Купянский городской портал! Вторник, 21.05.2024, 01:59
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2013 » Сентябрь » 9 » Купянская ОГНИ информирует
13:19
Купянская ОГНИ информирует

 

Міндоходівці відповіли на актуальні запитання клієнтів

 

На запитання платників податків щодо подання електронної звітності РРО відповідав під час телефонного сеансу «гаряча лінія» заступник начальника Куп`янської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Харківській області Ігор Лукшин.

Відповідаючи на запитання, що надходили під час «гарячої лінії», Ігор Валерійович зазначав, що для зручності платників податків оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. До переліку сертифікованих приладів додано ще 9 моделей.

«Платники можуть обрати оптимальну для себе нову модель техніки або модернізувати наявний касовий апарат, приєднавши до нього відповідний модем», - підкреслював Ігор Лукшин.

Під час телефонного зв`язку податківець нагадував, що  норму стосовно обов’язкового подання суб’єктами господарювання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО до Міндоходів України дротовими або бездротовими каналами зв’язку введено в дію з 01.01.2013 р., а обов’язок подання електронної звітності не спростовано у зв’язку з набранням чинності Законом України від 21.06.2013 р. № 357-VII, яким відстрочено настання відповідальності за неподання електронної звітності з 01.07.2013 р. на 01.01.2014 р.

 

 

На кордоні з Євросоюзом з’являться три міжнародні пункти пропуску

 

 

Три пункти пропуску на українсько-румунському кордоні отримають статус міжнародних. Проект відповідної міжурядової угоди  був підтриманий сьогодні на засіданні  Кабінету Міністрів України.

                 У документі, зокрема, йдеться про пункти у Чернівецькій області: «Красноїльськ – Вікову де Сус», «Руська – Ульма» і «Дяківці – Раковець».

                «Після реалізації цього проекту Україна матиме три сучасні пункти пропуску, побудовані за останнім словом техніки. Це, в свою чергу, створить комфортні умови для перетину кордону нашими громадянами», - підкреслив Міністр доходів і зборів Олександр Клименко, представляючи проект угоди на засіданні Уряду.

                Передбачається, що зміна статусу надасть змогу залучити фінансування з Євросоюзу для проведення масштабної реконструкції цих пунктів. Після цього їхня пропускна спроможність суттєво зросте, що має активізувати економічний та культурний обмін між прикордонними регіонами України та Румунії.

 

 

Особи, які прибули за путівками на лікування або оздоровлення туристичний збір не сплачують

 

Фахівці Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області нагадують, що туристичний збір – це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

                 Особливістю сплати збору є те, що податкові агенти справляють його під час надання послуг, пов`язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею). Сума сплаченого збору зазначається окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

                Статтею 268 р. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями визначено, що платниками збору не можуть бути особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

особи, які прибули у відрядження;

інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

ветерани війни; учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію Міністерства охорони здоров’я України; діти віком до 18 років;

                дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

                З метою підтвердження правомірності надання пільги податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи до пільгової категорії.

                Зокрема, наявність путівки або курсівки в санаторії та пансіонати та свідоцтво про народження дітей віком до 18 років є підставою для надання пільги по сплаті збору  (путівки або курсівки можуть бути оригіналом).

                Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками збору.

 

 

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування з 4 кварталу 2013 року подається не пізніше 13 вересня 2013 року

 

 

«Суб’єкти господарювання, які є платниками інших податків і зборів  відповідно до норм Податкового кодексу України, можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючих органів не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу», - нагадала під час зустрічі із журналістами завідувач інформаційно – комунікаційного сектору Куп`янської ОДПІ Олена Ляшенко.

                Тобто, фізичним особам – підприємцям  для переходу на сплату єдиного податку з 4 кварталу 2013 року необхідно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше 13 вересня 2013 року.                

                Відповідна норма визначена ст.298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

 

 

Хто не є платником екологічного податку за транспортні засоби

 

Перелік об’єктів оподаткування екологічним податком з 1 вересня ц.р. доповнено новим – за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (далі – екологічний податок за транспортні засоби).

                Крім того, визначено перелік осіб, які звільняються від сплати екологічного податку.

                Зокрема, особи, які придбавають на території України транспортні засоби, що в установленому порядку були вперше зареєстровані та/або перереєстровані до 1 вересня 2013 року, у власників транспортних засобів,

не є платниками податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

                Тобто, у разі, якщо особою придбано транспортний засіб після 1 вересня 2013 року у особи, яка придбала цей транспортний засіб та в установленому порядку зареєструвала його в Україні до 1 вересня 2013 року, то екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів не сплачується.

                Водночас, платниками екологічного податку за транспортні засоби є особи, які:

                - ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них (за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10 згідно з УКТ ЗЕД) в митному режимі імпорту;

                - здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку України;

                - придбавають транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку згідно з підпунктом 240.6.1 Кодексу, а саме, у осіб які ввезли на митну територію України транспортні засоби, що належать дипломатичним представництвам або консульським установам іноземних держав, міжнародним організаціям, які користуються привілеями та імунітетом згідно із загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, а також працівникам таких представництв, установ, організацій та членам їх сімей.

 

 

Податковий кодекс надаві платникам єдиного податку багато можливостей

 

                Зокрема, вони можуть змінювати групу платника єдиного податку чи взагалі відмовитись від спрощеної системи оподаткування.

                За умов дотримання вимог обраної ним групи «єдинщик» самостійно протягом року може змінювати групу платника єдиного податку. Для цього йому необхідно подати заяву до органу Міндоходів не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у суб’єкта господарювання спрощеної системи оподаткування третьої та п’ятої групи анулюється свідоцтво платника податку на додану вартість, ця норма передбачена пп.298.1.5 п.298.1 статті 298 Податкового кодексу України. Також, платник єдиного податку, який прийняв рішення про зміну групи, має подати до уповноваженого органу податкову декларацію у встановлені строки.

                Умови та порядок здійснення відмови від спрощеної системи оподаткування для платників єдиного податку визначаються підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 статті 298 Податкового кодексу України.

                Відмова буде розглянута територіальним органом Міндоходів в тому разі, якщо платником погашено всі податкові зобов’язання чи борги. Також, фізична особа – підприємець для того, аби відмовитися від спрощеної системи оподаткування протягом року повинна подати за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу заяву до податкової інспекції за місцем реєстрації. Податкову декларацію ці суб’єкти господарювання подають за ті квартали, коли вони перебували на спрощеній системі оподаткування.

 

 

 

Одинокі батько або мати мають право на підвищену податкову соціальну пільгу

 

Фахівці Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області нагадують: податкова соціальна пільга одинокій матері чи батьку дорівнює 150 відс. від суми звичайної соціальної пільги. В 2013 році – це 860,25 грн. у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

                При цьому граничний розмір заробітної плати, яка дає право на отримання такої пільги, – 1610 грн.

                «Для отримання пільги на дитину (дітей) такому платнику необхідно подати за місцем роботи заяву про застосування пільги, копії паспорта та свідоцтва про народження дітей», - зазначає начальник Куп`янської ОДПІ Олена Кухтіна.

                Нагадаємо, податкова соціальна пільга дає можливість платнику зменшити оподаткування загального місячного доходу, отриманого у вигляді заробітної плати від одного роботодавця.

 

 

 

 

Відповідальність за неправомірне застосування податкової соціальної пільги несе платник податку

 

Податкова соціальна пільга може надаватися платнику податку на доходи фізичних осіб виключно за одним місцем нарахування (виплати) заробітної плати. Якщо платник податку подав заяви про застосування ПСП у кілька місць отримання доходу, такий платник втрачає право на її отримання.

                Таке право втрачається за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому встановлено порушення порядку застосування ПСП, та закінчуючи місяцем поновлення права на пільгу. Для того, щоб відновити право на пільгу, платнику необхідно подати заяву про відмову від пільги всім роботодавцям, яким раніше подавалися заяви  про застосування ПСП. У заяві зазначається місяць, коли відбулося таке порушення.

                На цій підставі кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку. Якщо сума такої виплати недостатня, податок утримується за рахунок наступних виплат до повного погашення суми такої недоплати.

                У разі якщо суми недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновиться з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються (п.п.169.2.4 п.169.2 ст.169 Податкового кодексу України).

 

 

 

 

Як підприємцю — платнику єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування

 

«Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України», -  зазначила під час семінару з платниками податків заступник начальника Куп`янської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області.

                Перейти на загальну систему оподаткування фізична особа — підприємець — платник єдиного податку може за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які сплачують платники єдиного податку.

                Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

                З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано таку заяву, підприємець вважатиметься на загальній системі оподаткування.

                Інна Богатирьова зауважує: «Фізична особа — підприємець може змінити систему оподаткування лише один раз протягом календарного року. Тобто суб’єкт підприємництва, який відмовиться від спрощеної системи оподаткування у 2013 р., не зможе до кінця цього року знову стати платником єдиного податку».

                Відмова від спрощеної системи оподаткування здійснюється в порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 — 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України.

 

 

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу юридичними особами

 

 

Після першої реєстрації в Україні транспортних засобів юридичним особам необхідно в десятиденний строк подати розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Розрахунок подається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням юридичної особи та за місцем реєстрації транспортного засобу за формою, встановленою наказом Мінфіну України від 21.12.2012 р. № 1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів».

                Слід звернути увагу на те, що до розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

                Водночас від сплати збору за першу реєстрацію звільняються транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

                У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого нові власники зобов’язані сплатити збір за ставками, у порядку та на умовах, передбачених розділом VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України.

 

 

Чи може ФОП бути платником єдиного податку другої групи, якщо надає послуги фізичній особі, а оплата вартості послуг здійснюється юридичною особою, що не є платником єдиного податку?

 

Відповідно до пп.2 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.

Згідно зі ст.901 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Сторонами договору про надання послуг виступають замовник (послугоотримувач) та виконавець (послугонадавач).

Отже, нормами законодавства передбачено, що договір про надання послуг є складним зобов’язанням, що складається з двох зобов’язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов’язку, та правовідношення, в якому замовник зобов’язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Враховуючи зазначене, якщо фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Якщо фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа - не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені Податковим кодексом України, для другої групи платників єдиного податку, але за таким підприємцем залишається право обрання третьої групи платника єдиного податку.

 

 

 

Строк сплати єдиного податку ФОП третьої групи

 

Відповідно до п. 295.3 ст. 295 Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Згідно із п. 295.4 ст. 295 ПКУ сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

 

 

Просмотров: 656 | Добавил: kupyansk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024