Купянский городской портал! Вторник, 16.04.2024, 12:33
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Путеводитель

Последние фото

Общая статистика
Интернет магазин: 
Форум-тем/сообщ: 542/2924
Коментарии: 835
Фото: 418
Новости: 1051
Файлов для скачивания: 5
Статей:897
Сайтов в каталоге: 970
Объявлений: 15
Игр: 219
Записей в гостевой: 36
FAQ: 1
Новости Украины: 107
Видео: 9105

Последние статьи
[15.09.2020][Мои статьи]
Увага! Важлива інформація (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
ТОП 6 запитань стосовно використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (5)
[15.09.2020][Мои статьи]
До уваги платників земельного податку! Інформація про нормативну грошову оцінку земель розміщена на офіційному вебпорталі ДПС (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб (0)
[15.09.2020][Мои статьи]
З початку року надійшло 9,8 млрд грн ЄСВ (0)

Купянск
Главная » 2017 » Март » 14 » Салтівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області інформує. Новини від 14.03.2017 р.
16:23
Салтівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області інформує. Новини від 14.03.2017 р.
Протягом січня-лютого надходження до зведеного бюджету перевищили минулорічний показник на 58,1 відсотка

За оперативними даними ДФС України протягом січня-лютого 2017 року до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 131,9 млрд. грн., що на 48,5 млрд. грн., або на 58,1 відс. більше відповідного періоду 2016 року. До державного бюджету забезпечено 104,4 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 27,5 млрд. гривень.
Надходження (збір) до зведеного бюджету у січні-лютому 2017 року склали 148,9 млрд. грн. (+49,5 млрд. грн., або +49,8 відс. до січня-лютого 2016 року), у т. ч. до державного бюджету – 121,4 млрд. гривень.
Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні-лютому 2017 року склали 102,6 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 109,8 відс., додатково забезпечено 9,1 млрд. гривень.
У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – 114,3 відс. (+4,3млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (сальдо) – 167,2 відс. (+7,4 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 111,3 відс. (+1,0 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 107,7 відс. (+0,7 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – 176,6 відс. (+3,8 млрд. грн.), ввізного мита – 102,8 відс. (+0,1 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – 139,8 відс. (+0,6 млрд. грн.) тощо.
З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 17,0 млрд. грн. податку на додану вартість.
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 24,6 млрд. гривень.

Харківські митники виявили товари, приховані від митного контролю

Вночі10 березня, в пункті пропуску «Гоптівка» троє громадян України намагалися вивезти, приховуючи від митного контролю, комплектуючі вироби для насосів авіаційного призначення, які мають ознаки товарів подвійного призначення та заборонені (обмежені) для переміщення через митний кордон України.
Крім того, напередодні в пункті пропуску «Гоптівка» харківськими митниками припинено спробу переміщення марихуани. Згорток з травичкою виявив службовий собака митників Любомир. Під час усного декларування пасажирів автомобілю, який прямував з Харкова до Бєлгорода, жоден з пасажирів не заявив про переміщення заборонених предметів. При цьому Любомир неодноразово спрацьовував на пояс джинсів одного з пасажирів.
У ході подальшого митного огляду громадянин зізнався, що за поясом приховав пакет з «коноплею», який віз для особистого споживання. Відносно правопорушників складені протоколи про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Павло Дроняк: Податок на отриману у минулому році спадщину потрібно сплатити до 1 серпня цього року

Громадяни, які у 2016 році отримали спадщину не від родичів першого ступеня спорідненості та не сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, повинні подати декларацію та сплатити податок. Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк в інтерв’ю газеті «Факти».
За його словами, при оподаткуванні успадкованого майна передбачено три види ставок для податку на доходи фізичних осіб – нульова, 5 відсотків та 18 відсотків. При отриманні спадщини членами родини першого ступеня споріднення незалежно від того, що було успадковане, вона оподатковується за нульовою ставкою. Інші громадяни України мають сплатити 5-відсотковий податок за будь­-яке майно, успадковане (або подароване) від резидентів України. Якщо у минулому році резидент України отримав спадщину від нерезидента, то йому доведеться сплатити ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків. Така ж ставка застосовується і у випадку, якщо нерезидент отримав спадщину на території України.
«Окрім податку на доходи фізичних осіб, громадяни зобов’язані сплатити військовий збір, який складає 1,5 відсотка від вартості успадкованого (подарованого) майна. Виняток складають лише особи, які отримали доходи у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, які оподатковуються за нульовою ставкою. До речі, відповідно до норм Податкового кодексу, подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина», – розповів Павло Дроняк.

Запорізькі митники вилучили у громадянина Туреччини обладнання до РПГ

Радіостанцію та тубус до ручного протитанкового гранатомету турок намагався провезти авіалініями.
У зоні митного контролю залу "на відліт" міжнародного аеропорту м. Запоріжжя під час здійснення митного контролю та оформлення багажу пасажирів міжнародного авіарейсу "Запоріжжя – Стамбул", громадянин Туреччини самостійно обрав форму проходження митного контролю у спрощеному порядку "зелений коридор", без заповнення митної декларації. Після перетину "білої смуги" коридору у нього було виявлено радіостанцію – модель 159 армійського зразку та тубус РПГ-26. Зазначені предмети були марковані серійними номерами та знаходились у ручній поклажі без ознак приховування. Натомість необхідні документи та експертний висновок у громадянина Туреччини були відсутні.
Нагадаємо, предмети армійського зразка заборонені фізичним особам до переміщення через митний кордон України відповідно до Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, а також боєприпасів та вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС України від 22 серпня 1998 року №622.

Для харківських студентів лекція від податківців

Майбутні економісти, фінансисти, бухгалтера, що навчаються в Харківському інституті фінансів, прослухали лекцію на податкову тематику від фахівців фіскальної служби. Співробітники ГУ ДФС у Харківській області розповіли молоді багато важливих і корисних речей, які стануть їм у нагоді і у студентському житті, і потім, коли вони будуть працювати. А це і особливості оподаткування доходів фізичних осіб у 2017, і нові правила нарахування та сплати єдиного соціального внеску, податку на нерухоме майно, транспортного податку, а також зміни стосовно спрощеної системи оподаткування.
Значну увагу податківці приділили питанню декларування доходів громадян, отриманих у 2016 році. Під час лекції вони роз’яснили, які категорії громадян зобов’язані задекларувати доходи і сплатити податкові зобов'язання та які мають право скористатися правом на податкову знижку ( в т.ч. і у разі сплати платником податку коштів за здобуття освіти у вищих та середніх професійних закладах ). При цьому перша категорія громадян зобов’язана подати декларацію до 3 травня 2017 року (включно), а громадяни, які претендують на податкову знижку – до кінця 2017 року. Цікавим для студентів стало знайомство з оновленим електронним кабінетом платника податків, який реалізований у вигляді захищеного Інтернет-порталу та працює у режимі реального часу. Фахівці фіскальної служби розповіли студентам про можливості, які він забезпечує. Це і отримання актуальної інформації щодо облікових даних, даних особових карток, даних реєстрів, можливість подання звітності в електронному вигляді, отримання документів та довідок з електронним підписом посадової особи та печаткою контролюючого органу, тощо.

Подбайте про своє майбутнє – не погоджуйтеся на зарплату «в конверті»

Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко на межі бідності і соціальної незахищеності опиняється навіть працююча людина. Деякі роботодавці, намагаючись отримати великі прибутки, виплачують своїм працівникам зарплату неофіційно — в «конвертах», не сплачуючи податків, чим не тільки обкрадають бюджет держави, а й позбавляють своїх найманих працівників гідного соціального захисту та належної пенсії. І як недивно, останні свідомо на це погоджуються. Більшість таких людей не задумується, що обкрадають самі себе. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна одержати однозначний програш у майбутньому. Адже, виходячи з мізерної офіційної зарплати, йому нарахують мізерну пенсію. Крім цього, «тіньова» заробітна плата позбавляє працівника на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), а жінки - ще і допомоги по вагітності і пологах; допомоги по безробіттю, розмір якої залежить від офіційного середньомісячного заробітку, ряду інших соціальних виплат, в тому числі, у разі втрати годувальника.
Роботодавцям слід пам'ятати, що виплата заробітної плати в «конвертах» інкримінується як легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів. Цей злочин тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.
Шановні наймані працівники, не давайте себе обманювати! Не перебирайте на себе зобов’язання роботодавця, реєструючись приватним підприємцем. Наполягайте на укладенні трудових угод, колективних договорів! Боріться не поодинці, а спільно, усім колективом!

Майже 2 мільярди гривень надійшло з початку року до Держбюджету від Харківської митниці ДФС

Як повідомили в Головному управлінні фіскальної служби, це на 451 мільйон гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Основними бюджетоутворюючими товарами, митне оформлення яких здійснювалось в зоні діяльності митниці, були:
мінеральні палива (сплачено митних платежів на суму 292,8 мільйонів гривень);
добрива (сплачено митних платежів на суму 177,6 мільйонів гривень);
тютюнова сировина (сплачено митних платежів на суму 167,3 мільйонів гривень);
обладнання та механічні пристрої (сплачено митних платежів на суму 154 мільйони гривень);
пластмаси, полімери (сплачено митних платежів на суму 136,8 мільйонів гривень).
Крім того, у фіскальному відомстві повідомили, що з початку поточного року у зоні діяльності Харківської митниці ДФС здійснено митне оформлення зовнішньоекономічних операцій суб’єктів господарської діяльності на суму понад 456 мільйонів доларів США. З цієї кількості імпортовано товарів на суму 302,5 мільйонів доларів США, експортовано – 153,6 мільйонів доларів США, що складає 66 % імпорту та 34 % експорту загального обсягу зовнішнього товарообігу. Також з початку року митницею оформлено 14 008 митних декларації, з них 99,96% - електронні митні декларації.

Нарахування ЄСВ на винагороду за цивільно-правовими договорами

Якщо працівник підприємства, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем, одержує дохід у вигляді заробітної плати та виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору, отримуючи винагороду, то до бази нарахування ЄСВ за звітний місяць включаються як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. При цьому, якщо база нарахування ЄСВ буде меншою за розмір мінімальної зарплати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.
Якщо працівник отримує дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, ЄСВ нараховується виходячи з розміру 22% на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.
При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Нові ставки акцизного податку з 01.03.2017 року

ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що змінами внесеними Законом України від 20 грудня 2016 року №1791 -VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» з 01.03.2017 року почали діяти нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку, які зросли від 12% до 20%, а саме:
на вина кріплені, вермути — з 7,16 грн. до 8,02 грн. за 1 л;
на вина ігристі та газовані — з 10,40 грн. до 11,65 грн. за 1 л;
на коньяки – з 89,94 грн. до 105,80 грн. за 1 л. 100 - відсоткового спирту;
на лікеро-горілчану продукцію — з 105,80 грн. до 126,96 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту;
на інші збриджені напої з доданням спир­ту - з 105,80 грн. до 126,96 грн. за 1 л 100-від­соткового спирту;
на спиртовмісні харчові продукти з вміс­том спирту етилового більше 8,5 об'ємних одиниць, зокрема на настоянки гіркі ароматичні — з 141,06 грн. до 169,27 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.

Протягом лютого юристи-податківці виграли в судах майже 140 справ

Як повідомили в Головному управлінні фіскальної служби області на користь органів ДФС судами розглянуто 137 справ на суму 314,9 млн. грн.
Так, ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду задоволена апеляційна скарга ГУ ДФС області на постанову Харківського окружного адміністративного суду та відмовлено в задоволенні адміністративного позову ТОВ про скасування податкових повідомлень-рішень на загальну суму 1,2 млн. грн.
Підставою для прийняття контролюючим органом оскаржуваних податкових повідомлень – рішень стало безпідставне відображення в складі витрат підприємства вартості платних послуг, наданих позивачу з боку іншої фірми. Окрім того, в акті перевірки зроблений висновок про перевищення ліміту залишку готівки в касі ТОВ. Так, у видаткових ордерах на отримання готівки відсутній підпис одержувача коштів, а у відповідній графі друкованого бланку зазначено П.І.Б. головного бухгалтера ТОВ, хоча остання перебувала у відрядженні.
Як зазначив апеляційний суд в своїй ухвалі, для бухгалтерського обліку мають значення лише ті документи, які підтверджують фактичне здійснення господарських операцій, підтверджують рух активів платника податків та його капіталу. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків (як обов’язкова ознака господарської операції) кореспондується з нормами Податкового кодексу України.

На Харківщині податкова міліція вивела з «тіні» організаторів валютно-обмінних операцій

Працівники податкової міліції регіону спільно із співробітниками прокуратури Харківської області викрили осіб, які займалися незаконною діяльністю на фінансовому ринку.
Про це повідомляє перший заступник начальника ГУ ДФС у Харківській області Андрій Бєжанов.
В рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.3 ст. 212-1 Кримінального кодексу України, працівники слідчо-оперативних підрозділів ГУ ДФС у Харківській області встановили, що група осіб, користуючись попитом на тіньові валютно-обмінні операції, організували на території Харкова та Дніпропетровська незаконну фінансову діяльність.
Двоє чоловіків – організаторів даної схеми, спільно з трьома помічниками, під виглядом фінансової компанії налагодили проведення валюто-обмінних операцій, що забезпечувало їм отримання неконтрольованого державного прибутку, адже повний обсяг фінансових операцій залишався у «тіні». Лише за попередніми підрахунками нанесені державі збитки за 2015-2017 роки складають щонайменш 3,8 млн. грн.

«Абетка експортера» для мешканців Харківщини

На Харківщині запроваджено новий проект «Абетка експортера», в рамках якого планується підтримати експортерів товарів українського виробництва, підняти рівень обізнаності представників бізнес кіл регіону з питання здійснення зовнішньоекономічної діяльності. У проекті братимуть участь представники Харківської обласної адміністрації, Головного управління ДФС у Харківській області, представники інших органів виконавчої влади та суб’єкти господарювання, які зацікавлені в активізації та розвитку експортної діяльності та підвищенні рівня конкурентоспроможності підприємств регіону.
Нещодавно відбулось засідання організаційного комітету зазначеного проекту, у якому також взяли участь фахівці Головного управління ДФС у Харківській області. У ході засідання було узгоджено тематику, послідовність та періодичність консультативно-інформаційних заходів проекту у 2017 році. Надалі ці заходи відбуватимуться згідно із затвердженим графіком.

Оновлено форму податкової накладної, порядок їх заповнення та порядок заповнення звітності з ПДВ

Головне управління ДФС у Харківській області повідомляє, що з 01 березня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.02.2017 № 276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ № 276). Цим Наказом, зокрема викладено в новій редакції:
форму податкової накладної, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі – Наказ № 1307);
форми податкової декларації з податку на додану вартість; уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок; розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі – Наказ № 21). Докладніше на http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/288091.html

Нововведення у порядку заповнення податкової накладної

Передбачено, що платники ПДВ, включені до реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власно вироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 161.3 ст. 161 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «2».
Виключено норму щодо зазначення у зведених податкових накладних індивідуального податкового номеру «‎400000000000».

Як розрахувати відпускні, якщо відсутні дані за останній місяць розрахункового періоду?

Заробітна плата за час щорічної відпустки має виплачуватись не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.
Обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 місяців роботи, що передують місяцю настання відпустки.
У разі якщо нарахування середньої зарплати здійснюється до моменту закриття відомостей про зарплату, після проведення нарахування усіх виплат працівнику можуть здійснити перерахунок середньої зарплати із урахуванням донарахованих сум. Для працівників-відрядників останній місяць розрахункового періоду, за який відсутні оперативні дані для розрахунку середнього заробітку, може замінюватись іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду. (Лист Мінсоцполітики від 06.02.2017 р. № 272/0/101-17/282)

Нацбанк України спростив реєстрацію змін до кредитних договорів

Зміни відбулися в частині надання документів для реєстрації договорів на залучення резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів.
Зокрема, з 4 березня 2017 року банкам не потрібно надавати до Нацбанку України скан-копії документів під час реєстрації змін до кредитних договорів за наявності індикаторів ризикових фінансових операцій, якщо зміни стосуються винятково таких випадків:
зниження розміру процентної ставки, комісій, неустойки, інших платежів;
переходу резидента-позичальника на обслуговування в інший уповноважений
банк; зміни юридичної адреси позичальника;
пролонгації строку кредиту, позики.
Національний банк здійснює цей крок у рамках де бюрократизації операцій з іноземною валютою, яка проводиться паралельно із поступовою лібералізацією валютного регулювання. Зазначені зміни затверджено постановою Правління Нацбанку України від 02.03.2017 р. № 18 «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників».

Чи вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників?

Згідно з пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Тобто статут неприбуткової організації має містити відомості, зокрема, про мету (цілі) та напрями її діяльності, а також заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.
Не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів органів управління такої організації та інших пов’язаних з ними осіб, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації. (Лист ДФС України від 17.02.2017 р. № 3340/6/99-99-15-02-02-15

Штрафи за порушення законодавства про працю пропонують зменшити

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6087 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та відповідальності за правопорушення у цій сфері», метою якого є вдосконалення механізмів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, підвищення ефективності державного нагляду (контролю) у цій сфері, що в підсумку має поліпшити умови для ведення бізнесу та зменшити адміністративний тиск на суб’єктів господарювання.
Законопроект, зокрема, передбачає такі зміни: зниження штрафів за порушення законодавства про працю та посилення відповідальності посадових осіб Держпраці за порушення порядку проведення перевірок роботодавців; визначення підстав для позапланових перевірок роботодавців; визначення підстав, за яких роботодавець вправі не допустити інспекторів і не нести за це відповідальність; звуження повноважень органів місцевого самоврядування в частині контролю за додержанням трудового законодавства.

Як сплатити ЄСВ з доходу у вигляді винагороди за договором ЦПХ, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати?

Якщо працівник виконує роботу (надає послуги) відповідно до договору ЦПХ за основним місцем роботи, то до бази нарахування ЄСВ за звітний місяць включається як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. При цьому, якщо база нарахування ЄСВ буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ (22 %).
Водночас не за основним місцем роботи ЄСВ нараховується виходячи з розміру 22 % на фактично нараховану винагороду за договором ЦПХ незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ. (Лист ДФС України від 03.03.2017 р. № 4496/6/99-95-42-02-15)

Чи оподатковується середній заробіток контрактників?

Дохід у вигляді середнього заробітку, нарахований (виплачений) працівнику, який проходить військову службу за контрактом на особливий період, оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. (Лист ДФС України від 21.02.2017 р. № 2530/С/99-99-13-02-03-14

До уваги платників, які планують змінити систему оподаткування

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених розділом ХІV Податкового кодексу (пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу).
16 березня, четвер — останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з ІІ кварталу та розрахунку доходу за попередній календарний рік
21 березня, вівторок — останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з ІІ кварталу

Коли пошкоджені банкноти іноземної валюти можна обміняти

Відповідно до вимог Інструкції № 502 касири банків, фінансових установ, національного оператора поштового зв’язку і пунктів обміну валюти зобов’язані приймати платіжні банкноти іноземної валюти з незначними ознаками зношення, а саме: із потертостями та із загальними забрудненнями (включаючи забруднення, що спричиняють локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях); із невеликими масними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20 %; надірвані і заклеєні в будь-який спосіб, якщо кожний із надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності; з проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.
Відповідно до вимог Інструкції № 174 про ведення касових операцій банками в Україні у касах банків, фінансових установ, крім національного оператора поштового зв’язку, приймаються на інкасо: банкноти іноземних держав, які мають значні пошкодження та/або значні ознаки зношення чи є сумнів щодо їх платіжності; банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної центральним банком — емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банка-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).
У разі сумніву щодо справжності банкнот іноземної валюти банки мають, відповідно до Інструкції № 174 вилучити їх та надіслати для проведення досліджень до Національного банку.

За наявності яких факторів коригуються показники фінзвітності

Показники річної фінансової звітності підприємства підлягають коригуванню із застосуванням коефіцієнта коригування у разі наявності в економічному середовищі, зокрема, таких специфічних факторів:
переважна більшість населення зберігає свої заощадження у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті;
продаж та придбання активів на умовах відстрочення платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності грошей протягом періоду відстрочення платежу;
відсоткові ставки, заробітна плата та ціни індексуються згідно з індексом цін;
досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 100 і більше відсотків.

Які штрафні санкції впливають на фінрезультат

Підпунктом 140.5.11 п.140.5 ст.140 Податкового кодексу встановлено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.
Штрафною санкцією (фінансовою санкцією, штрафом) вважається плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (пп. 14.1.265 п. 14.1 ст. 14 Кодексу). На суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нарахованих органами ДФС у зв’язку з порушенням платником податку вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, фінансовий результат до оподаткування не збільшується. (Лист ДФС України від 02.03.2017 № 4347/6/99-99-15-02-02-15)

Необоротні активи викрадено. Що з ПДВ?

Підпунктом 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу постачання товарів визначено як будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. Постачанням товарів також вважається ліквідація платником податку за власним бажанням необоротних активів, які перебувають у такого платника.
Не є постачанням товарів випадки, коли основні виробничі засоби або невиробничі засоби ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, а також в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення необоротних активів, або коли платник податку надає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення необоротних активів в інший спосіб, внаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням.
Водночас у п. 189.9 ст. 189 Податкового кодексу зазначено, що у разі якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. (Лист ДФС України від 10.02.2017 р. № 2713/6/99-99-15-03-02-15)

У разі припинення діяльності фізичні особи підприємці зобов’язані подати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску

Відповідно до пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи - підприємці, в тому числі ФОП платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
У разі припинення діяльності ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року № 435, із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 8 розд. ІІІ Порядку № 435). Термін сплати зобов’язань, визначених ФОП або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄСВ повинен бути сплачений до дати подання Звіту включно.

За допомогою Електронного кабінету платника можна отримати відомості про суми виплачених доходів

В Електронному кабінеті платника фізособа - платник податків може в електронному вигляді сформувати запит та отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, нагадують в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.
Для цього фізичній особі з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) необхідно:
Зайти на сайт Електронного кабінету платника «cabinet.sfs.gov.ua»
Увійти в особистий кабінет (віконце у верхньому куті праворуч)
Ідентифікувати себе через електронний особистий ключ
Активувати вікно «Заяви, запити для отримання інформації» та активувати рядок – «Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО – для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/декларації про майно і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій»
Заповнити запит, підписати (електронним особистим ключем) та надіслати
Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Пенсії, розмір яких перевищує 12470 гривень підлягають оподаткуванню

Підпунктом 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати. Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено, що з 1 січня 2017 року для осіб, які втратили працездатність прожитковий мінімум становить 1247 гривень. Враховуючи викладене, пенсії, розмір яких перевищує 12470 гривень підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% у частині такого перевищення.

Фізична особа, яка переобладнала автомобіль на газ, має право на податкову знижку

Платник податку має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених ним у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України).
Звертаємо увагу, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ). Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ).

Затверджено порядок переміщення товарів до району або з району проведення АТО

04.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01 березня 2017 року № 99, якою затверджено Порядок переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.
Цей Порядок визначає правовий режим переміщення товарів, у тому числі тих, що визнані в установленому порядку гуманітарною допомогою, до району або з району проведення антитерористичної операції (через лінію зіткнення та/або в її межах) та поширюється на фізичних осіб і суб'єктів господарювання, які здійснюють такі переміщення. Детальніше на http://if.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/288670.html
З текстом Постанови № 99 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua ).

Інші доходи ФОП – єдинники повинні декларувати

Фізичні особи – підприємці, які протягом 2016 року отримали дохід від підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування та інші доходи з джерел їх походження з України та/або іноземні доходи як громадяни (наприклад, дохід від надання майна у лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.), повинні задекларувати такі доходи у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
При цьому у рядку 8 «Категорія платника» Декларації зазначеним фізичним особам необхідно проставити позначку «Х» у клітинці «громадянин». Граничний термін подання Декларації для таких осіб – 3 травня 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору – до 1 серпня року, що настає за звітним, тобто останній день сплати за наслідками 2016 року – 31 липня 2017 року.
Звертаємо увагу, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (пункт 49.20 статті 49 Податкового кодексу України).
Перенесення останнього дня сплати податкового зобов’язання, якщо останній день сплати припадає на вихідний або святковий день, чинним законодавством не передбачено.

Забруднення навколишнього середовища у 2017 році подорожчало

Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» з початку 2017 року на 12% збільшено ставки екологічного податку, які застосовуються платниками податку для визначення податкових зобов’язань, що виникли з 1 січня 2017 року, за:
викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (стаття 243 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти (ст.245 ПКУ);
розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (ст.246 ПКУ);
утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (ст.247 ПКУ);
тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (ст.248 ПКУ).
У випадку, якщо платник екологічного податку з початку року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то він повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до вимог статті 250 ПКУ.

Увага! Внесені зміни до податкової декларації екологічного податку

Салтівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що 21 лютого 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2016 №1177, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2017 за №116/29984 (далі – Наказ №1177), яким внесені зміни до форми податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1052/27497.
Наказом №1177 викладено у новій редакції додаток 4 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені)» до Декларації. Зазначений Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» від 21.02.2017 №15.

Святкове затримання на 60 тис. гривень

8 березня 2017 року, на митному посту «Конотоп» завдяки плідній співпраці працівників Сумської митниці ДФС, прикордонників та співробітників УСБУ було попереджено спробу недекларування товарів на майже 60 тис. гривень. Так, громадянин України віз потягом сполученням «Москва – Одеса» товари задекларовані на суму 20 тис. грн. Насправді за оцінкою експертів загальна вартість товарів сягала близько 80 тис. грн.
Таким чином, чоловік свідомо занизив вартість товарів, у результаті чого за даним фактом головним державним інспектором митного поста «Конотоп» Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення».

Здаєш в оренду житло - звітуй про доходи

Декларувати доходи громадян, з яких не сплачувалися податки, зобов’язує ст. 164 Податкового кодексу України.
У випадку, коли в минулому році здавалася в оренду житлова чи інша нерухомість, рухоме майно, то отримані від цього доходи підлягають обов'язковому декларуванню.
Закон зобов’язує громадян задекларувати доходи і сплатити податок від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Крім того, оподатковуються доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.
Варто врахувати, що якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок за ставкою 18% сплачує орендодавець. Нагадуємо громадянам, котрі в 2016 році здавали в оренду рухоме та нерухоме майно, що вони повинні відзвітувати про доходи та до 3 травня 2017 року надати декларацію до територіального органу ДФС України.

Неприбуткові установи ще мають час внести зміни до установчих документів

Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", не підлягають виключенню з Реєстру до 1 липня 2017 року.
А це означає, що строк приведення установчих документів неприбутковими організаціями до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу подовжено до 1 липня 2017 року.
Зазначена норма передбачена п. 34 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16 № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", подовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.

Кредитні відсотки: як відобразити у декларації з ПДВ

Отримані банком кошти від платника ПДВ у вигляді відсотків за договорами кредитування відображаються у рядку 5 (колонка А) декларації з ПДВ
Салтівська ОДПІ нагадує, що пп. 196.1.5 ПКУ встановлено, що не є об’єктом оподаткування операції з надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу (у тому числі пенсійного), управління коштами та цінними паперами (корпоративними правами та деривативами), доручення, надання, управління і відступлення прав вимоги за фінансовими кредитами фінансових установ, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства. Перелік послуг з розрахунково-касового обслуговування визначається Нацбанком за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Відповідно до пп. 1 п. 3 розділу V Порядку №21, отримані банком кошти від платника ПДВ у вигляді відсотків за договорами кредитування відображаються у рядку 5 (колонка А) декларації з ПДВ.
Операція з виплати платником ПДВ банку відсотків за договорами кредитування відповідно до пп. 1 п. 4 розділу V Порядку №21, відображається у рядку 10.3 (колонка А) декларації з ПДВ.

Податок на нерухоме майно не зменшуватиме податок на прибуток

З 1 січня 2017 року виключено норму пункту 137.6 ст. 137 Податкового кодексу України, яка передбачала зменшення податку на прибуток, що підлягав сплаті до бюджету, на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об'єктів нежитлової нерухомості.
При цьому пунктом 45 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України визначено, що пункт 137.6 ст. 137 Податкового кодексу (в редакції до 01.01.2017) востаннє застосовується для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток за підсумками 2016 року.
Зазначені зміни до Податкового кодексу України внесені Законом України від 21 грудня 2016 року N 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Податкова соціальна пільга: підстави для отримання

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем роботи працівника (п.169.2.1 ПКУ). У випадку, коли платник податків крім основного місця роботи працює ще й за сумісництвом, то він самостійно обирає місце застосування ПСП про що подає відповідну заяву.
Граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП, дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб у 2017 році сума складає 2240 гривень.
Податкова соціальна пільга не може бути застосована (п.169.2.3 ПКУ) :
до доходу платника іншого ніж заробітна плата;
до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;
до доходу само зайнятої особи від провадження підприємницької діяльності або іншої незалежної професійної діяльності.
Нагадуємо, що для застосування податкової соціальної пільги робітник подає роботодавцю заяву та документи, підтверджуючі право на отримання ПСП. Перелік документів для застосування соціальної пільги затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1227.

Отримали спадщину чи коштовний подарунок – маєте задекларувати

Громадяни, які у минулому році отримували доходи у вигляді спадщини чи дарунку коштів, майна, майнових чи немайнових прав, обов’язково мають подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та отримані доходи у 2016 році.
Відповідно до ст. 174 Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини чи подарунку застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, 5%, а також 18%:
за нульовою ставкою оподатковується вартість власності, отриманої від члена сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені). Такі спадкоємці не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
ставка податку 5% застосовується для будь-якого майна, отриманого від осіб, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.
якщо ж спадщину отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку становить 18%.
У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб за одною із вказаних ставок та військового збору за ставкою 1,5%.

Реєстрація податкових накладних у березні 2017 р.: офіційний лист ДФСУ

Реєстрація в ЄРПН до 15.03.2017 р. включно податкових накладних/розрахунків коригування за "старими"формами не вважатиметься помилкою і не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту. ДФСУ у листі від 10.03.2017 р. №5953/7/99-99-15-03-02-17 наголошує, що реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно) податкових накладних/розрахунків коригування за "старими" формами не вважатиметься помилкою, допущеною при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.
Такі ПН/РК є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог ПКУ щодо формування податкового кредиту).
Нагадаємо, що ще 2 березня ДФСУ на офіційному порталі повідомила, що незважаючи на те, що згідно з п. 3 Порядку №1307 усі ПН підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації, з метою створення комфортних умов для платників ПДВ та доопрацювання програмного забезпечення податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року.

Новостворена ФОП не може обрати ставку єдиного податку, яка передбачає сплату податку на додану вартість

Відповідно до абзацу другого п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ передбачено, що зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (абзац другий п. 183.4 ст. 183 ПКУ).
Тобто, новостворена фізична особа – підприємець може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (третя група – 3%), лише після здійснення реєстрації платником податку на додану вартість. Відповідно новостворена фізична особа – підприємець може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 % та не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 % (для третьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником на додану вартість.

Антикорупційний сервіс «Пульс» - гаряча телефонна лінія (044)284-00-07

Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про можливі корупційні та кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДФС та її територіальних органів, переміщення через митний кордон України товарів з приховуванням від митного контролю, утворення черг на митних постах, в пунктах пропуску та у Центрах обслуговування платників, виникнення ситуацій, які можуть бути вирішені оперативно (перевищення терміну надання адміністративної послуги, відмова в записі на особистий прийом, відмова в прийнятті вхідної кореспонденції) (далі – Інформація).
Інформація приймається цілодобово. При прийнятті Інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по батькові (найменування підприємства, установи, організації, суб’єкта господарювання), контактний телефон, місце проживання/реєстрації, а також прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника органу ДФС, з яким пов’язана подія, дата, місце і суть події, конкретні обставини, зауваження, прохання чи вимоги. Якщо заявник не бажає називати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання/реєстрації, Інформація реєструється як анонімна. У разі звернення представника заявника обов’язково надаються відомості стосовно його повноважень здійснювати представництво законних інтересів та ведення справ заявника, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Якщо представник заявника не надає такі дані, Інформація на антикорупційний сервіс «Пульс» не приймається.
Про результати розгляду Інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання може бути подовжено. Результати розгляду анонімної Інформації не повідомляються.

Чи необхідно ФО, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись ФОП?

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.
Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.

Чи необхідно ЮО подавати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкт нерухомості було придбано і продано в межах одного місяця?

Якщо суб’єкт господарювання придбав та продав об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця, він звільняється від обов’язку сплати та подання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Який розмір нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Відповідно до пп. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 розд. IV ПКУ)не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2016 році – 1930 грн., у 2017 році – 2240 грн.).
Положення пп. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені пп. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

У яких випадках ФОП повинна подавати податкову декларацію з плати за землю?

Фізична особа – підприємець подає до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю, якщо земельна ділянка використовується для провадження господарської діяльності (магазин, СТО тощо) на підставі права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки, оформлених на фізичну особу – підприємця.
Якщо зазначені документи, оформлені на фізичну особу, то нарахування плати за землю (земельного податку або орендної плати) здійснює контролюючий орган (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення плати за землю за встановленою формою, у тому числі якщо така особа використовує вказані земельні ділянки для провадження господарської діяльності.
Крім того, контролюючий орган здійснює нарахування земельного податку фізичній особі у разі використання нею земельної ділянки (у тому числі для провадження господарської діяльності), на яку відсутні відповідні документи. В такому випадку нарахування грошових зобов’язань з плати за землю здійснюється контролюючим органом на підставі інформації, наданої відповідними територіальними органами Держгеокадастру та Укрдержреєстру.

Як визначається «мінімальний страховий внесок»?

Відповідно до п. 5 частини 1 ст. 1 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями «мінімальний страховий внесок» - сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що визначається розрахункове як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Уряд завершує роботу над законопроектом щодо створення служби фінансових розслідувань

Уряд завершує роботу над законопроектом щодо служби фінансових розслідувань, що дозволить створити в Україні "інтелектуальну та толерантну" єдину службу фінансових розслідувань. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду у п'ятницю.
"Ми завершуємо роботу над законопроектом щодо служби фінансових розслідувань", - заявив Прем'єр-міністр. Нова структура буде створена подібно до Національної поліції України - перезавантажена в цілому.
Уряд хоче скасувати такі служби, як податкова міліція, відповідні підрозділи Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України, що займаються економічними питаннями, зазначив він.
"Ліквідація цих трьох служб і утворення натомість однієї сучасної, ефективної служби, яка буде працювати не нахабством, а інтелектом для того, щоб забезпечити інтереси держави і не створювати зайвих проблем для українського бізнесу", - наголосив Прем'єр-міністр.
Бізнес підтримує позицію щодо створення єдиного органу фінансових розслідувань, зазначив він.
Уряд на сьогодні працює над пошуком "правильних формулювань". Він також готовий до повної взаємодії та співпраці із народними депутатами для об'єднання бачень, зазначив Прем'єр-міністр.
"Завдання тільки єдине – аби ці три [служби] ліквідувати і створити нормальну європейську, інтелектуальну, толерантну службу фінансових розслідувань", - наголосив Володимир Гройсман.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією

Салтівська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата в місячному розмірі становить 3200 гривень (у погодинному розмірі – 19,34 гривні).
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України.
Всі роботодавці, які використовують працю найманих працівників, зобов’язані виплачувати заробітну плату у розмірі не нижчому за мінімальний.
Погоджуючись на виплату заробітної плати нижче мінімального рівня або неофіційне працевлаштування, робітник втрачає такі права, як оплачувані відпустки, соціальні страхові виплати та пенсійний стаж.
Просмотров: 641 | Добавил: Margo_Ko | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Последние события
Сообщения форума
  • Аккумулятор (2)
  • Автомобильная Сигнализация для авто (1)
  • послуги митного брокера в Харкові (0)
  • Объявления
    [28.03.2024]
    Лук оптом (0)
    [10.12.2023]
    товары оптом от производителя (0)
    [12.07.2023]
    Металлические кровати с доставкой оптом (0)


    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Купянск ОЛХ

    Основные теги
    живот похудение Тайские в бёдрах травы БЫСТРО похудения селетер таблетки без диет лицо убрать сильный возбудитель виагра женская женский возбудитель виагра виагра сильнодействущая купить возбудитель виагра для мужчин возбудители купить виагру как возбудить девушку капли возбуждающие тара запчасти работа 2-комнатная квартира бизнес Упаковка flat bottom плазменная резка токарные работы ГШП капролон пакеты возбудители для мужчин возбудитель желания Возбудители для двоих возбудитель капли Возбудители для мужчин и женщин возбудитель конский автобусы Фрезерные работы Газовая резка металла инфракрасные обогреватели конвектор дом дизайн интерьера дизайн квартиры дизайн студии заказать дизайн интерьера автовышки и автокраны база металлопроката листовой прокат металлопрокат опт розница вертикальная литьевая машина ВЛМ гидравлический шприцевой пресс литьевая машина для пластмасс поставщик тд там продажа недвижимости листовой металлопрокат Агентство недвижимости Днепр ремонт гидравлического оборудования купить гидропресс лента ФУМ риелтор Днепр зашита маски маски для лица. фабричный пошив. купить Днепр листовая сталь ваш карниз газовая резка обработка металлов кваритра в Днепре под заказ диета диеты Китайские отзывы похудеть витамины лекарства средства упражнения оборудование арматура вентиляционное компоненты конвейеры лабораторное кип насосы высоковольтное инструмент

     

    Купянский городской портал © 2024