Купянский городской портал! Пятница, 29.03.2024, 02:36
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2017 » Апрель » 18 » Салтівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області інформує. Новини від 18.04.2017 р.
08:25
Салтівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області інформує. Новини від 18.04.2017 р.
Понад 200 млн. грн. на ремонт доріг Харківщини забезпечила Харківська митниця ДФС

Започаткований в чотирьох областях України ще у 2015 році митний експеримент, який передбачає відрахування 50 % від перевиконання надходжень митних платежів на будівництво та реконструкцію автомобільних доріг, в поточному році розповсюджений уже на усі області.
Харківська митниця ДФС знаходиться серед лідерів в цьому експерименті. Так, з початку 2017 року митницею до Держбюджету перераховано до загального фонду 2,9 млрд. грн., що складає 121,2 % від доведеного індикативного показника, сума перевиконання становить 505,1 млн. грн. Таким чином, лише в 1 кварталі поточного року на ремонт доріг митниця спрямувала кошти в сумі більш ніж 200 млн. грн. З метою обговорення зазначеного питання відбулось розширене засідання комітету з питань митної справи Громадської ради при ГУ ДФС у Харківській області за участю керівництва Харківської облради.
Очільник митниці Андрій Танцеров звернувся до керівництва області з пропозицією посприяти в залученні до оформлення в зоні діяльності митниці харківських суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які здійснюють митне оформлення в інших регіонах.

Фахівці фіскальної служби про зміни податкового законодавства під час семінару

Найактуальніші та найважливіші питання для платників податків, останні законодавчі зміни, роз’яснення та консультації від провідних фахівців Головного управління ДФС області – такою насиченою видалася програма семінару, організованого Асоціацією платників податків в Харківській області.
В якості запрошених спікерів податківці ознайомили учасників семінару із внесеними змінами законодавства по податку на додану вартість, податку на прибуток, з особливостями сплати єдиного соціального внеску, порядком нарахування та сплатою податку на землю, податку на нерухоме майно. Крім того, було висвітлено питання організації перевірок підприємств і організацій фіскальними органами у 2017 році.
А враховуючи електронізацію усіх фіскальних процесів, та різномаїття електронних сервісів, які для зручності та комфорту обслуговування пропонує сьогодні Державна фіскальнаслужба, присутніх ознайомили з роботою Електронного кабінету платника. Під час семінару податківці також відповідали на запитання присутніх щодо порядку застосування законодавчих норм, так би мовити на практиці, під час здійснення господарчої діяльності.

За вихідні харківські митники вилучили «травичку», «порошок» та пристрій нічного бачення

На митному посту у пункті контролю «Куп’янськ-Вузловий» харківськими митниками спільно зі співробітниками УСБУ в Харківській області та прикордонниками виявлено пристрій нічного бачення. Громадянин України прямував до Росії потягом сполученням «Харків-Баку» та намагався незаконно вивезти пристрій, приховавши його у сумці під особистими речами.
А напередодні в пункті пропуску «Гоптівка» службовим собакою харківських митників Тайсоном була виявлена схованка з амфітаміном. Наркотики були приховані громадянином України, який прямував до Росії, в пачці цигарок, упаковці з-під серветок та в ручці барсетки.
Ще одну схованку на Гоптівці виявив службовий собака митників Ів Сен Лоран – понад 13 грамів марихуани. Цигарки замість звичайного тютюну були наповнені «травичкою».
Також на митному посту «Чугунівка» під час проведення митного контролю у одного з пасажирів автобусу в пачці з цигарками виявлений згорток з білим порошком.
Відносно правопорушників складені протоколи про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Фіскальна служба в телеефірі роз’яснила мешканцям Харківщини найбільш актуальні питання деклараційної кампанії

Чи підлягають декларуванню доходи від здавання квартири в найм, або ж доходи від надання в оренду легкового авто або іншого рухомого майна, як оподатковується спадщина, як задекларувати доходи від репетиторської діяльності, та які існують найпоширеніші помилки при заповненні декларації, розповів під час телефіру на каналі «ОТБ» співробітник управління податків і зборів з фізосіб Головного управління ДФС області Дмитро Тарасов у програмі «Тема дня».
Фахівець зупинився на окремих нюансах, з якими повинні бути обізнані платники та повідомив про відповідальність, яка передбачена діючим законодавством щодо громадян, які своєчасно не задекларують доходи та не сплатять податок. Окремо було акцентовано увагу на тому, що ті особи, які мають право на податкову знижку, можуть подати декларацію до кінця поточного року. Наприкінці співробітник фіскального відомства проінформував, що станом на 10.04.2017 до податкових інспекцій громадянами подано 15453 декларації, з них 13678 задекларували доходи, які підлягають обов'язковому декларуванню. Загальна сума задекларованих громадянами доходів становить
932,7 млн. гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб до сплати в бюджет згідно поданих декларацій становить 36,7 млн. грн. та військового збору – 6,5 млн.гривень. Крім того, правом на отримання податкової знижки скористалися 1775 громадян, яким визначено до повернення 2,8 млн.грн. податку.

Фахівці ДФС та словацькі митники обговорили напрями професійної підготовки кадрів

Фахівці Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС поділилися досвідом з представниками Митної служби Словацької Республіки, які перебували в Україні з метою ознайомлення з діяльністю навчальних закладів ДФС, обміну досвідом у сфері професійної підготовки.
Під час зустрічі гостей було ознайомлено з процесом спеціальної та спеціалізованої підготовки, що проводиться у Департаменті, зі структурою Департаменту, його матеріально-технічною базою, використанням сучасних інформаційних технологій у роботі та основними напрямками діяльності установи. Іноземним колегам також було презентовано кінологічний навчально-тренувальний комплекс, вольєри для утримання службових собак. Інспектори-кінологи Департаменту продемонстрували роботу кінологічних команд з пошуку речовин та предметів, схованих у валізах та ящиках, в автомобільному транспорті.

Викрито факти заволодіння коштами державного підприємства енергоринку у сумі 8,8 млн. грн.

Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Миколаївській області спільно з обласною прокуратурою встановлені факти заволодіння коштами державного підприємства, що діє на енергоринку країни.
За результатами відкритих торгів, оголошених державним підприємством, було укладено договір з одним з товариств з обмеженою відповідальністю Миколаївської області на виконання робіт з реконструкції об’єкту з постачання запчастин виробництва певної іноземної компанії. Зазначені запчастини були придбані товариством за участю ланцюгу постачальників. Проте, в ході аналізу встановлено, що один з постачальників у той же період мав взаємовідносини з офіційним представником вказаної іноземної компанії стосовно придбання таких запчастин за цінами в три рази нижчими, ніж ціна їх реалізації на адресу ТОВ.
Таким чином, службові особи товариства та їх постачальники, діючи за попередньою змовою і достовірно знаючи вартість запчастин виробництва іноземної компанії на території України, з метою штучного збільшення вартості робіт з реконструкції об’єкту внесли до документів завідомо недостовірні відомості та заволоділи коштами державного підприємства у сумі 8,8 млн. грн.

Іван Романов: Зацікавленість платників он-лайн послугами ДФС постійно зростає

Он-лайн послуги ДФС набувають популярності серед платників податків. Про це свідчить кількість звернень до Контакт-центру ДФС щодо використання таких сервісів.
За інформацією директора Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Івана Романова, протягом першого кварталу цього року надано 3825 інформаційно-довідкових послуг на звернення, які надійшли телефоном та електронною поштою, щодо користування он-лайн послугами ДФС.
«Якщо у лютому поточного року питання щодо використання он-лайнових послуг зросли на 105 порівняно з січнем, то вже у березні їх було надано на 897 більше, ніж за останній місяць зими», – зазначив Іван Романов.
За його словами, найбільша кількість запитань стосувалися можливостей сервісу «Електронний кабінет платника» - 1358. Друге місце за популярністю займає сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс». Правилами користування ним цікавилися 1002 платники. Водночас у березні 2017 року найбільш рейтинговим було запитання-відповідь з Бази знань щодо користування електронним сервісом «Отримання відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді», який розміщено на веб-порталі ДФС. З таким питанням до фахівців Контакт-центру звернулися 853 платники.

Салтівська ОДПІ: близько 800 громадян подали декларації про майновий стан і доходи

Салтівська ОДПІ повідомляє, що до податкової інспекції вже надано 798 декларацій про декларування доходів за 2016 р. в т.ч. по податковій знижці – 190 декларацій.
Відповідно до оперативних даних, за поданими до податкової інспекції декларацій, задекларовано до сплати військового збору – 440,2 тис. грн., сплачено 159,0 тис. грн., задекларовано до сплати податку з доходів фізичних осіб – 1 876,0 тис. грн., сплачено 714,0 тис. грн. Сума податкових зобов’язань податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2017 року. Задекларовані сума ПДФО до повернення становить 250,6 тис. грн., повернуто 190,0 тис. грн.
Переважна більшість з тих, хто вже виконав свій конституційний обов’язок, задекларували успадковане чи отримане у дарунок майно. Також громадяни декларували доходи, що були отримані від надання в оренду майна та від продажу (обміну) рухомого та/або нерухомого майна.
Податківці Салтівської ОДПІ звертають увагу громадян на те, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2016 році, триває. «Запрошуємо вас отримати безкоштовно бланки податкових декларацій про майновий стан і доходи в центрах обслуговування платників (можливо також роздрукувати бланки самостійно з офіційного Веб-порталу ДФС України). Декларацію ви можете за власним вибором подати особисто (або уповноваженою на це особою), поштою або засобами електронного зв’язку. Останній день подання декларацій громадянами, які зобов’язані задекларувати свої доходи – 3 травня 2017 року. Звертатися для отримання податкової знижки за наслідками 2016 року можна упродовж поточного року», - наголошує начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Салтівської ОДПІ Оксана Редя.

Шановні громадяни! Своєчасно прозвітуйте про отримані у 2016 році доходи

Форма Декларації, за якою необхідно прозвітувати про отримані протягом минулого року доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.
За вибором платника податків Декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж Декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.
Граничний термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, самостійно нарахованих фізичною особою – платником податків у Декларації за 2016 рік, – 31 липня 2017 року.

Власники автівок поповнили місцеві бюджети Великобурлуччини майже на 92 тисячі гривень

У І кварталі 2017 року власники легкових авто, що згідно з законодавчими нормами підлягають оподаткуванню, спрямували 91,8 тисяч гривень транспортного податку до бюджетів Великобурлуцького району.
Нагадаємо, що платники транспортного податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації авто декларацію із розбивкою річної суми рівними частками щоквартально. Юридичні особи сплачують транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
Щодо фізичних осіб, то обчислення суми податку з об'єкта оподаткування, здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку на підставі відомостей, необхідних для розрахунку податку, отриманих від органів внутрішніх справ. Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2017 року.

Єдиний податок – стабільне джерело наповнення місцевого бюджету

Впродовж І кварталу 2017 року від платників м. Куп’янськ надійшло 3 818,1 тисяч. грн. єдиного податку. Більша частина коштів сплачена підприємцями – 3,4 млн. грн., що на 1,77 млн. грн. більше показника 2016 року. Від юридичних осіб, що обрали спрощену систему оподаткування направлено до бюджету 417 тисяч грн. Загалом темп росту надходжень єдиного податку в порівнянні з аналогічним періодом минулого року складає 144%.
Варто зазначити, що єдиний податок від малого підприємництва належить до тих податкових платежів, надходження якого стабільно і суттєво поповнюють місцевий бюджет.
Звертаємо увагу платників спрощеної системи оподаткування, що з 01 січня 2017 року набрали чинності Закони України від 20.12.2016 року №1791 та від 21.12.2016 року №1797, згідно яких встановлені ставки єдиного податку: для єдинників першої групи у межах до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового року; для спрощенців другої групи – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати. Максимальна фіксована ставка для єдинників першої групи становить не більше 160 грн. (до 10% від 1600 грн.), а для спрощенців другої групи не може перевищувати 640 грн. (до 20% від 3200 грн.).

Від платників Вовчанщини – понад 1,7 мільйони гривень «патріотичного» податку

З початку звітного року платники Вовчанського району, що знаходяться на обліку в Салтівській ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області внесли в обороноздатність української армії 1 733,0 тисяч гривень військового податку. Слід зазначити, що сума сплати перевищує показник минулого року більше ніж на півмільйона гривень (на 45%), - інформують в інспекції. На підвищення рівня надходжень «патріотичного» податку значно вплинуло зростання рівня мінімальної заробітної плати, яка на сьогодні складає 3200 гривень.
Фахівці Салтівської ОДПІ нагадує, що зазначений податок впроваджений для єдиного цільового призначення – фінансування Збройних Сил України під час проведення військових дій.
Додатково повідомляємо, що військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри. Платниками збору є фізичні особи як резиденти, так і нерезиденти, які отримують доходи в Україні, фізичні особи-резиденти, які отримують іноземні доходи, а також податкові агенти. Сума відрахувань складає 1,5% від загальної суми доходів.

Від платників Дворічанщини надійшло понад 7 млн. грн. ЄСВ

У січні – березні 2017 року платники податків Дворічанського району, що перебувають на обліку в Салтівській ОДПІ, сплатили 7 412,6 тисяч грн. єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що становить 148,9 відсотків від показників аналогічного періоду минулого року
Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року мінімальна сума ЄСВ для фізичних осіб-підприємців становить 704 грн. на місяць. Однак, платники єдиного податку 1 групи сплачують єдиний внесок у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску (у 2017 році – 352 грн. на місяць) із зарахуванням відповідних періодів ведення бізнесу до страхового стажу пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Платники Куп’янського району в І кварталі 2017 року забезпечили майже в чотири рази більше ПДВ

Протягом перших трьох місяців 2017 року платники Куп’янщини сплатили 10,5 мільйонів гривень податку на додану вартість. Це становить 394 відсотка проти такого ж періоду минулого року.
«Саме запровадження електронного адміністрування ПДВ своїм наслідком має суттєве зростання сплати цього податку. Тобто, сумлінний бізнес має можливість звітувати про здійснювані операції з ПДВ за посередництвом сучасних інформаційних технологій. Водночас, завдяки цьому сервісу фахівці ДФС отримали інструментарій для швидкого аналізу та співставлення даних податкових накладних. Результат – своєчасне попередження схем мінімізації та майже миттєве реагування на ризикові для бюджету операції», - зазначає начальник Салтівської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області Олена Кухтіна.
Саме сучасна система адміністрування ПДВ дає матеріали для аргументованого спілкування з представниками бізнесу, котрі мають намір мінімізувати сплату податку в бюджет. Отож, заходи фіскального характеру – останній аргумент фахівців ДФС, що застосовується лише за наявності очевидних порушень податкового законодавства.

Платники Шевченківського району сплатили 772 тисячі військового збору

Протягом січня-березня 2017 року з доходів платників податків Шевченківського району Харківської області до держбюджету спрямовано 772,3 тисячі грн. військового збору. Зокрема, тільки у березні місяці 2017 року платниками податків сплачено 253,4 тисячі грн. військового збору.
Нагадаємо, що платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, відносяться орендна плата, виграш в державну та недержавну грошову лотерею, продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи. Ставка збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

У «ЗІР» функціонує розділ «Електронний цифровий підпис»

Слов’янська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує, що в електронному сервісі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) «Загальнодоступний інформаційно - довідковий ресурс» («ЗІР») з’явився розділ «Електронний цифровий підпис».
Цей розділ містить:
актуальні запитання щодо послуг електронного цифрового підпису;
інформацію щодо Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД ДФС) за посиланням www.acskidd.gov.ua;
місцезнаходження та режим роботи відокремлених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС за посиланням www.acskidd.gov.ua/contacts;
можливість переходу до усіх запитань-відповідей за напрямком «Електронний цифровий підпис».
Нагадуємо, що скористатись електронним сервісом «ЗІР» можна на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС або за посиланням http://zir.sfs.gov.ua

Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи за 2016 рік, якщо у 2016 році ним отримано у спадщину земельну ділянку від діда?

Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Отже, платником податків відповідно до норм Кодексу отримано доходи у вигляді майна, що успадковується спадкоємцем, який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення та які підлягають декларуванню з відповідним оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. (п. 167.2 ст. 167 Кодексу) і військовим збором – 1,5 відсотків. Останній день подання декларації за 2016 рік – 3 травня 2017 року.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу - до початку роботи

Салтівська ОДПІ нагадує роботодавцям про законодавчі положення частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України (із змінами та доповненнями), якими визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та інформування Державної фіскальної служби України про прийняття працівника на роботу.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається в порядку, визначеному постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413 власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за встановленою формою до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:
засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Новації валютного сегменту

З 5 квітня 2017 року надходження в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України, підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, у розмірі 50 відсотків (було – 65%).
Значно зріс рівень операцій з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один робочий день, у межах одного банку чи фінансової установи, який відтепер обмежено сумою у еквіваленті 150 000 гривень ( було – 12 000 грн.). Вказані зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 04.04.2017 р. №30 до Постанови НБУ від 13.12.2016р. № 410 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".
Розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", як і раніше, здійснюються у строк, що не перевищує 120 календарних днів.

Як обрати спрощену систему оподаткування новоствореному підприємцю?

Новостворені фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація.
Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).
Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
Якщо суб'єкт господарювання відразу у місяць реєстрації не скористався своїм правом перейти на спрощену систему оподаткування, то така можливість у нього буде у наступному кварталі. Для цього потрібно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Але прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування можливо тільки один раз протягом календарного року.

Мінімальна заробітна плата гарантована державою

З 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата в місячному розмірі становить 3200 гривень (у погодинному розмірі – 19,34 гривні).
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України.
Всі роботодавці, які використовують працю найманих працівників, зобов’язані виплачувати заробітну плату у розмірі не нижчому за мінімальний.
Погоджуючись на виплату заробітної плати нижче мінімального рівня або неофіційне працевлаштування, робітник втрачає такі права, як оплачувані відпустки, соціальні страхові виплати та пенсійний стаж.

Реалізація яких товарів без РРО неможлива — дізнайтеся з нового Переліку

З 08.05.2017 р. набере чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій. (Постанова Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 р. № 231)

Роботу е-реєстру автоматичного відшкодування ПДВ буде удосконалено

Електронний реєстр автоматичного відшкодування податку на додану вартість 10.03.2017 р. доповнено інформацією щодо двох важливих граф (1а, 1б, 2). За повідомленням прес-служби Міністерства фінансів, ідеться про графу «Залишок суми податку, що підлягає бюджетному відшкодуванню», яка розділена на дві колонки:
а) сума бюджетного відшкодування з урахуванням змін (уточнюючих розрахунків на зменшення, КПР ( контрольно-перевірочні роботи), оскаржень, відшкодувань на рахунок у банку, з урахуванням сум податкового боргу, у разі його наявності);
б) ознака наявності інформації від правоохоронних органів (наявність — 1, відсутність — 0).
Друга графа містить «Інформацію про стан повернення бюджетного відшкодування» (з урахуванням особливостей, установлених пунктом 55 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу).
Передбачається, що додаткові графи забезпечать можливість комплексного аналізу та моніторингу даних. З цією метою, до речі, також планується протестувати та впровадити збереження пошукового запиту платника у форматі MS Excel.

Як банки перевірятимуть фінансові операції клієнтів

З 10.04.2017 р. набрала чинності постанова Нацбанку України, якою затверджено зміни до Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників.
Зокрема, змінами передбачено, що банк має пересвідчитися в чинності (дійсності) поданих клієнтом або іншими особами (у визначених законодавством випадках) документів та відповідності їх оформлення вимогам законодавства України. Копії документів, що подаються до банків (у тому числі перекладені українською), засвідчуються підписом керівника (уповноваженої ним особи) та відбитком печатки клієнта (за наявності) або, якщо це передбачено договором банківського рахунку, — в електронному вигляді засобами програмно-технічного комплексу «клієнт-банк», «клієнт-Інтернет-банк» тощо. Якщо копії документів (у тому числі перекладені українською) подаються до банків іншими особами (у визначених законодавством випадках), то такі копії засвідчуються підписом та відбитком печатки (за наявності) цих осіб. У разі можливості перевірки інформації на підставі публічних джерел, у тому числі в мережі Інтернет, додаткове подання документів клієнтами або іншими особами (у визначених законодавством випадках) для здійснення аналізу не вимагається.
(Постанова Правління Нацбанку України від 07.04.2017 р. № 31)

Коли платіж визнається роялті

У разі якщо платнику надано право на використання програмного забезпечення і умови використання не обмежені функціональним призначенням такої програми, а її відтворення — кількістю копій, необхідних для такого використання, то платіж за його використання підпадає під визначення роялті.
Якщо платнику надано право на використання програмного забезпечення і умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»), то платіж за його використання не підпадає під визначення роялті.
При цьому визначення «роялті», наведене в Податковому кодексі, не передбачає таких ознак роялті, як спосіб поширення права на використання об’єктів права інтелектуальної власності (особисто автором або через посередників) та території поширення такого права (в межах країни або за кордоном). (Лист ДФС України від 22.03.2017 р. №3946/Г/99-99-15-02-02-14).

Дохід нерезидента від проведення семінару: оподатковувати чи ні?

Не підлягають оподаткуванню доходи нерезидента із джерелом походження з України у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва), у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.
Таким чином, виплата резидентом на користь нерезидента доходу у вигляді компенсації вартості послуг із проведення семінару, наданих таким нерезидентом, не підлягає оподаткуванню відповідно до положень пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу. (Лист ДФС України від 31.03.2017 р. № 6610/6/99-99-15-02-02-15).

Уряд подбає про пенсіонерів

Проведення підготовленої Урядом пенсійної реформи дасть змогу вже з 1 жовтня підвищити пенсії для значної кількості українців і скасувати оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Зокрема, Глава Уряду наголосив на трьох аспектах, які гарантує запровадження пенсійної реформи. Перший — побудова справедливої пенсійної системи, адже не допустимо, щоб 85 % пенсіонерів отримували мінімальну пенсію. Другий — зведення до 2024 р. дефіциту бюджету Пенсійного фонду до нуля. І третій — можливість підвищити українським громадянам пенсії.
«Ми пропонуємо з 1 жовтня підняти пенсії українським пенсіонерам і з 1 жовтня відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів», — підкреслив урядовець.
За попередніми розрахунками Уряду щонайменше 9 млн. пенсіонерів отримають підвищення пенсій від 200 до понад 1 000 грн. Отримати ресурси для такого підвищення, за словами Володимира Гройсмана, цілком реально завдяки напрацьованим Урядом заходам.

Звіт з ЄСВ та Інструкцію з нарахування ЄСВ оновлять

Оприлюднено проекти наказів Мінфіну, якими затверджено нову Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, й Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Потреба приведення у відповідність до діючих редакцій вказаних документів виникла у зв’язку з унесеними з 2017 р. змінами до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ. Детальніше на http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100004645-zvit-z-yesv-ta-instruktsiyu-z-narakhuvannya-yesv-onovlyat

Порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування зазнав змін

Кабінетом Міністрів унесено зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.
Необхідність прийняття Урядом такого рішення зумовлена тим, що Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, було виключено з нього норми, які передбачали сплату збору на державне пенсійне страхування при купівлі фізичними особами іноземної валюти у готівковій формі.
Пенсійний збір при купівлі іноземної валюти (ставка 2%) сплачували тільки фізичні особи, які купували валюту виключно в готівковій формі (крім фізосіб, які купували іноземну валюту для погашення кредитів).
Внесені зміни узгоджують Порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій із Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Книгу обліку доходів і витрат планують оновити

ДФС України оприлюднено проект наказу Мінфіну «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу».
Основною метою розробки проекту наказу є приведення Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу у відповідність до вимог пп. «а» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу. Згідно з яким платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до розділу IV подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку.
Наразі у проекті Книги — 12 граф, п’ять з яких призначено для внесення інформації про витрати, пов’язані з правом на податкову знижку, та за операціями з інвестиційними активами.

Товари відвантажено на спрощеній, оплату отримано на загальній — що з фінрезультатом?

Стосовно операцій зі списання дебіторської заборгованості платником податку на прибуток, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування, то п.п. 139.2.1 п. 139.2 ст. 139 Кодексу в редакції, чинній до 01.01.2017, встановлено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, понад суму резерву сумнівних боргів. У податковій декларації з податку на прибуток підприємств зазначені суми витрат підлягають відображенню у рядку 2.1.3 додатка РІ до декларації.
Коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями зі списання кредиторської заборгованості, розділом ІІІ Кодексу не передбачено. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.
Зауважено, що, починаючи з 01.01.2017 р., фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (пп. 140.5.12 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу).

Роботодавці зможуть отримати компенсацію за працівників, призваних на військову службу

12.04.2017 р. Кабінетом Міністрів на засіданні внесено зміни до своєї постанови від 04.03.2015 р. № 105. Мінсоцполітики розроблено проект акта з метою врегулювання виплати компенсації за 2014 — 2015 рр. підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам і фізичним особам — підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу на особливий період.
Згідно з прийнятим Урядом рішенням, роботодавці, які не отримали у 2015 р. у повному обсязі зазначену компенсацію з державного бюджету, зможуть отримати її за рахунок коштів держбюджету на 2017 р. (за бюджетною програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за 2014 — 2015 роки»). Така компенсація виплачуватиметься підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам незалежно від підпорядкування і форми власності та фізичним особам — підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом.

Довідку про інвалідність надано не з першого числа: що з ЄСВ?

Якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування єдиного внеску виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.
Юридична особа — роботодавець нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід: до дати одержання копії довідки МСЕК — у розмірі 22 %; з дати одержання довідки МСЕК — у розмірі 8,41 %.

Реєстрація нерухомості тільки за місцем її знаходження припинить рейдерство

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 6282 про внесення змін до ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (щодо здійснення реєстраційних дій, спрямованих на набуття, зміну або припинення прав на нерухоме майно та їх обтяження лише за місцем розташування об'єкта).
Законопроектом пропонується скасувати норму, якою надано право державним реєстраторам проводити реєстраційні дії нерухомого майна незалежно від місцезнаходження об’єкта реєстрації.
Необхідність запровадження таких змін зумовлена хвилею рейдерських захоплень земельних ділянок та об'єктів нерухомості в зв'язку з уведенням принципу екстериторіальності реєстраційних дій, що закріплено чинним з 1 січня цього року новим порядком реєстрації нерухомого майна.
Таким чином, законопроект спрямований на захист права власності громадян і на відміну екстериторіальності для вчинення реєстраційних дій з нерухомим майном.

Проект Трудового кодексу рекомендовано прийняти в цілому

Питання про підготовку проекту Трудового кодексу України (№ 1658, дооп.) до другого читання розглянуто на черговому засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.
Зокрема, Комітетом підтримано поправки до таких статей:
ст. 3 (№ 56, № 57) — стосовно уточнення положення щодо заборони дискримінації в сфері трудових відносин;
ст. 12 (№ 138) — про забезпечення участі у прийнятті нормативних актів роботодавця всіх профспілкових організацій, що діють на підприємстві;
ст. 190 (№ 1233) — щодо надання оплачуваної відпустки в разі отримання працівником другої вищої освіти.
Крім того, пропозиції до статей 188 — 190 (№ 1230, № 1231, № 1232) щодо віднесення питання навчальних відпусток до колективно-трудового регулювання не знайшли підтримки членів Комітету та були відхилені.
У результаті Комітетом прийнято рішення схвалити текст порівняльної таблиці до нього з урахуванням проголосованих поправок народних депутатів України та рекомендовано парламенту прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Радянські нормативно-правові акти буде скасовано

Кабінет міністрів підтримав розроблений Міністерством юстиції законопроект, який скасовує всі нормативно-правові акти часів Радянського Союзу, та постановив направити документ на розгляд до Верховної Ради.
Як зазначив Міністр юстиції Павло Петренко, проект Закону «Про визнання такими, що втратили чинність, актів органів державної влади і управління УРСР та Постанови Верховної Ради від 12 вересня 1991 року «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР» розроблено на виконання доручення Прем’єр-міністра.
Передбачається, що впродовж шести місяців з моменту набуття чинності цим законом припинять свою дію всі підзаконні акти міністерств, відомств, комісій та президій, прийняті до набуття Україною незалежності, а протягом року — всі закони УРСР та СРСР, які нині діють на території України. За три роки припинять чинність усі кодифіковані акти радянських часів. Відтак — Україна позбавиться зайвого нормативного багажу радянських часів і отримає шанс вибудувати сучасну незалежну правову систему.
Щодо періоду розробки нормативно-правової бази, яка має замінити скасоване законодавство, то у Мін’юсті вважають, що визначених законопроектом проміжків часу цілком достатньо. Закон планується направити одразу до парламенту, щоб депутати вже у травні могли проголосувати.

Новації в Порядку розслідування нещасних випадків на виробництві

Аби забезпечити виконання в повному обсязі функцій та повноважень, Держпраці у частині проведення розслідування та ведення обліку аварій і нещасних випадків розроблено проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».
Цим Порядком визначено процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків,професійних захворювань і аварій, що сталися з працюючими, самозайнятими особами та з особами, які забезпечують себе роботою самостійно.
Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, на всіх працюючих, самозайнятих осіб та на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно. Також передбачено, що розслідування нещасних випадків та професійних захворювань, що сталися з працівниками, які перебували у відрядженні за кордоном, проводитимуться згідно з цим Порядком, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Про порушення застосування податкової соцпільги роботодавців інформуватиме Мінфін

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про затвердження Порядку інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форми Повідомлення про наявність порушень».
Проект акта розроблений Мінфіном разом з ДФС з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України від 21.12.2016 р № 1797 - VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Зокрема, Законом внесено зміни до пп. 169.2.4 п. 169.2 ст. 169 ПКУ, а саме: змінено центральний орган виконавчої влади, який затверджує Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форму Повідомлення про наявність порушень. Таким органом визначено центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Сплачені податки на окупованих територіях не повертатимуть

12.04.2017 р. Президентом України підписано Закон від 23.03.2017 р.№ 1989-VIII, яким викладено у новій редакції п. 38 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу, відповідно до якої, зокрема, уточнено, що положення зазначеного пункту поширюються виключно на платників податків, які станом на 14.04.2014 р. мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, яка визнана такою відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», або в населених пунктах на лінії зіткнення, та/або платників податків, які мають об’єкти оподаткування місцевими податками, зборами на цих територіях, та визначено термін «територія проведення антитерористичної операції».
Закон набирає чинності з дня, що настає за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів починаючи з 01.01.2017р. Детальніше на http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100004659-splacheni-podatki-na-okupovanikh-teritoriyakh-ne-povertatimut

Який розмір нецільової благодійної допомоги не оподатковується ПДФО

Сума нецільової благодійної допомоги, що надається благодійником-юридичною особою членам сімей загиблих учасників бойових дій у розмірі, який у 2017 р. не перевищує 2 240 грн, не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. Однак сума перевищення такої допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і оподатковується на загальних підставах.
(Лист ДФС України від 07.04.2017 р. № 4945/Д/99-99-13-02-03-14)

Екскурсії від профспілки: чи є ПДФО?

Вартість екскурсій (відвідувань музеїв), що організовуються для членів профспілки та членів їх сімей і оплачуються за рахунок коштів профспілки, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах, за умови персоніфікації кожного учасника заходів.
При цьому якщо у профспілки відсутня об’єктивна можливість здійснення персоніфікації зазначених осіб, то вартість таких екскурсій не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.
(Лист ДФС України від 05.04.2017 р. № 7080/6/99-99-13-02-03-15)

Особливі умови оподаткування планують надати підприємствам на Сході

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо розвитку виробництва в Донецькій і Луганській областях шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки (№ 6336)
Цей законопроект спрямований на формування через залучення приватних інвестицій сучасної індустріальної та інноваційної інфраструктури в Донецькій та Луганській областях, яка відповідатиме вимогам закордонних та українських інвесторів для розміщення виробничих підприємств і науково-дослідницьких центрів.
Для реалізації зазначеної мети законопроектом пропонується внести відповідні зміни до Податкового кодексу України. Детальніше на http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100004664-osoblivi-umovi-opodatkuvannya-planuyut-nadati-pidpriyemstvam-na-skhodi.
Порівняння основних прогнозних показників розв’язання проблеми з відповідними макропоказниками східних регіонів України протягом попередніх трьох років свідчить, що прийняття вказаного законопроекту сприятиме їх наближенню до рівня докризового 2013р.

Форму декларації про доходи знову оновлюють

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859». Зазначеним документом буде внесено зміни до форми Податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення. Проект акта розроблений Мінфіном разом із ДФС з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Зміни у порядку оподаткування фізичних осіб передбачають внесення змін до форми декларації про майновий стан і доходи та додатка Ф2 до неї. Видання зазначеного наказу дасть змогу реалізувати положення Податкового кодексу України в частині виконання фізичними особами — платниками податків обов’язку щодо декларування доходів.

У разі зміни місця проживання необхідно отримати нові сертифікати ключів

Підписувач зобов’язаний своєчасно надавати центру сертифікації ключів інформацію про зміну даних, відображених у сертифікаті ключа. У разі зміни адреси місця обліку суб’єкта господарювання або фізичної особи, заявнику необхідно:
звернутися до центру сертифікації ключів з заявою на скасування посилених сертифікатів, які містять недостовірну інформацію,
надати пакет реєстраційних документів для формування нових посилених сертифікатів.
У разі необхідності перевірки терміну дії посиленого сертифікату ЕЦП, потрібно скористатись засобом електронного цифрового підпису «ІІТ Користувач ЦСК-1», який можна завантажити на офіційному інформаційному ресурсі Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС у розділі «Програмне забезпечення», вкладка «Надійні засоби електронного цифрового підпису».
В меню програми «Переглянути сертифікати» із всього переліку сертифікатів необхідно вибрати сертифікат або додати його за допомогою кнопки «Імпортувати». Для отримання інформації щодо посиленого сертифіката, в тому числі і терміну його дії, слід натиснути на вибраний сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші.

Кабмін удосконалив механізми держрегулювання у сфері трудової міграції

12 квітня Уряд своїм розпорядженням затвердив план заходів щодо забезпечення реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їхніх сімей
Мінсоцполітики розробило проект акта на виконання статті 14 Закону „Про зовнішню трудову міграцію".
Він спрямований на консолідацію зусиль державних органів влади щодо створення умов для повернення в Україну її громадян, які працюють за кордоном. Досягнення поставленої мети сприятиме збереженню трудового потенціалу України та забезпеченню потреби економіки у робочій силі за рахунок власних трудових ресурсів.
План заходів, зокрема, передбачає:
сприяння працевлаштуванню трудових мігрантів та членів їхніх сімей з урахуванням рівня освіти, професійного досвіду;
залучення дітей трудових мігрантів до освітнього процесу шляхом проведення додаткових занять (насамперед з української мови);
забезпечення надання трудовим мігрантам, які повернулися в Україну, необхідної медичної допомоги;
надання дипломатичними установами України правової, інформаційної допомоги трудовим мігрантам за кордоном та активізації міжнародного співробітництва з питань захисту прав трудових мігрантів та інші.
Прийняте Урядом рішення створить додаткові можливості для повернення на Батьківщину громадян України, які працюють за кордоном, з подальшою їх інтеграцією до національного ринку праці та активного суспільного життя в Україні.

Анулювання основної суми боргу: нюанси оподаткування

Якщо кредитор (банк) анулював основну суму боргу (кредиту), а не суми у розмірі різниці, то з метою оподаткування сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом і включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО. Згідно з пп. 165.1.59 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається сума, анульована кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).
Норми зазначеного підпункту поширюються на дохід, отриманий платником податку починаючи з 01.01.2016 р., за умови набрання чинності законом про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті.
Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 ПКУ, згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов'язаний подавати податкову декларацію.
При цьому сума податкового зобов'язання, зазначена в декларації, самостійно сплачується платником податку до 1 серпня року, що настає за звітним. (Лист ДФСУ від 28.03.2017 р. №4412/А/99-99-13-02-03-14).

Внесено зміни до Регламенту АЦСК ІДД ДФС

Зокрема, у процедурі та механізмах обслуговування посилених сертифікатів (розділ 6 Регламенту)
П. 6.3 Регламенту доповнено нормою, згідно з якою у разі формування нових посилених сертифікатів, заявнику (підписувачу) необхідно попередньо скасувати діючі посилені сертифікати.
Також внесено зміни до процедури блокування/скасування посиленого сертифіката за заявою в усній формі. З переліку необхідних даних, які клієнт (підписувач) повинен повідомити адміністратору реєстрації, виключено інформацію про реєстраційний номер посиленого сертифіката.

Президент підтримав скасування печаток для бізнесу

14 квітня Президент України підписав Закон від 23.03.2017 р. 1982-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями". Про це зазначено у карточці законопроекту на сайті ВРУ.
Нагадаємо, що законопроект №4194 був прийнятий Верховною Радою 23 березня 2017 р. Ним внесено зміни до низки законодавчих актів, якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування.
Окрім того, внесено зміни до КУпАП, якими встановлено адміністративну відповідальність за вимогу посадової особи про наявність відбитку печатки суб’єкта господарювання, що ним подається до органу державної влади або органу місцевого самоврядування.

Компенсація за затримку виплати зарплати не враховується до мінімальної зарплати

Мінсоцполітики у листі від 17.02.2017 р. №394/0/101-17/282 роз'яснило, що на відміну від індексації заробітної плати, сума компенсації за затримку виплати заробітної плати не враховується до мінімальної заробітної плати.
Такий висновок вони роблять на основі норм Закону "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати".
Так, згідно зі ст. 2 цього Закону компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, у тому числі зарплати, провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів (у тому числі заробітної плати).
Статтею 4 цього Закону встановлено, що виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.
Наприклад, 1 лютого 2017 р. працівнику мають виплатити зарплату за січень 2017 року у розмірі не менше мінімальної заробітної плати з урахуванням виконаної норми праці та заборговану заробітну плату, (наприклад, за червень 2016 року) і компенсацію за затримку її виплати.

Порядок інформування роботодавців про порушення застосування податкової соцпільги оновлять

Мінфін пропонує оновити Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форму повідомлення про наявність порушень
Мінфін оприлюднив проект наказу, яким пропонується оновити:
Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу (завантажити);
форму Повідомлення про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу.
Проект акта розроблений з метою приведення Порядку до Закону № 1797, яким внесено зміни до пп. 169.2.4 ПКУ. Зокрема, змінено центральний орган виконавчої влади, який затверджує Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги та форму повідомлення про наявність порушень. Таким органом тепер визначено Мінфін.

Внесені зміни до порядків заповнення алкогольно-тютюнової звітності

Згідно з офіційним веб-порталом Верховної Ради України з 07.05.2017 набере чинності наказ Міністерства фінансів України (далі – Мінфін України) від 10.11.2016 №943 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01.03.2017 за № 282/30150) (далі – Наказ №943), яким внесені зміни до наказу Мінфіну України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за №340/28470 (далі – Наказ 49). Наказ №943 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 07.04.2017 №28 та набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.
Згідно з внесеними змінами Наказ №49 доповнено положенням, відповідно до якого до 10 числа місяця, що настає за звітним, суб’єкти господарювання зможуть подавати уточнювальні звіти до органів ДФС за основним місцем обліку на заміну вже поданим.
Також змінами передбачено визнати такими, що втратили чинність:
форму звіту №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та Порядок її заповнення;
форму звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» та Порядок її заповнення.
Просмотров: 422 | Добавил: Margo_Ko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024