного проекту на Південній митниці Міндоходів, практика буде поширена на митниці в інших регіонах України. Для цього Міністерство доходів і зборів вже  розробило Порядок використання електронних замків з функцією GPS-GSM навігації.

Проектом відповідного наказу регламентується, що такі пристрої розміщуватимуться за рішенням уповноважених працівників митниць на окремих транспортних засобах, що перетинають митний кордон України з вантажем. Зокрема, такий різновид контролю рекомендований для транзитних вантажів. Зняти замок має право тільки працівник митниці призначення, через яку «транзит» завершує свій шлях територією України.

Фахівці Міндоходів підкреслюють, що для платників податків встановлення замків буде безкоштовним, всі витрати на організацію високотехнологічного контролю бере на себе держава.

 

Міндоходівці Куп`янської ОДПІ навчають платників дистанційному звітуванню

 

«Звітувати, не виходячи з дому та використовувати усі переваги електронного спілкування з працівниками органів Міндоходів, можуть власники цифрових підписів, які з лютого цього року безкоштовно отримують електроні ключі в акредитованому центрі сертифікації. Ця безкоштовна послуга — альтернатива придбання посилених сертифікатів ключів у комерційних структурах», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області Олена Кухтіна.

Так, на сьогоднішній день, 3230 представників бізнесу Куп`янщини та наближених до неї районів отримали безкоштовні електронні ключі.

Для отримання ключів електронного цифрового підпису суб'єктам господарювання необхідно ознайомитись з інформацію на веб-порталі Міндоходів (www.minrd.gov.ua), звернутися до Центру обслуговування платників Куп`янської ОДПІ та отримати безкоштовно ключі електронного цифрового підпису.

А фахівці відділу ІТ та обліку платників податків Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області нададуть всю практичну допомогу щодо укладання договору та користування безкоштовним програмним забезпеченням.

 

Дохід від продажу нерезидентом успадкованої квартири не оподатковується

 

Куп`янська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Харківській області роз’яснює порядок оподаткування доходів нерезидента від продажу успадкованої або подарованої йому квартири.

Так, відповідно до ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отри­маний платником податку від про­дажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного подат­кового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (вклю­чаючи земельну ділянку, на якій розташовано такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій зе­мельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної Земельним кодексом залеж­но від її призначення, та за умови перебування такого майна у влас­ності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Водночас умова щодо перебування такого майна у власності платника подат­ку понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платни­ком у спадщину.

Відповідно до п. 172.9 ст. 172 По­даткового кодексу України до­хід від операцій з продажу  (обміну) об'єктів нерухомос­ті, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується в порядку та за ставками, встановленому для резидентів України.

Отже, дохід від операцій з про­дажу не частіше одного разу на рік об'єкта нерухомості – квартири – , яка перебуває у власності платника податку (фі­зичної особи – нерезидента) мен­ше трьох років та отримана ним у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Втім, оскільки умова щодо перебу­вання нерухомого майна (кварти­ри) у власності платника податку понад три роки не поширюється тільки на майно, отримане таким платником у спадщину, то дохід, отриманий платником подат­ку — нерезидентом від продажу не частіше одного разу на рік по­дарованої квартири, яка перебу­ває у його власності менше трьох років, оподатковується за ставка­ми 15 (17)%.   

       

Куп`янська ОДПІ: 6727 платників перебуває на обліку

 

На початок жовтня 2013 року у Куп`янській ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області зареєстровано, як платників податків і зборів 6727 підприємств та підприємців.

Суб’єктів господарювання – юридичних осіб перебуває на податковому обліку  - 1327, фізичних осіб – підприємців - 5400.

Лише протягом вересня поточного року на облік у Куп`янську ОДПІ взято 21 фізичних осіб - підприємців.

 

 

Граничний строк подання звітності за ІІІ квартал 2013 року - 9 листопада

 

Податкова звітність являє собою сукупність дій платника податків, містить відомості про результати діяльності платника податку, фіксує процес обчислення податку, а також суму, що підлягає сплаті до бюджету.

Виконання податкової звітності може здійснювати як платник податку самостійно, так і його представник або податковий агент.

Сплата податків, зборів, обов’язкових платежів, зазначених у звітності за ІІІ квартал, триватиме до 19 листопада 2013 року.

Неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. За повторне таке порушення протягом року штраф зросте до 1020 грн.(п. 120.1ст. 120  Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755- VI).

 

 

Реквізити податкової накладної

 

Міндоходів України повідомлено, що якщо податкова накладна містить недостовірні реквізити підприємства-продавця/покупця, зазначено неправильний індивідуальний номер платника-продавця/покупця, наведена в ній назва платника-продавця/покупця не відповідає назві, наведеній у статутних документах, чи відсутній хоча б один з обов’язкових реквізитів, то така накладна не може бути підставою для формування податкового кредиту покупцем.

Лист від 27.09.2013 р. № 11982/6/99-99-19-04-02-15

 

18 березня відзначатиметься День працівника податкової та митної справи України

 

 

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 554/2013

Про День працівника податкової та митної справи України

Ураховуючи значну роль органів доходів і зборів у забезпеченні єдності та цілісності податкової і митної політики держави, на підтримку ініціативи Міністерства доходів і зборів України постановляю:

1. Установити в Україні професійне свято — День працівника податкової та митної справи України, яке відзначати щорічно 18 березня.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

Указ Президента України від 22 червня 1992 року №353 «Про День митної служби України»;

Указ Президента України від 24 жовтня 2005 року №1506 «Про День працівника державної податкової служби України».

3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

Екологічний податок – щодо його сплати на митному кордоні

 

З 1 вересня 2013 року набрав чинності Закон України від 04.07.2013 №422-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм», згідно з яким екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів сплачується особами, віднесеними до платників цього податку: у разі виробництва, ввезення, придбавання транспортних засобів та кузовів до них, що в подальшому підлягають утилізації.

Також, віднесено до переліку платників цього податку осіб, які ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них (за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10 згідно з УКТ ЗЕД) в митному режимі імпорту.

При здійсненні пропуску транспортного засобу (кузову) на митну територію України, посадова особа митного органу:

- перевіряє правильність обчислення та повноту сплати податку;

- проставляє у митній декларації на транспортний засіб (кузов) відмітку про сплату;

- оформлює та видає на кожний транспортний засіб особі, яка ввозить на митну територію України такий транспортний засіб, довідку про сплату або про звільнення від сплати цього податку для подальшого здійснення державної реєстрації транспортного засобу органами внутрішніх справ України.

 

Фермерські господарства не є платниками єдиного соціального внеску

 

До переліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування члени фермерських та особистих селянських господарств не віднесено, але вони мають право на добровільну сплату єдиного внеску.

Добровільна сплата єдиного внеску забезпечить цим особам право на пенсійне страхування, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Відповідно до п.3 частини першої ст.7 та частини п’ятої ст.10 Закону про ЄСВ члени фермерських та особистих селянських господарств самостійно визначають для себе суму, з якої нараховуватиметься єдиний внесок (базу нарахування єдиного внеску), однак така сума не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску і більшою за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.

Зазначені особи сплачують єдиний внесок залежно від обраного виду соціального страхування у таких розмірах ( у відсотках самостійно визначеної суми):

- загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 33,2 відс.;

- загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття – 1,5 відс.;

- загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, – 1,9 відс.;

- загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності – 1,51 відс.

Довідково: дана норма визначена частиною першою ст.4 та частиною першою ст.10 Закону про ЄСВ

 

На Київщині перекрито міжнародний канал надходження нелегального тютюну та спирту

 

Під час проведення операції „Тютюн-Контрафакт-2013” на Київщині співробітниками Міндоходів викрито злочинне угрупування, яке займалося незаконним придбанням, зберіганням та збутом підакцизних товарів. Вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму понад 36 млн. гривень.

У рамках порушеного  кримінального провадження було проведено ряд обшуків, внаслідок яких перекрито міжнародний канал надходження нелегальних підакцизних товарів. Як з’ясувалося, злочинне угрупування діяло по всій території України. Бази зберігання тютюнових виробів  знаходилися у Київській, Волинській, Закарпатській областях, а реалізацією та зберіганням спирту „займалися” Івано-Франківськ та Одещина.

Організаційним центром та координатором роботи всіх напрямів злочинного „виробництва” був Київ. Саме тут, за адресою одного з фігурантів справи були вилучені бланки товарно-транспортних накладних, 16 митних (транзитних) пломб для опломбування вантажних автомобілів, незаповнені бланки з відбитками печаток, печатка ООО «Т» (м. Москва, Російська Федерація), яка використовувалася для виготовлення документів для транзитного переміщення вантажу по території України, 10 тис. дол. США готівкою та зразки тютюнових виробів.

Через свою протиправну діяльність ділків бюджет втратив майже 13,5 млн. грн. акцизного податку з тютюнових виробів (9,5 млн. грн.) та спирту (4 млн. грн.).

За результатами проведених обшуків виявлено та вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму понад 36 млн. гривень. Зокрема, вилучено понад 2,2 млн. пачок тютюнових виробів виробництва Республіки Білорусь на суму майже 27 млн. грн., 7,9 тис. дал. спирту загальною вартістю понад 6,3 млн. грн., 10 тис. доларів США готівкових коштів та 4 вантажних автомобіля загальною вартістю 3 млн. грн. Триває досудове розслідування кримінального провадження.

Загалом, лише протягом останнього тижня слідчими та оперативними підрозділами Міндоходів під час обшуків складських приміщень та місць проживання груп осіб, які здійснювали незаконне виробництво підакцизної продукції, виявлено та вилучено промислове устаткування для виготовлення тютюнових виробів, близько 8 тон тютюну, 3 мільйони пачок незаконно виготовлених цигарок, понад 5 мільйонів марок акцизного податку Російської Федерації із ознаками підробки, обладнання для виготовлення алкогольних напоїв, близько 80 тон спирту, понад 100 тис. пляшок контрафактних алкогольних напоїв, маркованих підробленими марками акцизного податку.

 

Чи звільняється від сплати єдиного внеску ФОП на загальній системі оподаткування, яка є пенсіонером за віком?

 

Згідно до п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Відповідно п. 2 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 для платників, зазначених у п. 4 ст. 4 цього Закону, а саме фізичних осіб - підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), ЄВ нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності.

При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Отже, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, яка отримує пенсію за віком, повинна нараховувати та сплачувати ЄВ на загальних підставах. Винятків та пільг для зазначеної категорії фізичних осіб чинним законодавством не передбачено.

 

Яким чином платник може отримати довідку про відсутність заборгованості зі спати єдиного внеску?

 

Відповідно до частини 7 ст.14 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) органи доходів і зборів зобов’язані проводити звірення сум нарахування та сплати ними єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) за вимогою платників, зазначених у пунктах 1, 4 і 5 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, а саме: роботодавців, фізичних осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

Таким чином, платник може звернутися з заявою в довільній формі щодо отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄВ до органу доходів і зборів за основним місцем обліку.

Довідка видається безоплатно на підставі поданої заяви, яка обов’язково містить посилання на найменування підприємства (установи, організації), до якого буде подано довідку.

Контролюючий орган на підставі даних картки особового рахунку платника визначає наявність/відсутність заборгованості зі сплати ЄВ на дату формування довідки.

Довідка за довільною формою (крім довідки про відсутність заборгованості із сплати ЄВ у зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію, реорганізацію юридичної особи, припинення підприємницької діяльності фізичною особою) надається платнику ЄВ у термін до 15 календарних днів (ст. 20 Закону України від 02.10.1996 № 393/96-ВР «Про звернення громадян» зі змінами і доповненнями).

При цьому, слід зазначити, що до 30.09.2013 процедура адміністрування щодо прийняття та оброблення звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів в картках особових рахунків платників здійснюється органами Пенсійного фонду України (лист Міндоходів України від 30.08.2013 № 11149/99-99-17-03-01-16).

Тобто, до 30.09.2013 платник ЄВ може отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати ЄВ, звернувшись с заявою в довільній формі до органів Пенсійного фонду України за основним місцем обліку.

 

Яким чином відображаються у податковому розрахунку за ф. №1 ДФ сума доходу, нарахована на користь фізичної особи (ФО) – зовнішніх сумісників, оформлених за трудовою угодою?

 

            Згідно з Довідником ознак доходів Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 №1020, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (пп.164.2.1 п.164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року  №2755 – VI) зазначаються за ознакою доходу №101№, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно – правового договору (пп..164.2.2 п.164.2 ст. 164 Податкового кодексу України) відображається за ознакою доходу „102”.

 

 

Як припинити підприємницьку діяльність

 

Якщо Ваш бізнес, як то кажуть, не пішов і Ви наважились взагалі припинити свою підприємницьку діяльність, це необхідно зробити сумлінно, крок за кроком, враховуючи порядок і терміни, визначені законодавством України. І, головне, слід пам'ятати: поки процедура припинення не доведена до кінця, поки державний реєстратор не внесе відповідний запис про припинення Вашої підприємницької діяльності, Ви - підприємець з усіма наслідками, що випливають з цього статусу.

Отже, крок перший – це звернення до державного реєстратора.

Крок другий, - звернення до податкової інспекції.

Для припинення своєї діяльності суб’єкт господарювання подає до податкової інспекції, де платник податків перебуває на обліку, такі документи:

- заяву про зняття з обліку платника податків за ф. №8-ОПП (за бажанням);

- обов’язково оригінали та копії документів, які видаються органом Міндоходів платнику податків і підлягають поверненню при закритті (довідка ф. №4-ОПП, свідоцтва, патенти тощо).

Потім проводиться перевірка платника податків. У разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетом орган Міндоходів знімає платника з обліку та складає довідку    ф. №12-ОПП про зняття з обліку перевіреного платника податків, яку надсилає органам державної реєстрації.

Якщо проведеною перевіркою платника податків встановлено факт заборгованості його перед бюджетами, орган Міндоходів не знімає його з обліку, а складає повідомлення про наявність обов'язків зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) за ф. №10-ОПП і надсилає його платнику. Для подальшого закриття платнику податків необхідно сплатити заборгованість по платежах, зазначених у повідомленні.

Коли боргів не буде - особа, що припиняє свою діяльність, отримає довідку про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах) ф. №22-ОПП. Саме цю довідку (серед інших, які платник бере в обов’язкових фондах, де також перебував на обліку) особа, що закривається надасть державному реєстратору.

І тільки після цього державний реєстратор внесе запис про припинення підприємницької діяльності. Саме з цього часу підприємницька діяльність суб’єкта господарювання вважатиметься припиненою.

 

Просмотров: 576 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024